Problem z wyświetlaniem grafiki

Na tym forum wymieniamy informacje na temat komputerów i ich zachowania w zetknięciu z Revit. Być może uda się wyłonić optymalną konfigurację.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, slaw, Andrzejj

kopek007
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2016, 19:29

Problem z wyświetlaniem grafiki

Postautor: kopek007 » 13 gru 2016, 23:42

Witam,
ostatnio dokonałem zakupu laptopa Lenovo Ideapad 700- i7, 16gb ramu, grafika GTX950m. Problem polega na tym, że jak zaimportuję mapę (dwg) i np. na to jeszcze podkład elektryka, to ten podkład elektryka skacze przy przybliżaniu, plus gdy chcę go przesunąć, program widzi linie obok (wszystko starałem się pokazać na screenach). Może to być problem z grafiką czy ja coś źle importuję? Kompter mogę jeszcze zwrócić i kupić jakiś z inna grafiką jeżeli to jest problemem. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Załączniki
Bez tytułu11.png
Bez tytułu10.png

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1067
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z wyświetlaniem grafiki

Postautor: pies » 14 gru 2016, 09:08

Zanim wyrzucisz laptopa zacznij od przyjrzenia się podkładowi DWG i ewentualnego zmodyfikowania go:

1. w Autocadzie usuń wszystkie śmieci - kreski, kropki, kółka w kosmosie - to co jest poza obszarem rysunku o który Ci chodzi
2. poleceniem PURGE usuń z pliku wszystkie śmieci - niepotrzebne warstwy, bloki i inne tałatajstwa
3. obejrzyj rysunek w 3D. Nierzadko się zdarza, że odcinek, o którym myślimy, że leży na płaszczyźnie rysunku, ma różne rzędne końców.
4. sprawdź, gdzie jest początek układu współrzędnych. Przesuń rysunek do początku układu współrzędnych.
5. taką mapę linkuj do Revita, a nie wczytuj.
6. w Revicie czasem trzeba wyłączyć automatyczne snapowanie i konkretne snapy wpisywać z palca.

Powinno pomóc
Pozdrawiam
Był Kudłaty

kopek007
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2016, 19:29

Re: Problem z wyświetlaniem grafiki

Postautor: kopek007 » 14 gru 2016, 12:01

Dzięki za szybką odpowiedź.

1. w Autocadzie usuń wszystkie śmieci - kreski, kropki, kółka w kosmosie - to co jest poza obszarem rysunku o który Ci chodzi
2. poleceniem PURGE usuń z pliku wszystkie śmieci - niepotrzebne warstwy, bloki i inne tałatajstwa
Mój problem polega na tym że bardzo rzadko pracuję na AutoCadzie i mam wersję polską, PURGUE to w polskiej usuń?
3. obejrzyj rysunek w 3D. Nierzadko się zdarza, że odcinek, o którym myślimy, że leży na płaszczyźnie rysunku, ma różne rzędne końców.
Faktycznie, jest na kilku poziomach ten rysunek. Jak to poprawić?
4. sprawdź, gdzie jest początek układu współrzędnych. Przesuń rysunek do początku układu współrzędnych.
ok
5. taką mapę linkuj do Revita, a nie wczytuj.
ok
6. w Revicie czasem trzeba wyłączyć automatyczne snapowanie i konkretne snapy wpisywać z palca.
Szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić.

Potrzebuje jeszcze pomocy w jednej sprawie: Pomimo że próbowałe oczyścić ten plik wyskakuje komunikat że zakres jest większy niż 20mil. Co robić?
Załączniki
1.png
(13.77 KiB) Nie pobierany
2.png
2.png (13.14 KiB) Przejrzano 1157 razy
3.png
3.png (10.67 KiB) Przejrzano 1157 razy

qn
Posty: 80
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Problem z wyświetlaniem grafiki

Postautor: qn » 14 gru 2016, 12:03

Podobno pomaga jeszcze posługiwanie się plikeim dxf a nie dwg.

kopek007
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2016, 19:29

Re: Problem z wyświetlaniem grafiki

Postautor: kopek007 » 14 gru 2016, 12:12

Przesyłam jeszcze jeden screen z Revita. Nie wiem co robię źle ale nie wiem dlaczego tak się wczytuje podkład (teraz robię to poprzez Połączenie CAD).
Załączniki
4.png

szowski
Posty: 29
Rejestracja: 02 lis 2015, 23:35

Re: Problem z wyświetlaniem grafiki

Postautor: szowski » 14 gru 2016, 19:23

Czesć,
temat w swoim czasie mnie mocno wymęczył ale znalazłem rozwiązanie - moze u Ciebie tez da rade.
1. W autocadzie zaznaczasz to co widzisz i tworzysz z tego blok
2. dla pewnosci ze nie kopiujesz czegos z kosmosu autocadowego utworzony blok wklejasz do nowego pliku z oryginalnymi wspolrzednymi ("PASTEORIG")
3. podlaczasz do revita

i to jest koniec zabawy. Revit pieknie wyświetla zblokowane dwg przynajmniej u mnie :)
pozdrawiam

kopek007
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2016, 19:29

Re: Problem z wyświetlaniem grafiki

Postautor: kopek007 » 14 gru 2016, 23:47

Racja, jak zrobię blok nie ma już takich sytuacji.
Odkąd linkuje podkłady a nie wczytuję tak jak to robiłem wcześniej wszystkie problemy ustały :)
Dzięki wielkie za pomoc.


Wróć do „Revit - Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość