Płyta warstwowa na rysunkach

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

nicramen
Posty: 13
Rejestracja: 09 paź 2017, 05:42

Płyta warstwowa na rysunkach

Post autor: nicramen » 20 gru 2017, 09:30

Jak wyłączyć widoczność płyty warstwowej (ogólnie obudowy) na rzutni i rysunkach ? Wyłączenie warstwy z wydruku nie działa. Płyta zasłania całą konstrukcję w aksonometrii.

thomas126
Posty: 84
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Płyta warstwowa na rysunkach

Post autor: thomas126 » 21 gru 2017, 10:07

Paleta narzędzi programu Advance Steel-> Szybkie widoki->Wygaś wybrane obiekty.

Powinno być ok. Nie powinna się już wyświetlać płyta. To samo dotyczy pozostałych elementów, np. żelbetowych.

nicramen
Posty: 13
Rejestracja: 09 paź 2017, 05:42

Re: Płyta warstwowa na rysunkach

Post autor: nicramen » 21 gru 2017, 11:32

Nie działa. Płyta nadal pojawia się przy generowaniu rysunków

thomas126
Posty: 84
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Płyta warstwowa na rysunkach

Post autor: thomas126 » 21 gru 2017, 11:39

W takim razie po wygenerowaniu rysunku usuń ręcznie tą płytę. Jak ci się pojawią jakieś kratki czy ślady po płycie zapisz rysunek i wczytaj jeszcze raz. Powinno być ok. Ja tak robiłem z żelbetem jak coś przesłaniał. U mnie działało.

thomas126
Posty: 84
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Płyta warstwowa na rysunkach

Post autor: thomas126 » 21 gru 2017, 11:46

A poza tym jak jesteś w otwartym rysunku, który przed chwilą utworzyłeś może wyłączyć warstwę np. pokrycia. W moim przypadku była to blacha trapezowa, która zniknęła i było wszystko ok.

werron
Posty: 26
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Płyta warstwowa na rysunkach

Post autor: werron » 21 gru 2017, 12:11

Wydaje mi się że autorowi chodziło o wyłączenie na wydrukach.
Na szybko obchodzę to w prosty sposób (metoda działa na kratach pomostowych). Wygaszam obiekty które mi zasłaniają konstrukcję (jak kolega wcześniej napisał - za pomocą menu -> szybkie widoki -> wygaś wybrane obiekty. Następnie zaznaczam pozostałe obiekty (te które mają być widoczne na rys.) i przechodzę do menadżera stylów rysunkowych. Tam w zakładce bocznej "wybór obiektów modelu" zaznaczam "zestaw wyboru". Wydrukuje Ci to co miałeś wcześniej wybrane z pominięciem obiektów niechcianych.
Można też pogrzebać w stylu rysunkowym i poszukać ustawień dla widoczności płyty w-wej.

technologik
Posty: 100
Rejestracja: 19 sie 2016, 06:59

Re: Płyta warstwowa na rysunkach

Post autor: technologik » 24 gru 2017, 00:46

też mam podobny problem ale radze tak że albo mam 2 modele jeden z powłoką a inny bez albo nie robię generacji z kamer tylko zaznaczam to co chce aby było i to generuje

poniżej link do modelu gdzie mam problem ponieważ nie widzi mi w aksonometriach i przekrojach powłok które są jako element specjalny
może ktoś ma na to jakiś patent?

http://autode.sk/2BVUAP2
Screen Shot 12-24-17 at 12.39 AM.PNG

nicramen
Posty: 13
Rejestracja: 09 paź 2017, 05:42

Re: Płyta warstwowa na rysunkach

Post autor: nicramen » 03 sty 2018, 07:48

Skorzystem z metody werrona, ale dzieki za wszystkie porady :) szkoda, że trzeba tak kombinować

ODPOWIEDZ