Połączenie stężeń

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

pawel1991
Posty: 25
Rejestracja: 09 lut 2018, 18:42

Połączenie stężeń

Post autor: pawel1991 » 08 mar 2018, 19:44

Cześć,
Czy jest jakieś makro do połączenia stężenia ze słupem przez blachę węzłową? chodzi mi o stężenie z rury, w którą wchodzi jedna blacha węzłowa i jest dokręcana do blachy węzłowej przy słupie. W standardowych makrach znalazłem takie coś, tyle że do połączenia dołączana jest jeszcze jedna blacha "warstwowa?"
Ogólnie chciałbym uzyskać efekt jak poniżej.

Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam
Paweł F
Załączniki
Rysunek2 Model (1).pdf
(3.96 KiB) Pobrany 35 razy

thomas126
Posty: 84
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Połączenie stężeń

Post autor: thomas126 » 08 mar 2018, 22:09

Oczywiście, że jest możliwość. Tworzysz słupy i stężenie. Następnie wybierasz w połączeniach zakładkę Połączenia rur i przechodzisz do połączenia Połączenie rury- blachy warstwowe oraz dodatkowe obiekty. Klikasz słup, blachę podstawy i stężenie i edytujesz okno do wymaganych potrzeb. Wygląda to tak:

Tu edytujesz swoje połączenie
Obrazek

A tak wygląda na koniec. Oczywiście musisz dostosować je pod siebie
Obrazek

Michal1975
Posty: 46
Rejestracja: 12 maja 2017, 12:22

Re: Połączenie stężeń

Post autor: Michal1975 » 09 mar 2018, 10:29

Witam
Próbowałem w wersji 2016. Można zamodelować takie połączenie ale tylko w przypadku występowania blachy podstawy tj przy wykorzystaniu makra: "Połączenia rury-blachy warstwowe oraz dodatkowe obiekty". W przypadku gdy mamy połączenie zastrzału np. w środku wysokości słupa (nie ma blachy podstawy) i próby zastosowania komendy: "Połączenia warstwowe rury-blachy warstwowe" takiego połączenia nie można "wykombinować"......czy tak samo wygląda to w nowszych wersjach programu???

JerzyCP
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Połączenie stężeń

Post autor: JerzyCP » 09 mar 2018, 11:28

Michal1975 pisze:Witam
Próbowałem w wersji 2016. Można zamodelować takie połączenie ale tylko w przypadku występowania blachy podstawy tj przy wykorzystaniu makra: "Połączenia rury-blachy warstwowe oraz dodatkowe obiekty". W przypadku gdy mamy połączenie zastrzału np. w środku wysokości słupa (nie ma blachy podstawy) i próby zastosowania komendy: "Połączenia warstwowe rury-blachy warstwowe" takiego połączenia nie można "wykombinować"......czy tak samo wygląda to w nowszych wersjach programu???
Poniżej komendy do różnych połączeń rur ze słupami/belkami:

Rura ściskana z blachą węzłową - różne rodzaje (menu rozwijalne "Typ")
_AstM4CrConByRule 1 CompPipes_GussetPlate

Połączenia rury do środnika słupa/belki
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_LG
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_LE
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_TA
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_EG

Połączenia rury do półki słupa/belki
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_DG
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_LG
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_LE
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_TA
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_EG

Są to komendy ze starszych wersji programu - obecnie część z nich można wywołać tylko z linii komend (część z nich jest ukryta wewnątrz innych opcji).
Popróbuj i daj znać...

Jurek

thomas126
Posty: 84
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Połączenie stężeń

Post autor: thomas126 » 09 mar 2018, 11:46

Michał do tego co mówisz jest inne makro. Nie pamiętam tego ale jest na 100%.

Michal1975
Posty: 46
Rejestracja: 12 maja 2017, 12:22

Re: Połączenie stężeń

Post autor: Michal1975 » 09 mar 2018, 11:54

O kurcze-te makra są rewelacyjne. Jurek-wielkie dzięki za wyjawienie tej tajemnej wiedzy!!! Zastanawiam się dlaczego tych makr nie widać w obecnych wersjach programu??? Czy są jeszcze jakieś ukryte, pożyteczne makra ze starszych komend??? Czy te komendy można jakoś wyrzucić gdzieś na pasek lub do menu głównego???

JerzyCP
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Połączenie stężeń

Post autor: JerzyCP » 09 mar 2018, 13:00

Michal1975 pisze:O kurcze-te makra są rewelacyjne. Jurek-wielkie dzięki za wyjawienie tej tajemnej wiedzy!!! Zastanawiam się dlaczego tych makr nie widać w obecnych wersjach programu??? Czy są jeszcze jakieś ukryte, pożyteczne makra ze starszych komend??? Czy te komendy można jakoś wyrzucić gdzieś na pasek lub do menu głównego???
Hehe...

Podobnie jest z poleceniami do obróbki blach:
1. Utnij blachę przy blasze - _astm4cutplateatplate
2. Utnij blachę przy LUW - _astm4cutplateatUCS

Od razu dodałem te polecenia do palety z obróbkami :D .

Jak się dodaje polecenia i kategorie na paletach narzędzi i połączeń - opisuję poniżej:
1. Dodawanie poleceń - trzymasz dłużej PKM (prawy klawisz myszy) na dowolnej ikonce z poleceniem:
Dodawanie nowego elementu palety połączeń.png
Dodawanie nowego elementu palety połączeń.png (18.59 KiB) Przejrzano 709 razy
2. Klikasz "+" i pojawia się:
Dodawanie nowego elementu do palety narzędzi.png
Dodawanie nowego elementu do palety narzędzi.png (14.81 KiB) Przejrzano 709 razy
3. Jak chcesz dodać nową kategorię... np. poniżej "Obróbka" chcesz mieć "Moje komendy", to trzymasz dłużej PKM na dowolnej ikonce kategorii i dalej jak wyżej:
Dodawanie nowej kategorii do palety narzędzi.png
Nowa kategoria palety.png
Nowa kategoria palety.png (11.24 KiB) Przejrzano 709 razy
Podobnie z paletą połączeń... trzymasz dłużej PKM:
Dodawanie nowego elementu palety połączeń.png
Dodawanie nowego elementu palety połączeń.png (18.59 KiB) Przejrzano 709 razy
i dalej tak jak wcześniej...

Jurek
Załączniki
Edycja palety narzędzi.png

JerzyCP
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Połączenie stężeń

Post autor: JerzyCP » 09 mar 2018, 13:10

Forumowy edytor, trochę pomieszał kolejność obrazków :shock: - ten co jest w załączniku powinien być pierwszy, ale i tak chyba wszystko jest jasne.
Po prostu trzymasz dłużej PKM na ikonce z grupy do modyfikacji a potem "+", przesuwanie lub usuwanie.

I jeszcze jedno... jak chcesz używać własne ikonki lub obrazy (np. dla podglądu połączeń) - to trzeba je przygotować w formacie PNG i najlepiej skopiować do odpowiedniego katalogu AS.

Jurek

JerzyCP
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Połączenie stężeń

Post autor: JerzyCP » 09 mar 2018, 15:06

Jest jeszcze jedno polecenie dla blach, którego nie znalazłem w nowszych wersjach programu - _AstM4CommCutPlateToPlate

Polecenie te rozciąga lub docina dwie blachy do wspólnej krawędzi.

W Advance Steel 2017 można do tego celu użyć polecenia - _AstM4CrConByVB_
w którym można utworzyć spoinę ale nie ma możliwości określenia obróbki krawędzi blach... tak jak w poleceniu ze starszej wersji programu:
Docięcie blach.png
Docięcie blach.png (18.69 KiB) Przejrzano 695 razy
Jurek

Michal1975
Posty: 46
Rejestracja: 12 maja 2017, 12:22

Re: Połączenie stężeń

Post autor: Michal1975 » 09 mar 2018, 15:18

Wielkie dzięki za pomoc!!! Te "proste" komendy, które ujawniłeś napewno przyspieszą prace...... Zastanawiam się dlaczego w niektórych miejscach Autodesk "miesza" i ukrywa lub "psuje" dobre rozwiązania??? Dziwna polityka....

pawel1991
Posty: 25
Rejestracja: 09 lut 2018, 18:42

Re: Połączenie stężeń

Post autor: pawel1991 » 09 mar 2018, 16:15

Dziękuję wszystkim za odpowiedź:)
Pozdrawiam
Paweł F.

werron
Posty: 26
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Połączenie stężeń

Post autor: werron » 09 mar 2018, 23:54

Witam
Michal1975 pisze:Witam
Połączenia rury do środnika słupa/belki
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_LG
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_LE
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_TA
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_EG

Połączenia rury do półki słupa/belki
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_DG
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_LG
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_LE
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_TA
_AstM4CrConByRule 1 HR_CompPipes_fla_EG
A powiedz proszę JerzyCP czy jest gdzieś dostępna lista wszystkich komend które są ukryte (dostępne po wpisaniu w linię poleceń) z objaśnieniem? Zakładam że jest ich więcej i można po ich poznaniu "przygarnąć" coś do swojego stołu roboczego.

Druga sprawa - szukam instrukcji krok po kroku jak przenieść wszystkie, pełne ustawienia menu i ustawienia wewnętrzne AS na drugie stanowisko pracy w programie. Lub jak zrobić kopię zapasową tych ustawień aby można było używać programu z własnymi ustawieniami np. zaraz po reinstalacji sytemu.
Nie wyobrażam sobie ustawiać wszystko od nowa "na piechotę" :shock: .

W

JerzyCP
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Połączenie stężeń

Post autor: JerzyCP » 10 mar 2018, 08:34

werron pisze:Witam

A powiedz proszę JerzyCP czy jest gdzieś dostępna lista wszystkich komend które są ukryte (dostępne po wpisaniu w linię poleceń) z objaśnieniem? Zakładam że jest ich więcej i można po ich poznaniu "przygarnąć" coś do swojego stołu roboczego.

Druga sprawa - szukam instrukcji krok po kroku jak przenieść wszystkie, pełne ustawienia menu i ustawienia wewnętrzne AS na drugie stanowisko pracy w programie. Lub jak zrobić kopię zapasową tych ustawień aby można było używać programu z własnymi ustawieniami np. zaraz po reinstalacji sytemu.
Nie wyobrażam sobie ustawiać wszystko od nowa "na piechotę" :shock: .

W
Ad.1 - Ja znalazłem te komendy w podręcznikach do starych wersji programów (przeważnie na ich końcu a czasem w treści podręcznika).
Autodesk... aktualnie totalnie olewa sprawę dokumentacji, jeszcze kilka(naście) lat temu były dokumentacje np. do Revita mające po ca 1500 stron.
Zanim Autodesk przejął Advance Steel-a od Graitec-a, to też było sporo podręczników do AS.

Ad.2 - Jeżeli na obu komputerach masz identyczne instalacje oraz skopiowałeś własnoręcznie stworzone ikonki i obrazy wykorzystywane w paletach (do tych samych ścieżek) - to być może powinno wystarczyć skopiowanie pliku "AstPaletteData_User.xml" z komputera dawcy na komputer biorcę.
Ścieżki do tego pliku:
AS 2017 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2017\Steel\Support\Toolbars\..."
AS 2018 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\POL\Steel\Support\Toolbars"

Ale musisz sam spróbować i daj znać czy to działa :D .

Jurek

werron
Posty: 26
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Połączenie stężeń

Post autor: werron » 12 mar 2018, 09:35

JerzyCP pisze:
Ad.2 - Jeżeli na obu komputerach masz identyczne instalacje oraz skopiowałeś własnoręcznie stworzone ikonki i obrazy wykorzystywane w paletach (do tych samych ścieżek) - to być może powinno wystarczyć skopiowanie pliku "AstPaletteData_User.xml" z komputera dawcy na komputer biorcę.
Ścieżki do tego pliku:
AS 2017 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2017\Steel\Support\Toolbars\..."
AS 2018 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\POL\Steel\Support\Toolbars"

Ale musisz sam spróbować i daj znać czy to działa :D .

Jurek
Niestety, u mnie nie zadziałało.
Podmiana pliku "AstPaletteData_User.xml" nie przyniosła oczekiwanych zmian :( .

W

JerzyCP
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Połączenie stężeń

Post autor: JerzyCP » 12 mar 2018, 10:05

werron pisze:
JerzyCP pisze:
Ad.2 - Jeżeli na obu komputerach masz identyczne instalacje oraz skopiowałeś własnoręcznie stworzone ikonki i obrazy wykorzystywane w paletach (do tych samych ścieżek) - to być może powinno wystarczyć skopiowanie pliku "AstPaletteData_User.xml" z komputera dawcy na komputer biorcę.
Ścieżki do tego pliku:
AS 2017 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2017\Steel\Support\Toolbars\..."
AS 2018 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\POL\Steel\Support\Toolbars"

Ale musisz sam spróbować i daj znać czy to działa :D .

Jurek
Niestety, u mnie nie zadziałało.
Podmiana pliku "AstPaletteData_User.xml" nie przyniosła oczekiwanych zmian :( .

W
Plik "AstPaletteData_User.xml" zawiera jedynie ustawienia palety narzędzi... jeżeli chcesz przenieść wszystkie ustawienia, to najprościej przekopiować cały katalog:
AS 2017 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2017\..."
AS 2018 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\...".

U mnie, przynajmniej to działa - z tym że, na obu komputerach są identyczne systemy operacyjne oraz identyczne instalacje Advance Steel.
Warto oczywiście... przed nadgraniem plików zrobić kopię - najlepiej też świeżo po instalacji, bo łatwo w razie czego przywrócić stan programu do tego bez żadnych modyfikacji.

Jurek

ODPOWIEDZ