ława fundamentowa

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, marcinm, booszman, slaw, Andrzejj, plabuz

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 149
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Postautor: Marek K » 30 gru 2016, 03:47

Zapomniałem dodać, że z automatu. Normalnie "łapie się" w osi całej ściany np. beton + ocieplenie
Marek_K

AndrzejZ
Posty: 137
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Postautor: AndrzejZ » 01 sty 2017, 19:21

To co logiczne (ława centralnie względem warstwy nośnej) pewnie jest przewidziane do poprawy w grafiku działu marketingu na rok 2066.
Ale dziada da się oszukać :-)
Ścianę fundamentową rysuję za pomocą ściany złożonej. Wystarczy wstawić dodatkową (najniższą jaką się da 3.05 cm) ścianę o grubości ściany nośnej i mamy załatwione dwa problemy
- problem szerokości ławy
- problem wpisywania mimośrodu względem warstwy nośnej ściany.
Załączniki
ławy2.jpg

mzafka
Posty: 65
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: ława fundamentowa

Postautor: mzafka » 16 lut 2017, 09:29

Nie wiem czy to poprawne, ale:
1. Ławę rysuję jako strop.
2. Czasem ławę rysuję jako mass.

Poprawnie? :)
Maciek

AndrzejZ
Posty: 137
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Postautor: AndrzejZ » 17 lut 2017, 23:45

Tylko czy to wygodne? Takie metody są dobre tam gdzie revita "brakuje". Mimo wad revitowej ławy docenić należy fakt, że:
- pojawia się pod ścianą po jednym kliknięciu
- przesuwa się razem ze ścianą
- znika po usunięciu ściany
- w zestawieniu materiałów pojawia się jako "fundament" i danych nie trzeba zbierać z kilku zestawień
Chudy beton pod ławą rysuję jednak stropem bo na tym polu revita "brakuje"

mzafka
Posty: 65
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: ława fundamentowa

Postautor: mzafka » 21 lut 2017, 09:28

Nie wiem czy tu już wspominałem (we wcześniejszych postach), ale miałem problem z mimośrodem. Nie chciał się w ogóle przesuwać, więc zacząłem rysować go jw.
Maciek

AndrzejZ
Posty: 137
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Postautor: AndrzejZ » 21 lut 2017, 17:50

Sprawa przesuwania "opornych" ław jest opisana przeze mnie w tym temacie kilka postów wcześniej. Da się to zrobić.

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 149
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Postautor: Marek K » 21 lut 2017, 18:13

A nikt nie próbował takiej opcji?: ściana rysowana ścianą betonową - ława na osi bo jest na osi fundamenty. Później dokleić krawędzia np zewnętrzną element niekonstrukcyjny - styropian i połaczyć geometrię - co na to ława?
Marek_K

AndrzejZ
Posty: 137
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Postautor: AndrzejZ » 21 lut 2017, 18:27

Z uporem maniaka dążył będę do logiki i prostoty. Z lenistwa zapewne :D :D :D

mzafka
Posty: 65
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: ława fundamentowa

Postautor: mzafka » 24 lut 2017, 16:28

AndrzejZ pisze:Sprawa przesuwania "opornych" ław jest opisana przeze mnie w tym temacie kilka postów wcześniej. Da się to zrobić.



Dopiero zauważyłem. Dzięki! :)
Maciek


Wróć do „Revit Architecture”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość