Okna dachowe w połaci dwóch dachów

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: marcinm, booszman, Andrzejj, pies, plabuz, Jakub Góralski, slaw

ODPOWIEDZ
krolowa
Posty: 11
Rejestracja: 25 lip 2014, 16:00

Okna dachowe w połaci dwóch dachów

Post autor: krolowa » 09 paź 2018, 10:28

Buduję dach składający się z dwóch dachów - jednego z krokwiami razem z okapem i drugiego z ociepleniem tylko wewnątrz - ale ciągle mam kłopot z wstawieniem okna połaciowego (np.okno FTT z katalogu Fakro) aby jego wycięcie w grubości dachu było poziome i pionowe i aby łączyło się z drugim dachem - tym z ociepleniem. Czytam że trzeba wprowadzić zmianę wycięcia w rodzinie - ale nie wiem jak to zrobić. Mam Revit 2013.

akor
Posty: 30
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: Okna dachowe w połaci dwóch dachów

Post autor: akor » 10 paź 2018, 21:15

Na bimobject FTT nie znalazłem, ale ściągnąłem FTP i ono bardzo ładnie wycina w pionie i poziomie.
Otwór w dachu "ocieplającym" musisz wyciąć osobno poleceniem FACJATKA.
akor

AndrzejZ
Posty: 148
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Okna dachowe w połaci dwóch dachów

Post autor: AndrzejZ » 10 paź 2018, 23:41

Z opisu problemu wynika że wewnętrzny dach "ocieplenie" nakryty jest zewnętrznym "pokryciem"
Zmień metodę działania. Przebuduj dach nie nakrywając dachu dachem.
Dach nad pomieszczeniami zbuduj z ociepleniem.
Dach nad okapami bez ocieplenia
Będzie działać.
PS. Temat już wałkowany. Więcej znajdziesz w starym wątku np. "modelowanie dachu stromego" i kilku innych

krolowa
Posty: 11
Rejestracja: 25 lip 2014, 16:00

Re: Okna dachowe w połaci dwóch dachów

Post autor: krolowa » 11 paź 2018, 14:58

dzięki. okna z bimobject u mnie nie wchodzą bo mam wersję R 2013 ale nie odpuściłam i szukałam rozwiązania dalej.
Może będzie to przydatne dla innych - w rodzinie okna połaciowego Fakro jest zaprojektowane wycięcie w dachu - i jest możliwość wpisania nowej wielkości dla "pierwszy koniec" cokolwiek by to miało znaczyć - w zależności od grubości dachu (u mnie jest to np.-120)- wtedy okienko wstawia się równiutko pionowo i poziomo. Jeżeli chodzi o drugi dach z ociepleniem to wycinam w nim otwór - ale ma wtedy pionowe cięcie i w przekroju nie wygląda to dobrze. Lepiej faktycznie wyciąć facjatką - jest z tym trochę zabawy - ale udało mi się.

Awatar użytkownika
kampoz
Posty: 159
Rejestracja: 12 lut 2010, 12:56
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Okna dachowe w połaci dwóch dachów

Post autor: kampoz » 22 paź 2018, 20:02

Tak na szybko, mobilne.
Jeśli masz dwa dachy, to trzeba dobrze przygotować rodzinę, modelując dodatkowy void, który nie tnie niczego w rodzinie, a ktorego geometria odpowiada otworowi do wycięcia w drugiej połaci. We właściwościach trzeba zaznaczyć opcję "Cut with voids when loaded".
Po wstawieniu rodziny, że wstążki Modify, wybierz Cut i wskaż najpierw polać dachu a potem rodzinę.
Działa niezawodnie.
Powodzenia

ODPOWIEDZ