Obliczenia - problemy

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Revit MEP.

Moderatorzy: Andrzejj, plabuz, Jakub Góralski

Adam
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2012, 20:40

Obliczenia - problemy

Post autor: Adam » 31 paź 2012, 20:51

Witam,
Mam problem z obliczeniami w Revit MEP a dokładnie z obliczeniami spadków ciśnienia w kanałach wentylacyjnych okrągłych.
Problemem jest to, że program nie czyta tabel AHRE lub nie przypisuje wartości współczynnika straty ciśnienia z tabel ASHRE przypisanych do kształtek. W wyniku tego po wygenerowaniu tabeli z obliczeniami w miejscach utraty ciśnienia na kształtce pojawia się wartość 0 lub jakaś wartość w stylu -99999999. Przy sprawdzaniu inspektorem nie odnajduje ścieżki krytycznej utraty ciśnienia (czerwone strzałki). Chciałem zaznaczyć, że problem nie ma miejsca gdy chodzi o kanały prostokątne.
Czy może się ktoś spotkał z podobnym problemem ?? A może rozwiązanie jest banalnie proste a tylko ja wszystko komplikuję :) ??
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Adam
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2012, 20:40

Re: Obliczenia - problemy

Post autor: Adam » 07 lis 2012, 07:54

Witam,
Niestety po głębszej analizie obliczeń w systemie calowym US Imperial doszedłem do tego samego wniosku co przy obliczeniach w systemie metrycznym.
Generalnie jeżeli chodzi o kształtki okrągłe to przy analizie spadków ciśnienia Revit nie czyta wartości z tabel ASHRE.
Z góry dziękuję za pomoc.

Thordem
Posty: 3
Rejestracja: 07 gru 2015, 22:22

Re: Obliczenia - problemy

Post autor: Thordem » 08 gru 2015, 17:23

Hej, mam ten sam problem, z tym ze dodatkowo dla niektórych elementów program nie umie nawet dobrać tabelek Ashrae, a gdy w niektórych elementach sa dobrane, to w zestawieniu strat współczynniki dla kształtek sa albo 0 albo -99999. Poradziłeś sobie jakoś z tym problemem? Bardzo mi zależy na naprawie tego problemu bo wykonuje projekt inżynierski w Revit'cie i zaczynam żałować że nie robiłem go w Ventpacku.
Pozdrawiam
Kuba

Thordem
Posty: 3
Rejestracja: 07 gru 2015, 22:22

Re: Obliczenia - problemy

Post autor: Thordem » 09 gru 2015, 11:36

Podobno aby Revit dobrze przypisywał współczynniki strat trzeba zmienic ustawienia regionalne w systemie Windows, bo ma problem z przecinkami :)

Thordem
Posty: 3
Rejestracja: 07 gru 2015, 22:22

Re: Obliczenia - problemy

Post autor: Thordem » 09 maja 2016, 20:43

A wiec działa. Żeby dobrze Revit dobierał Ci współczynniki musisz zmienić separator w Windowsie z przecinka na kropkę i zrestartować system. Jeżeli to nie pomoże to musisz zmienić ustawienia regionalne, tak żeby były ustawione na Wielka Brytanie.
A co do problemu 2 czyli braku przypisania tabeli, to po długim czasie zabawy w Revicie odkryłem ze musisz ustawić omniclass na Air Ductwork. i w ustawieniach "kategoria i parametry rodzinne" musisz w zakładce "złączki kanału" ostawić jakiego typu złączki dotyczy ta rodzina. Tak np jak masz kolano to wybierasz z lisy rozwijanej kolano, jak trójnik to trójnik itp.

Łukasz84
Posty: 15
Rejestracja: 20 paź 2014, 11:30

Re: Obliczenia - problemy

Post autor: Łukasz84 » 19 lip 2017, 09:55

Cześć,

""kategoria i parametry rodzinne" musisz w zakładce "złączki kanału" ostawić jakiego typu złączki dotyczy ta rodzina. Tak np jak masz kolano to wybierasz z lisy rozwijanej kolano, jak trójnik to trójnik itp."

Podpowiesz jak to znaleźć?
Ł.

damianolejj
Posty: 2
Rejestracja: 09 lip 2018, 17:33
Kontaktowanie:

Re: Obliczenia - problemy

Post autor: damianolejj » 10 lip 2018, 09:50

Też byłbym ciekaw

ODPOWIEDZ