Vray for Revit

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, marcinm, booszman, slaw, Andrzejj, plabuz

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 154
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Vray for Revit

Postautor: Marek K » 23 lis 2016, 20:26

Czy ktyoś uzywa tego silnika renderującego? wyszedł kilka dni temu. Nabyłem demo - przymierzam się do wersji zakupu. Na filmikach wygląda niesamowicie - szczęka opada.w realu niestety nie wiem jak takie efekty uzyskać.
Marek_K

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1088
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Vray for Revit

Postautor: pies » 25 lis 2016, 21:24

Dzisiaj zainstalowałem, więc trudno to nazwać używaniem :-)
Pierwsze wrażenia... pozytywne.
I o tym to będzie.

Tutoriałe na Chaosgroup.com są zrobione w jakimś chorym tempie. Po 10 razy muszę cofać film, żeby zobaczyć w co facet kliknął.
Niemniej mgiełki, perspektywa powietrzna, woda, krajobraz w tle, to w porównaniu z dotychczasowymi revinderami cho! cho!

Niestety muszę wymienić kartę graficzną w komputerze. Potrzebne są Cuda :-)

Podoba mi się renderowanie w trybie RT. Render idzie w tle i na bieżąco widać efekty wprowadzanych zmian.
Mimo, że wszystkie 8 rdzeni w moim procesorze ma 100% obciążenia, to można robić inne rzeczy (np. pisać na forum :wink: ) i komputer tego jakby nie zauważał.

W folderze gdzie instaluje się V-ray można znaleźć bardzo rozbudowany edytor materiałów.

Próby wychodzą naprawdę ładne.
Chwilowo ich nie pokażę bo projekt jest tajny :D
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 154
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: Marek K » 26 lis 2016, 03:24

Materiałów nie ma zbyt wiele - przynajmniej w wersji demo. Kusi mnie aby robić je samemu ale to bardzo żmudna robota. Na filmiku demo trawa jest super. Niestety brak tego materiału w zestawie. Może w komercyjnej jest więcej. Rendery faktycznie są trochę inne. W załączeniu przykładowy nie wiem jak pozbyć się takiego tła. Gdzie wyłączyć w Revicie - albo w vray aby było białe lub aby zmienić ten brązowy kolor na inny ; byłoby bardziej naturalnie.
Załączniki
Render testowy.jpg
Testowy render w v-rayu
Marek_K

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1088
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Vray for Revit

Postautor: pies » 26 lis 2016, 14:57

na początek włącz sobie takie tło z dostarczonego pliku. Tło można obracać względem osi pionowej, a Vray rozpoznaje położenie słońca.
Załączniki
vray.jpg
vray.jpg (82.5 KiB) Przejrzano 1779 razy
Pozdrawiam
Był Kudłaty

kayser
Posty: 103
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Vray for Revit

Postautor: kayser » 26 lis 2016, 18:49

Jaka ma być cena? Jest możliwość zakupienia dla wcześniejszych wersji?

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 154
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: Marek K » 26 lis 2016, 19:02

Testowałem to. A gdybym chciał aby było białe to gdzie ustawić - podczytać inne tło? Próbowałem render nocny. Ustawiłem w Revicie na 22 godzinę, powłączałem światła i był nocny. Ten sam widok chciałem na nocny z vrayem - i nie bardzo - nocy nie było. Coś poszło nie tak tylko nie wiem co? Teraz testuję tworzenie materiałów i ich rendery. Nie wiem jak wyjdą.
Marek_K

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 154
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: Marek K » 26 lis 2016, 19:05

Dostałem ofertę - demo około 50 ero + przesyłka 10 eueo - jakieś niecałe 200 zł. Komercyjny o ile pamiętam jakieś 450 - 500 Euro. Dużo, nie dużo. Jak opanuję rendery tak jak w zwiasttunach to mało. Jak nie to może być.
Marek_K

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 154
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: Marek K » 02 gru 2016, 02:49

Nabyłem V-raya. Pierwsze wrażenia - możliwości edycji materiałów są przeogromne. Sprawdzając bazę mat gotowych dołączonych do programu, wydawało mi się, że jest ich zbyt mało. Pisałem na forum Chaosgroup i doradzili mi aby poszykać w necie materiałów z rozszerzeniem vismat i w edytorze zminić rozszerzenie na vrmat. Tak zrobiłem. V-ray widzi takie materiały. Efekty jak w załączonym obrazku. Displacement działa aż za bardzo. Nie potrafię podmienić tła na inne. Tam jest hdri. W poradnikach na stronie chaosu znalazłem info, że aby zmienić tło należy prawym przyciskiem wybrać jak na obrazku. Nie wiem co włączyć aby ten vVFB był dostępny z tymi funkcjami. Ktoś wie?
Jeszcze jedno ta trawa z filmiku jest do pobrania ze strony chaosu w poradnikach - spakowane zipem. Jest tam dwa takie spakowane pliki.
Załączniki
VFB.jpg
Test 4.jpg
Test 3.jpg
Test 2.jpg
Marek_K

piotrbo
Posty: 14
Rejestracja: 03 lip 2012, 13:00

Re: Vray for Revit

Postautor: piotrbo » 05 gru 2016, 13:33


Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 931
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: ada_mowska » 05 gru 2016, 23:40

mi wystarcza revit jako taki... nawet szkliwione płyty architektoniczne widac na tcyh renderach znakomicie..
Załączniki
RYS 5.jpg
rys 4.jpg
rys 3.jpg
rys 2.jpg
rys 1.jpg
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 931
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: ada_mowska » 05 gru 2016, 23:40

cd
Załączniki
RYS 10.jpg
RYS 9.jpg
RYS 8.jpg
RYS 7.jpg
RYS 6.jpg
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 931
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: ada_mowska » 06 gru 2016, 00:12

nawet bez renderowania można uzyskać fajne efekty
Załączniki
rower.jpg
ah.jpg
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

Jakub_TK
Posty: 36
Rejestracja: 12 sty 2016, 16:49

Re: Vray for Revit

Postautor: Jakub_TK » 07 gru 2016, 10:50

Ja się z Panią zgadzam - zakup v-ray'a dla Revita to brak sensu - wizualizacje 3d lepiej przenieść do nowego pliku np w 3d maxi albo innym

qn
Posty: 86
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: qn » 07 gru 2016, 15:24

A ja - paradoksalnie - zgadzam się z Adą, ale nie zgadzam z Jakubem. Moim zdaniem - i wydaje mi się że to Ada miała na myśli - Revit jest wystarczający i eksportowanie pliku do 3dMaxa lub innego programu jest bez sensu - dużo więcej pracy a niewiele lepszy efekt. Chyba że wizka ma być superrealistyczna, aczkolwiek to też moim zdaniem można osiągnąć w revicie + postprodukcja..

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 931
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Vray for Revit

Postautor: ada_mowska » 07 gru 2016, 20:44

dokładnie to miałam na mysli, choc oczywiście każdy przypadek jest inny.
ja wychowałam swoich klientów tak, ze nie oczekują ode mnie lepszych wizualizacji niż te które otrzymuję podczas prostych renderów w revicie, ewentualnie lekko podkręconych w gimpie. tak tez wykonałam wizualizacje na konkurs, np taką
Obrazek
czy taką
Obrazek
i to wystarczyło aby wygrać.

Ale przy poważnych konkursach, przy duzej konkurencji, oraz w większych pracowniach niezbędne jest wykonywanie lepszych renderów i mam tego świadomość.
Mi render nie może zająć więcej niż 10 minut, bo za więcej klienci mi nie płacą.
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl


Wróć do „Revit Architecture”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość