ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Robot Structural Analysis.

Moderator: Arkadiusz Mackiewicz

mateusz6536
Posty: 2
Rejestracja: 30 maja 2017, 18:23

ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Postautor: mateusz6536 » 31 maja 2017, 08:40

Witam
Problem objawia się następująco: na wydruku dla zaprojektowanej kratownicy można odczytać, że Robot do swoich obliczeń przyjmuje fy=305 MPa dla stali S355.
Według mnie powinien przyjmować wartość 355MPa, czy mam rację? I jak to naprawić?

Dodam że pierwszy raz korzystam z tego programu, przy weryfikacji prętów wyskakuje komunikat "Pręty są wykonane z materiałów pochodzących z bazy materiałowej w której wszystkie charakterystyki zdefiniowano jako wartości obliczeniowe. Aktualnie ustawiona norma wymaga korzystania z wartości charakterystycznych. Może to doprowadzić do niepotrzebnego zaniżenia nośności prętów. Zalecana zmiana na materiał pochodzący z dowolnej bazy spoza:RMAT048(materiały polskie), RMAT070(materiały rosyjskie), RMAT086(materiały chińskie)".

Zlekceważyłem ten komunikat. Próbowałem utworzyć nowy materiał, nazwałem stal S355v2i zmieniłem tam : wartość obliczeniowa na charakterystyczna i z 305 na 355, ale to nic nie daje, po wydruku notki obliczeniowej widnieje na niej dalej fy=305 MPa. Jak mam sobie z tym poradzić? Autodesk ROBOT 2016.
W Narzędzia, Preferencje zadania, Materiały mam zaznaczone Eurocode, a wybierając profile np HEA140 wybierałem przekroje z bazy Polska 2007.

Proszę o szybką pomoc

thomas126
Posty: 54
Rejestracja: 24 lut 2016, 00:47

Re: ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Postautor: thomas126 » 31 maja 2017, 11:43

Źle wybierałeś. Jeżeli Ustawiasz materiały według EC to musisz wszystko ustawić w programie na EC. Czyli na początku wchodzisz w narzędzia, preferencje zadania i tam ustawiasz wszystkie normy i materiały według Eurokodu. Na ich podstawie program wie z jakich obliczeń i bazy materiałów będzie korzystał.
Następnie wchodzisz w zakładkę materiał i tam w kolejnej zakładce stal zaznaczasz wszystkie przekroje i wybierasz materiał np. stal S355. Wtedy program podczas obliczeń będzie liczył przekroje dla danej stali. Chyba, że dokonujesz optymalizacji przekrojów i zaznaczysz w niej inną stal wtedy będzie liczył na ww. wymienioną.
Tak nie ma opcji żeby program przyjął inną stal od założonej. Jeśli uporządkujesz normy i bazę materiałową z tym co zadasz w modelu wtedy nie będziesz miał komunikatów o zastosowaniu niewłaściwych materiałów.

mateusz6536
Posty: 2
Rejestracja: 30 maja 2017, 18:23

Re: ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Postautor: mateusz6536 » 31 maja 2017, 14:02

Robiłem właśnie tak, i nie pomogło. Na szczęści udało mi się zrobić tak żeby działało. Stworzyłem nowy profil, ale po wejściu zakładkę przekroje (albo materiały bo próbowałem i tak i tak) i zmianach w profilach pojedynczo na moją stal, i tak Robot nie liczył tak jak chciałem. Dopiero po wejściu w zakładkę "wymiarowanie stali" ukazuje się okienko "Definicje" a w nim pręty i grupy. Dopiero po zmianie ustawień w grupach zaczęło liczyć tak jak trzeba :) Także problem rozwiązany :)

thomas126
Posty: 54
Rejestracja: 24 lut 2016, 00:47

Re: ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Postautor: thomas126 » 31 maja 2017, 14:24

A po co tworzyłeś nowy profil i nowy materiał? Przecież tam są różne rodzaje do wyboru. Chyba, że jakiś specjalny. Tak jak pisałem wyżej. Nie ma opcji żeby liczył inaczej. Coś musiałeś pominąć lub źle przyjąć. Albo po prostu Robot Ci się wysypał. Normalnie powinno działać jak opisałem powyżej.

kayser
Posty: 103
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Postautor: kayser » 01 cze 2017, 11:17

Wydaje mi się, że problem jest spowodowany tym, że stal S235 czy S355 ma taką samą nazwę i w polskiej i w europejskiej bazie materiałów.


Wróć do „Robot Structural Analysis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość