Widok belek w rzucie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: marcinm, booszman, Andrzejj, pies, plabuz, Jakub Góralski, slaw

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 172
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Widok belek w rzucie

Post autor: Marek K » 31 paź 2014, 20:57

Jak pokazać przerywaną linią belki które sa w stropie nad bieżącą kondygnacją. Gdzieś widziałem takie wątki, ale nie mogę odszukć teraz.
Załączniki
Belki.jpg
Marek_K

leshkens
Posty: 53
Rejestracja: 17 sty 2008, 11:14

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: leshkens » 03 lis 2014, 12:23

Witam,
niestety jest to temat nierozwiązany przez Autodesk od lat i dziwię się dlaczego są tak usztywnieni w tym temacie.
Ja robię to, tak że włączam podrys belek stropu powyżej tak żeby były widoczne nad bieżącą kondygnacją i używam "linework" przerysowując wszystkie belki. W małym projekcie jest to akceptowalne ale w dużych krowach bardzo upierdliwe szczególnie w momencie wymiany belki na inną ponieważ "linework" znika i trzeba robić od nowa.
Pozdrawiam
Leshkens

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1109
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: pies » 08 lis 2014, 11:26

Kiedyś zrobiłem belkę, która w znacznym stopniu rozwiązuje ten problem, aczkolwiek jej zastosowanie wymaga sporo pracy i przede wszystkim uwagi.

Wstawiam ją na poziomie, na którym ma pojawić się kontur overhead
Następnie parametrem poziom ustawiam poziom wierzchu belki.
Uwaga: nie zmieniać poziomu przy pomocy offset, albo przesuwając belkę na przekroju.

Dodatkowo parametry jest overad A, B, START, END regulują wyświetlanie krawędzi o które chodzi na rzucie. Czasem trzeba niektóre wygasić, ba nakładają się na inne linie i rysunek robi się nieczytelny.

Mam nadzieję, że familia Wam się przyda, choć daleko jej do doskonałości.
Załączniki
BELKA_PROSTOKĄTNA z overhead.rfa
(364 KiB) Pobrany 142 razy
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1109
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: pies » 10 kwie 2017, 15:37

AndrzejZ przypomniał mi stary wątek.
W międzyczasie ogłupioną belkę - jak ją był uprzejmie nazwać :-) - nieco zmodyfikowałem. Teraz jest wiązana do 2 poziomów, dzięki temu upraszcza się jej użycie. Domyślnie jest odsunięta o 15cm od górnego poziomu (czyli o grubość warstw podłogowych) ale to można regulować dla każdego wstawienia indywidualnie.
Jest też opcja nadciągu, czyli belki powiązanej z dolnym poziomem - czasem się przydaje :wink:
Załączniki
BELKA_PROSTOKĄT_2poziomy.rfa
(412 KiB) Pobrany 90 razy
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1109
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: pies » 12 kwie 2017, 08:32

Kolejna poprawka :-)
Usunąłem zbędne parametry określające odległości od poziomów.
Teraz odległość wierzchu podciągu od GÓRNEGO poziomu reguluje się po prostu przy pomocy Top Offset
a spodu nadciągu od DOLNEGO poziomu przy pomocy Base Offset

PS: nadciąg to jakiś łamaniec językowy, ale zauważyłem, że funkcjonuje w żargonie budowlanym, więc niech tak będzie.
Załączniki
BELKA_PROSTOKĄT_2poziomy.rfa
(412 KiB) Pobrany 103 razy
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 172
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: Marek K » 10 cze 2018, 17:04

Próbuję używać tej belki. Jest jej faktycznie łatwe wstawianie. Na dolnym poziomie widać co prawda ciągłe linie - taki jej widok. Aby były przerywane to muszę użyć funkcji "Edycja Linii" (LW). Przy małej ilości przy małej ilości to nie ma problemu. Nie wiem tylko co i jak ustawić aby widzieć całe/połaczone kreskowanie belki z płytą. Gdy użyję funkcji "Dołacz Geometrię"to przekrój belki odcina się od płyty. Zmiana kolejności dołaczeń nic nie zmienia. Inne belki konstrukcyjne bez problemu przy tej operacji łaczą się z płytą. Tutaj wygodne jest to, że gdy rysujemy belkę w stropie nad parterem to rysujemy w kondygnacji parteru.
Marek_K

dneprdriver
Posty: 8
Rejestracja: 24 wrz 2007, 10:41
Lokalizacja: Berlin
Kontaktowanie:

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: dneprdriver » 11 cze 2018, 08:46

Witam,
Probowali koledzy nalozenia 2 rysonkow na siebie? Na arkusz najpierw rzut, a na niego odpowiednio przygotowany rzut sufitu ( Wireframe ) i nadpisane linie.
Pozdrawiam!
Załączniki
Unterzug.JPG
Podciag

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 172
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: Marek K » 11 cze 2018, 15:56

A po co tak kombinować. myślę, że prościej tak opracować wyświetlanie belki (o ile się da) aby mozna było bez dodatkowych kombinacji pokazać co się chce. Jak zrobić belkę aby wyświetlała swój widok/położenie linią przerywaną. Na jakichś filmika szkoleniowych (biuletyn Revit jednego z dystrybutorów), pokazane było, że gdy użyjemy zamiast belki stężenia to wówczas na rzucie dolnej kondygnacji pokazuje się widok linią przerywaną tej belki/stężenia. Na jednym ze szkoleń pokazane było jak można to zrobić w sposób jak na załączonym pliku. Te kilka sposobów oszem jest ale czy ktoś może podzielić się swoimi informacjami, doświadczeniem jak zrobić belkę która po wstawieniu w strop pokaże na dole swój widok linią przerywaną? Taka jest specyfika naszego (PL) rysowania. Konstrukcje pokazuje się na stropie powyżej czyli to co nad głową a nie to na czym stoimy. Na rzucie parteru pokazujemy elementy konstrukcyjne w stropie nad parterem. Co do wyświetlania - musi być identyczny materiał co najmniej w nazwie.
Załączniki
Belka prost_rzyt symbol_M.rfa
Przykład belki ze szkolenia z widocznym rzutem - nie wiem tylko jak zrobić aby z automatu widok był przerywany.
(284 KiB) Pobrany 18 razy
Marek_K

kayser
Posty: 140
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: kayser » 12 cze 2018, 13:04

Okiem konstruktora patrząc, "BELKA_PROSTOKĄT_2poziomy.rfa" użytkownika pies nie posiada modelu analitycznego :(

Do tego dla mnie minusem tej rodziny jest brak możliwości zamiany na domyślną rodzinę revitową belek.

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 172
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: Marek K » 12 cze 2018, 16:40

A ta co wysłałem? Denerwyje trochę widok tego pręta łaczącego belkę z poziomem
Marek_K

kayser
Posty: 140
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: kayser » 13 cze 2018, 09:25

Marek K pisze:
12 cze 2018, 16:40
Denerwyje trochę widok tego pręta
jakiego pręta? :D

belka2poziomy.jpg

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 172
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: Marek K » 13 cze 2018, 16:14

No właśnie tego co pisze wymiar 220. Ten pręt a dokładnie linia jest u mnie widoczna w widokach 3D. Gdy zamieniłem kontury belki na przerywane-w rzucie OK ale w przekroju przez belkę były przerywane. Jak to poustawiać aby było dobrze tutaj i tutaj.
Załączniki
Widok pręta w rzucie 3D.jpg
Marek_K

kayser
Posty: 140
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: kayser » 14 cze 2018, 06:36

Jeśli podkategorię tej linii ustawię jak na tym zrzucie ekranu, to nie jest widoczna ani w 3d ani w przekroju

ORZECH
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2018, 23:05

Re: Widok belek w rzucie

Post autor: ORZECH » 20 cze 2018, 17:12

kayser pisze:
13 cze 2018, 09:25
Marek K pisze:
12 cze 2018, 16:40
Denerwyje trochę widok tego pręta
jakiego pręta? :D


belka2poziomy.jpg

Witam, wątek już trochę stary, ale problem wciąż istnieje. Czy jest jakaś opcja, żeby belka w przekroju rysowana była linia przekrojową?
Może ktoś wie jak zrobić, żeby te linie, które pokazują się na rzucie nie nie były wliczane do rzędnej dołu konstrukcji.

Dzięki i pozdrawiam!
ORZECH

ODPOWIEDZ