Czy warto? inwestować w ACadArchitecture czy może w ArchiCad

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem AutoCAD Architecture.

Moderator: plabuz

asg
Posty: 7
Rejestracja: 06 wrz 2008, 09:46

Czy warto? inwestować w ACadArchitecture czy może w ArchiCad

Postautor: asg » 06 wrz 2008, 10:01

Jak w temacie.
Spotykam się z uśmiechem politowania gdy wśród architektów mówię o próbach pracy w ACad Architecture. Wszyscy, ale to wszyscy moi znajomi pracują na Archi Cadzie. Z kolei do mnie dotarły opinie że ArchiCad "to nieprofesjonalny program dla domków"

asg
Posty: 7
Rejestracja: 06 wrz 2008, 09:46

Postautor: asg » 08 wrz 2008, 08:18

Ambicje ambicjami, ale czy warto jeść tę żabę i przez, nie wiem, miesiąc-pół roku - rok, zdobywać ten szczyt, jeśli można usiąść z książeczką za 24 złote i w tydzień zrobić swój pierwszy projekt w ArchiCadzie.
W przekonaniu o wyższości tegoż narzędzia zainwestowałem w oprogramowanie, które doprowadziło do szału już troje osób. (A wiecie ile to kosztuje) Chcąc udowodnić im ich brak zaangażowania i wytrwałości wziąłem do rąk podręcznik pod szalonym tytułem "Przewodnik po stosowanych pojęciach" i po przeczytaniu tekstów w stylu "Szablon projektu jest istniejącym projektem, który może służyć jako szablon projektu. Opcjonalnie można użyćstruktury plików pomocniczych projektu szablonu dla nowego projektu (...) Szablon można zmienić na inny układ znaków, lecz musi zawierać element %1!s! i inne specyfikacje o ile są obecne" (Rozdział Mapowanie warstw rzutni) - musiałem odpocząć.
Tak że o.k. - mogę się zaprzeć i przez to przegryźć, bądź wykupić szkolenie za 1500 - 3500 zł, zależnie od ośrodka, ale pytam CZY WARTO?
Kochani - powiedzcie: "To super program, i po przejściu trzech kręgów piekieł będziesz w projektowym raju"
albo " daj se siana - to ściema a nie program, żeby wyłudzić kasę od tych co poznali AutoCada. Specjalnie tak pokomplikowane, żeby zawsze można było powiedzieć - nie znasz się cieniasie"
Proszę o choć jedno słowo otuchy!

asg
Posty: 7
Rejestracja: 06 wrz 2008, 09:46

Postautor: asg » 08 wrz 2008, 08:19

na skutek błędu ten post wskoczył 2x - prośba do admina o usunięcie tego wpisu

Gość

Postautor: Gość » 09 wrz 2008, 16:04

dlaczego projektuję w Autocad Architecture

ponieważ mogę w nim zrobić wszystko!!!! Lubię soft, który nie ma ograniczeń, dlaczego nie ma ograniczeń??? ponieważ oprócz obiektów ADT jest w nim cały AutoCAD
jak się go nauczyć?? Przede wszystkim znać AutoCAD-a!!!!!!!!!
- wiedzieć do czego służą xrefy (odnośniki zewnętrzne)
- co to jest polilinia i jak się nią posługiwać
- poruszać się w 3D
- wiedzieć co to są bloki z atrybutam

a potem albo dobry podręcznik (niestety dostępne tylko angielskojęzyczne)
był taki jeden polski do ADT 3.3 z niego się uczyłem albo kurs,
poleciłbym Ci kurs na początek a później sam będziesz się mógł rozwijać, nawet pliki pomocy będą zrozumiałe :)
nie wiem z jakiego podręcznika są te cytaty, są niezłe :)

sruktura projektu - jak projektujesz sam to wystarczy w niej mieć kilka plików, jeżeli w zespole to może być bardzo rozbudowana, niemalże dowolna

a odnośnie nauki w tydzień - jak się w tydzień nauczysz softu do projektowania to za 3 tygodnie zaczniesz poznawać jego ograniczenia a za miesiąc go porzucisz

pozdrawiam i do roboty
Marcin Jędrzejewski

asg
Posty: 7
Rejestracja: 06 wrz 2008, 09:46

Postautor: asg » 09 wrz 2008, 17:12

te cytaty do taka gruba (658 stron) księga dostarczona razem z programem.
AutoCad, jak i xrefy, polilinie, bloki z atrybutami i praca w 3d są mi doskonale znane.
Obecnie pracuję na AutoCad Structural Datailing (dawniej RCady) z pakietu AutoCad Revit Structure Suite 2009 (tak , przyznaje się, jestem konstruktorem). Praca na tym programie to właśnie modelowanie przestrzenne konstrukcji budynku. Jednak fakt, że posiadam też ACadArchitecture jak i potrzeby moich kolegów i koleżanek architektów powoduje że kusi mnie ten program. Mój pierwszy projekt domku jednorodzinnego zajął mi (kulejąc) prawie miesiąć, gdy na płaskim ACadzie - góra tydzień. I stąd moje rozgoryczenie.
No cóż - może to kwestia wprawy.
A czy gdzieś można zobaczyć efekt pracy Na ACADArch. , tzn. jakieś rysunki z tego projektu?
Bo te w samouczkach są bardzo "surowe"

asg
Posty: 7
Rejestracja: 06 wrz 2008, 09:46

Postautor: asg » 10 wrz 2008, 20:46

no pięknie
to Viz, 3dmax czy AcadArchitecture?

asg
Posty: 7
Rejestracja: 06 wrz 2008, 09:46

Postautor: asg » 12 wrz 2008, 10:19

Czyli co - Viz Render faktycznie już nie potrzebny?
Po przejściu na wersje 2008 (i 2009 naturalnie) Autodesk nie dostarcza Viz Rendera - wydzielony jako osobny program, rzekomo już zastąpiony funkcjami AutoCada - wierzyć im?

morio
Posty: 10
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:33

Postautor: morio » 25 lis 2008, 11:35

no ladnie!
to jest robione tylko w architecture?
jaki to jest silnik renderujący?

Karol_K
Posty: 2
Rejestracja: 27 lip 2016, 12:10

Re: Czy warto? inwestować w ACadArchitecture czy może w ArchiCad

Postautor: Karol_K » 30 sie 2016, 08:32

Witam odświeżę trochę temat i jeszcze coś nowego dorzucę, może mi ktoś podpowie na temat pewnego softu. Głównie zajmuje się projektowaniem i nadzorem przy budowie domków jednorodzinnych także programy typu Revit nie wchodzą w rachubę z wiadomych względów. Aktualnie kreślę w płaskim CADzie i w sumie na tego rodzaju projekty jest ,to wystarczające ,aczkolwiek trochę czasu się z tym schodzi tydzień max dwa. Jednak projekt z widokiem 3D przydałby się ,bo nie wszyscy klienci mają wyobraźnie przestrzenną i często padają pytania w kwestii modelu 3D. Ostatnio przy okazji rozmowy o sofcie do projektowania 3D z półki mniej wymagających finansowo ,kolega polecił mi przetestowanie programu ArCADia 10 z nakładką architektoniczną firmy INTERsoft. Kiedyś na studiach korzystałem z ich programów w wersji edukacyjnej z Konstruktora ,IntelliCADa i R3D3 Rama 3D, za to nie miałem styczności z programem do 3D. Muszę przyznać ,że nowa wersja programu zaskoczyła mnie funkcjonalnością i interfejsem dosyć pozytywnie. Interfejs wstęgowy taki jak nowszych AutoCADach ,możliwość rysowania ścian,okien i drzwi w wersji podstawowej bez nakładki architektonicznej pozwala na sporę przyspieszenie kreślenia względem obecnej pracy. Jeżeli chodzi o pracę w 3D z bryłą budynku ,to można zauważyć dużo podobieństw do ArchiCADa i w interesującej mnie kwestii domków jednorodzinnych powinien się raczej sprawdzić. Zastanawiam się jeszcze nad EliteCADem ewentualnie ArchiCADem ,ale tu koszty wzrastają paro krotnie względem ceny ArCADi 10 z Architekturą. Z funkcjonalności ,która mnie zaskoczyła w tym sofcie ,to duża wymiana informacji między różnymi programami tego producenta https://www.youtube.com/watch?v=_GzadAsOB4Q - Automatyczny opis elementów więźby dachowej z możliwością zwymiarowania konstrukcji więźby w połączeniu z R3D3 Rama 3D ,oraz jak ktoś wykonuje certyfikaty audyty energetyczne ,to program automatycznie wysyła informacje o powierzchniach i przegrodach do programu ArCADia-TERMO. Proszę o opinię i podpowiedź jakim programem do architektury z modelem 3D warto się zainteresować z uwzględnieniem parametru kosztów. Pozdrawiam Karol

Karol_K
Posty: 2
Rejestracja: 27 lip 2016, 12:10

Re: Czy warto? inwestować w ACadArchitecture czy może w ArchiCad

Postautor: Karol_K » 05 paź 2016, 07:32

Jak kogoś zainteresowała ArCADia-Architektura ,to ostatnio ten sam inżynier wypuścił pełnowartościowy kurs obsługi do bejrzenia na YouTube https://www.youtube.com/playlist?list=P ... gIj7LrNP7U .W zależności od potrzeb i chęci rozstania się z gotówką jest ,to wg mnie interesujący temat. Pozdrawiam :D


Wróć do „AutoCAD Architecture”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość