Dachy oparty na murłacie, nie na okapie.

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, marcinm, booszman, slaw, Andrzejj, plabuz

Bartuo
Posty: 35
Rejestracja: 25 sty 2009, 08:53

Dachy oparty na murłacie, nie na okapie.

Postautor: Bartuo » 26 maja 2017, 08:07

Witam.

Chciałbym mieć tak, że połać dachu ma zadaną wysokość na murłacie (w osi ściany), najlepiej dół krokwi i gdy zmieniam kąt dachu, to kalenica idzie do góry, a okap w dół.
W standardzie jest tak, że na poziomie wstawienia leży okap, i zmiana kąta dachu zmusza do przesuwania wszystkiego z powrotem na murłatę.
Do tego dodanie do dachu "Cięcia wzdłuż krokwi" powoduje, że okap w ogóle "znika" i nie daje się określić go dokładnie przy wymiarowaniu.

Da się nad tym jakoś zapanować? Mogę zrobić dach wg wyciągnięcia, ale szukam rozwiązania dla Dachu wg podrysu.

Pozdrawiam
Bartek
Załączniki
20170526-085111-001.jpg

Awatar użytkownika
PijPiwo
Posty: 211
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:31
Lokalizacja: Gdansk/Chicago

Re: Dachy oparty na murłacie, nie na okapie.

Postautor: PijPiwo » 28 maja 2017, 15:23

Jaki ksztalt ma dach (pokaz rzut)? Jakiego revitowskiego elementu uzywasz na murlate?
Pozdrawiam!

MACIO6
Posty: 13
Rejestracja: 12 lis 2015, 18:08

Re: Dachy oparty na murłacie, nie na okapie.

Postautor: MACIO6 » 06 cze 2017, 21:00

O to chodziło ??

Maciej M
Załączniki
DACH 45.PNG
45
DACH 35.PNG
35

Bartuo
Posty: 35
Rejestracja: 25 sty 2009, 08:53

Re: Dachy oparty na murłacie, nie na okapie.

Postautor: Bartuo » 07 cze 2017, 09:13

O, właśnie o to.
A dokładniej o to, jak to zrobić :-)))
Pozdr
B

MACIO6
Posty: 13
Rejestracja: 12 lis 2015, 18:08

Re: Dachy oparty na murłacie, nie na okapie.

Postautor: MACIO6 » 07 cze 2017, 17:56

W sumie to zrobiłem mały trik oszukańczy.
Dach z podrysu ok.... ale musisz zaznaczać wskazując ścianę wtedy dopiero trzyma krawędź zewnętrzną ściany jako oś ewentualnego obrotu dachu przy zmianie kąta. Oczywiście dodajesz wskazując ścianę wcześniej sobie zaznaczając jakie chcesz nadwieszenie czyli dlugość okapu. OK czas na trik
wstawiłem ścianę o grubości dowolnej powiedzmy 1 cm gdzie jej krawędź zewnętrzna wypada w osi murłaty . Ściana ma wysokość murłaty potem ją po prostu ukryłem. Jeśli ja skasujesz tracisz przywiązanie. OK w zestawieniach może się pojawiać i gdzieś tam jeszcze ale można zrobić filtr i ją globalnie wyłączyć ale będzie i działa. W zasadzie to jedyne co mi przyszło do głowy jeśli ktoś ma inny sposób to chętnie się dowiem bo sam się z tym borykam.

Maciej M


Wróć do „Revit Architecture”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości