Niestandardowa powierzchnia pomieszczeń

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, marcinm, booszman, slaw, Andrzejj, plabuz

Japko
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2017, 14:56

Niestandardowa powierzchnia pomieszczeń

Postautor: Japko » 01 lut 2017, 08:23

Witam serdecznie,

Chciałbym policzyć powierzchnię mieszkania/pomieszczeń zakładając że dla ścian nieprzestawialnych (nośne, akustyczne, szachtów) liczę po tynkach a dla ścian przestawialnych (działówki) liczę w ich osi. W przypadku powierzchni całego mieszkania nie robi to zbytnio problemu bo mogę pominąć działówki i liczyć po tynkach, jednak jak chcę policzyć powierzchnie pomieszczeń to nie wiem jak uwzględnić działówki ale w osi.

Wiem że można ręcznie rysować obwiednię ale przy dużej ilości mieszkań to nie ma sensu.

Dzięki i pozdrawiam!
Japko

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 154
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Niestandardowa powierzchnia pomieszczeń

Postautor: Marek K » 01 lut 2017, 21:37

Myślę, że tak: zaznaczasz ścianę działową (wlaściwości/definiuje pomieszczenie) aby nie definiowała pomieszczenia - wtedy liczy po zewnetrznych z tynkiem. Następnie w osi ścianydziałowej/przestawnej dajesz linię separacji pomieszczen - ona ogranicza każde pomieszczenie.
Marek_K

AndrzejZ
Posty: 139
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Niestandardowa powierzchnia pomieszczeń

Postautor: AndrzejZ » 02 lut 2017, 00:36

Na szybko i "prawie" dokładnie ;-). Zmień grubość działówek na najmniejszą możliwą czyli 0,08 cm i zapisz/wydrukuj zestawienie.
Niestety dwie wady:
- "prawie" dokładnie, bo 8 mm to jednak grubość i np. przy 20 mb ścian działowych w mieszkaniu różnica w zestawieniu wyniesie 0,16 m2
- trzeba wybrać, albo zestawienie, albo widoki rzutów z widoczną grubością ścian działowych
I jeszcze taki pomysł. Gdyby udało Ci się w zestawieniach przypisać do pomieszczenia długość wydzielających go działówek to można by załatwić to matematycznie, ale sprawdzać nie będę :-) i wątpię by podane przez revita długości były miarodajne.
Może mniej roboty będzie jak zmienisz obliczenia powierzchni na "w osi ścian" a obwiednią obrysujesz mieszkanie?
Kombinuj, powodzenia

Japko
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2017, 14:56

Re: Niestandardowa powierzchnia pomieszczeń

Postautor: Japko » 20 cze 2017, 19:09

A czy jest opcja żeby działówki rysować od razu z linią podziału pomieszczeń w osi? Byłoby dużo prościej :)

sir0cky
Posty: 1
Rejestracja: 13 lip 2017, 15:10

Re: Niestandardowa powierzchnia pomieszczeń

Postautor: sir0cky » 14 lip 2017, 13:44

Na moje to trzeba ścianki przesuwne ze ściany kurtynowej zrobić. Z tego co się orientuję to powierzchnie przy ścianach kurtynowych liczona jest do osi.
pozdrawiam


Wróć do „Revit Architecture”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości