własne podzespoły

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Civil 3D.

Moderator: Radosław Wiśniewski

wojciechziolkowski
Posty: 8
Rejestracja: 29 maja 2012, 11:20

własne podzespoły

Postautor: wojciechziolkowski » 25 cze 2012, 11:22

Witam. Robie już 2-gi projekt w civilu i postanowiłem stworzyć własne podzespoły (krawężnik z ławą, obrzeże, zatoke autobusową) Narysowałem je polinią, przypisałem kody góry i połączeń i wrzuciłem do podzespołu. Wszystko wyglądało ok puki nie wprowadziłem docelowych lini odsunięcia dla korytarza. Pas jezdni (z polskich katalogów) odsunął się tak jak powinień, lecz moje podzespoły zostały w miejscu tak jak w zespole (tak jakby nie są przypisane, że ich odległość od znacznika zależy od szerokości pasa ruchu. Bardzo prosze o pomoc, co powinienem w takiej sytuacji zrobić ? jak przypisać podzespołom kody, których następnie mógłbym użyć jako "docelowa linia trasowania" lub jakiekolwiek inne rozwiązanie. Irytuje mnie to okropnie, nie chce używać w każdym projekcie "ściek krawężnikowy zwykły" chce po prostu krawężnik i obrzeże. Ew czy ktoś posiada biblioteki, w których są krawężniki, zatoki autobuowe i obrzeża? Jak używać programu Subassembly Composer? zainstalowałem go do autocad 2012 i nie mogę w żaden sposób włączyć. Pracuje na autocad 2011, lecz subassembly composer nie chce się do niego doinstalować (wyświetla okno, komunikujące o tym, że należy odinstalować vault), lecz juz go odinstalowałem a okno nie znikło.

W każdym razie dziekuje za pomoc, w załączniku przesyłam plik

http://www.sendspace.pl/file/b9a537a5af74b9562441106

ps. jestem samoukiem i do tego biednym studentem - nie namawiajcie mnie na podzespoły aplikom za 1500 zł ;p

Aslodowy
Posty: 4
Rejestracja: 21 sie 2010, 13:02

Re: własne podzespoły

Postautor: Aslodowy » 26 cze 2012, 12:34

Cześć, we właściwościach korytarza usuń cel > linie szerokości, spróbuj z linią docelową.
Przebuduj korytarz - masz żółte wykrzykniki.
Pozdrawiam

doradora
Posty: 61
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:09

Re: własne podzespoły

Postautor: doradora » 02 lip 2012, 12:36

cześć,
nie wiem czy dobrze myślę, ale zespoły utworzone z polilini nie mogą mieś przypisanej zmiennej szerokości (kto to widział, żeby krawężnik miał zmienną szerokość)
do zrobienia pętli autobusowej (jej nawierzchni) możesz użyć tego samego elementu co do nawierzchni jezdni, tylko "przypiąć" go do krawędzi pasa, wtedy będziesz mógł dopasować szerokość
ogólnie pracuję na jednym podzespole Subassembly.GenericPavementStructure (na zakładce Lanes) możesz mu przypisywać własne kody, zmieniać szerokości i grubości itp. podzespoły Aplikom mamy i nie używamy (naciągnęli szefa w czasie tworzenia pracowni)

bartdevil1984
Posty: 3
Rejestracja: 06 cze 2013, 17:15

Re: własne podzespoły

Postautor: bartdevil1984 » 08 cze 2013, 19:30

Obsługa, Nauka Autodesk Subassembly Composer programu w którym można tworzyć podzespoły do AutoCad Civil 3D najlepiej się go nauczyć z filmów na moim kanale zapraszam.

http://www.youtube.com/user/bartdevil1984/videos

Jeśli macie jakieś pytania piszcie na youtube.

Pozdrawiam

bartdevil1984


Wróć do „Autodesk Civil 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron