LINK REVIT

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, marcinm, booszman, slaw, Andrzejj, plabuz

lysymat
Posty: 18
Rejestracja: 26 cze 2016, 12:52

LINK REVIT

Postautor: lysymat » 24 lip 2017, 08:34

Mam problem z podłączonym plikiem funkcją "LINK REVIT" -> w jednym pliku mam budynek istniejący, a w drugim projektowaną rozbudowę wraz z łącznikiem. Pomysł był taki, że plik z projektowanym budynkiem, jest plikiem "głównym" do którego podłączam plik z budynkiem istniejącym.
I teraz jeżeli chodzi o bryłę i elewacje to wszystko się aktualizuje, natomiast jeżeli chodzi o rzuty i przekroje to np. wymiary, opisy się nie wyświetlają. Żadnych elementów niewidocznych raczej nie ma, tak jak sprawdzałem w VG. Ma któś jakiś pomysł, co zrobić, żeby wszystko wyświetlało się na rzutach? :?

qn
Posty: 92
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: LINK REVIT

Postautor: qn » 24 lip 2017, 10:39

Takie rzeczy jak wymiary, opisy pomieszczeń i wszystkie inne tego typu to elementy opisu, a nie modelu. Linkując plik zewnętrzny, linkujesz tylko model, a nie poszczególne widoki z ich opisami. Jak zmienisz model w pliku źródłowym to model ten zostanie zaktualizowany w pliku docelowym. Natomiast w pliku głównym powinieneś powymiarować i opisać cały rysunek rzutu (elementy które projektujesz oraz elementy istniejące, które masz zalinkowane).

lysymat
Posty: 18
Rejestracja: 26 cze 2016, 12:52

Re: LINK REVIT

Postautor: lysymat » 24 lip 2017, 21:23

Ok w to w zasadzie wyjaśnia problem.
A w jaki sposób zrobić tak, żeby były dwa - trzy pliki, które podłączamy do głównego pliku, a opisu, wymiarowanie jest w każdym z tych składowych robione niezależnie?

qn
Posty: 92
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: LINK REVIT

Postautor: qn » 25 lip 2017, 08:40

Wszystko zależy do czego dążysz:
- jeśli chcesz wydrukować rysunek z wymiarami i opisami dla elementów projektowanych i istniejących to zrób wymiary i opisy na rysunku na którym masz oba te etapy (czyli w projekcie głównym do którego masz podłączony model istniejący)

Jeśli chcesz wydrukować rysunek tylko stanu istniejącego to:
- możesz opisywać i wymiarować w projekcie który masz podlinkowany i w z tego projektu drukować (nie polecam, bo jak będziesz drukował całą dokumentację to będziesz musiał drukować z dwóch osobnych plików co może być niewygodne).
lub:
- możesz opisywać i wymiarować w projekcie głównym - stwórz dodatkowy rysunek na którym masz ukryte wszystkie elementy poza projektem podlinkowanym i tutaj zwymiaruj i opisz

A tak na prawdę to jeśli robisz projekt przebudowy, to najlepiej zrobić stan istniejący w etapie istniejącym, a stan projektowany w etapie projektowanym i wszystko mieć w jednym pliku.

kayser
Posty: 107
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: LINK REVIT

Postautor: kayser » 25 lip 2017, 21:22

qn pisze:A tak na prawdę to jeśli robisz projekt przebudowy, to najlepiej zrobić stan istniejący w etapie istniejącym, a stan projektowany w etapie projektowanym i wszystko mieć w jednym pliku.


Wg mnie odpowiedź powinna zamknąć się w tym jednym zdaniu.

dneprdriver
Posty: 5
Rejestracja: 24 wrz 2007, 10:41
Lokalizacja: Berlin
Kontaktowanie:

Re: LINK REVIT

Postautor: dneprdriver » 26 lip 2017, 10:08

qn pisze:Takie rzeczy jak wymiary, opisy pomieszczeń i wszystkie inne tego typu to elementy opisu, a nie modelu. Linkując plik zewnętrzny, linkujesz tylko model, a nie poszczególne widoki z ich opisami. Jak zmienisz model w pliku źródłowym to model ten zostanie zaktualizowany w pliku docelowym. Natomiast w pliku głównym powinieneś powymiarować i opisać cały rysunek rzutu (elementy które projektujesz oraz elementy istniejące, które masz zalinkowane).


Nie zgodziłbym się z twierdzeniem, ze "Linkując plik zewnętrzny, linkujesz tylko model". Przyklad w zalaczniku.
Zakladajac ze mamy duzy objekt i pracuje przy nim wiecej niz jeden zespol projektowy, to taka sytuacja bylaby niepraktyczna.
Instalatorzy podpinaja architekture i musza miec dostep do opisow na rzutach.

Co do tematu Fazy Projektu / Design Phases, jest to bardzo przydatna funkcja.
Istnieje mozliwosc ustalena zaleznosci faz projektu miedzy podpietym modelem Revitowym, a glownym. (Zal.Nr.1)

Oczywiscie wszystko zalezy od tego, co chcemy osiagnac. W malych projektach praca w jednym modelu jest mozliwa. Jezeli projekt jest troche wiekszy i juz nie da sie efektywnie pracowac, trzeba go podzielic.
Załączniki
Link 3.JPG
Link 2.JPG
Link 1.JPG

qn
Posty: 92
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: LINK REVIT

Postautor: qn » 26 lip 2017, 12:05

A w jaki sposób podlinkowałeś plik zewnętrzny z opisami? Bo u mnie linkuje się tylko model, bez opisów.

dneprdriver
Posty: 5
Rejestracja: 24 wrz 2007, 10:41
Lokalizacja: Berlin
Kontaktowanie:

Re: LINK REVIT

Postautor: dneprdriver » 26 lip 2017, 12:38

Dla sprecyzowania rozmowy. "Plik zewnetrzny" = Plik Revitowy? Mozna jeszcze podpiac IFC, ale to inny temat.
Podpiety plik Revitowy (Link Revit) jest widoczny w VV(Visibility/Graphics) . Zdjecie 2 z poprzedniego posta.
Aktywujesz opcje: "Override display settings for this instance" , wybierasz "By linked view" i w polu "Linked view:" wybierasz odpowiedni widok.
W rzucie mozesz wybrac tylko rzuty, w rzucie odwroconym, tylko odwrocony, a w przekrojach i elewacjach, podpiete przekroje i elewacje. Oczywiscie jezeli te ostatnie wskazuja ten sam kierunek.

qn
Posty: 92
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: LINK REVIT

Postautor: qn » 26 lip 2017, 13:12

Tak, oczywiście, link zewnętrzny = plik revitowy.
Chyba problem polega na tym że pracuję na LT, w ogóle nie mam takiej opcji jak override display settings w ustawieniach widoczności.

dneprdriver
Posty: 5
Rejestracja: 24 wrz 2007, 10:41
Lokalizacja: Berlin
Kontaktowanie:

Re: LINK REVIT

Postautor: dneprdriver » 26 lip 2017, 13:31

Mozliwe. Z tego co slyszalem, sam nie pracowalem nigdy w LT, to ma on bardzo okrojony modul wspolpracy. :(
W tym wypadku pozostaje wymiarowanie w pliku glownym.


Wróć do „Revit Architecture”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości