Edycja gotowego procesu

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

thomas126
Posty: 79
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Edycja gotowego procesu

Post autor: thomas126 » 09 kwie 2018, 07:28

Witam, potrzebuję pomocy.

Chciałbym użyć gotowego stylu rysowania z zakładki Widok->Widok w- BezWym Ew PozMaProw czyli trzecia od góry. Wszystko jest ok tylko, że w tym stylu nie pokazuje śrub.
Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zmienić? Chodzi o to, że chciałbym nadpisać ten styl i zapisać go jako swój ale zmienić w nim to żeby wyświetlały się śruby. I jeżeli już mają się wyświetlać to tylko ich rodzaj, bez zbędnej normy jak zazwyczaj to pokazuje. Czy ktoś może mi pokazać ścieżkę jak to zrobić?

JerzyCP
Posty: 126
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: JerzyCP » 10 kwie 2018, 08:20

thomas126 pisze:Witam, potrzebuję pomocy.

Chciałbym użyć gotowego stylu rysowania z zakładki Widok->Widok w- BezWym Ew PozMaProw czyli trzecia od góry. Wszystko jest ok tylko, że w tym stylu nie pokazuje śrub.
Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zmienić? Chodzi o to, że chciałbym nadpisać ten styl i zapisać go jako swój ale zmienić w nim to żeby wyświetlały się śruby. I jeżeli już mają się wyświetlać to tylko ich rodzaj, bez zbędnej normy jak zazwyczaj to pokazuje. Czy ktoś może mi pokazać ścieżkę jak to zrobić?
1. Robisz kopię istniejącego stylu rysowania.
01_Nowy_Styl.png
01_Nowy_Styl.png (13.89 KiB) Przejrzano 396 razy
2. Rozwijasz listę "Prezentacja obiektów" i sprawdzasz na liście co będzie wyświetlane (akurat śrub nie ma - są tylko śruby dla otworów wierconych na budowie).
02_Prezentacja_obiektów.png
3. Dodajesz do tej listy "Obiekt modelu" Śruby. Ustawiasz widoczność oraz "Regułę opisu". Jeżeli nie chcesz, żeby wyświetlana była norma tylko ilość śrub, średnica i długość... to wybierasz (albo tworzysz) odpowiednią regułę.
03_Reguła_opisu.png
04_Opis_śruby_bez_normy.png
Jurek

thomas126
Posty: 79
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: thomas126 » 10 kwie 2018, 09:40

Wielkie dzięki Jurek. Już zrobiłem. Jak zwykle działa.
Pozdrawiam. Tomek

thomas126
Posty: 79
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: thomas126 » 10 kwie 2018, 12:21

Korzystając z gotowego tematu aczkolwiek podobnego chciałbym Jurek jeszcze się zapytać w sumie o to samo lecz nieco inaczej. Gdybyś znalazł chwilkę czasu proszę o odpowiedź.

Potrzebuję skorzystać z procesu rysunkowego z zakładki Elementy wysyłkowe wybrane-> Wybrane EW z pozycjami- każdy na A2. I tutaj ponownie pytanie jak ustawić śruby aby nie pokazywała się norma? Wystarczy sam opis jak w poprzednim poście.

Próbowałem dojść tą samą drogą co w stylach rysowania ale jednak okna są nieco inne. Nie ma możliwości definiowania dodatkowych obiektów. Zapewne wygląda to inaczej niż w stylach. Jeżeli możesz to proszę odpowiedz. Z góry dzięki.

JerzyCP
Posty: 126
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: JerzyCP » 11 kwie 2018, 06:51

thomas126 pisze:Korzystając z gotowego tematu aczkolwiek podobnego chciałbym Jurek jeszcze się zapytać w sumie o to samo lecz nieco inaczej. Gdybyś znalazł chwilkę czasu proszę o odpowiedź.

Potrzebuję skorzystać z procesu rysunkowego z zakładki Elementy wysyłkowe wybrane-> Wybrane EW z pozycjami- każdy na A2. I tutaj ponownie pytanie jak ustawić śruby aby nie pokazywała się norma? Wystarczy sam opis jak w poprzednim poście.

Próbowałem dojść tą samą drogą co w stylach rysowania ale jednak okna są nieco inne. Nie ma możliwości definiowania dodatkowych obiektów. Zapewne wygląda to inaczej niż w stylach. Jeżeli możesz to proszę odpowiedz. Z góry dzięki.
Robi się to trochę podobnie :D - ale jest dużo bardziej żmudne :( .

1. Na początek kopiujesz proces, który chcesz zmodyfikować (oryginalne procesy, style itp. dobrze jest sobie zachowywać bez zmian).
01_Kopia procesu rysunkowego.png
2. Robisz kopię głównego kroku.
02_Kopia głównego kroku.png
3. Robisz kopię nazwy pliku i wykonujesz ustawienia (nazwa pliku prototypu itd.)
03_Kopia nazwy pliku.png
4. Robisz kopię mapy stylów detalu.
04_Kopia mapy stylów detalu.png
5. W okienku mapy stylów detalu widać listę styli rysunkowych, których musisz zrobić kopię i zmodyfikować w nich opis śrub.
05_Style rysunkowe do modyfikacji.png
Jurek

JerzyCP
Posty: 126
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: JerzyCP » 11 kwie 2018, 06:56

I teraz dla przykładu - pierwszy styl od góry "Kratownica - LUW"...

1. Idziesz do Styli rysunkowych i robisz kopię stylu "Kratownica - LUW".
06_Pierwszy styl od góry.png
2. Po opisie z boku widać, że śruby są opisywane dla 4 pozycji z listy - musisz dla każdej z tej pozycji ustawić żądany przez Ciebie opis śruby.

I tak kolejno... dla każdej pozycji z Mapy stylów detalu.

Jurek

thomas126
Posty: 79
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: thomas126 » 11 kwie 2018, 07:18

Rzeczywiście żmudne i pracochłonne. Ale dzięki wielkie za wyjaśnienie i odpowiedź. Będę próbował.

hakai
Posty: 35
Rejestracja: 22 lut 2018, 08:45

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: hakai » 11 kwie 2018, 12:30

Również się dołączę do tematu. Co muszę zmienić, żeby na rysunku przekroju nie było skróceń tak jak tutaj? W zaznaczonym na czerwono prostokącie korzystałem z zakładki obróbka z palety narzędzi, jednak na widoku modelu nie jest ona widoczna, można to w jakiś sposób wyświetlić?
Obrazek

thomas126
Posty: 79
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: thomas126 » 11 kwie 2018, 14:19

Hej, działa. Dzięki za pomoc. Kolejny raz niezawodną.
Pozdrawiam Tomek.

thomas126
Posty: 79
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: thomas126 » 11 kwie 2018, 14:24

Spróbuj wejść PPM w widok rysunku i tam odznacz w zakładce skracanie, skracanie po X. Być może to pomoże. Jeśli nie to musisz w stylach wymiarowania to zmienić.

JerzyCP
Posty: 126
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: JerzyCP » 11 kwie 2018, 15:32

hakai pisze:Również się dołączę do tematu. Co muszę zmienić, żeby na rysunku przekroju nie było skróceń tak jak tutaj? W zaznaczonym na czerwono prostokącie korzystałem z zakładki obróbka z palety narzędzi, jednak na widoku modelu nie jest ona widoczna, można to w jakiś sposób wyświetlić?
Obrazek
Możesz uściślić problem, który występuje w czerwonej ramce - może jakiś screenshot z programu jaką obróbkę wykonałeś i co wyszło na rysunku!?
W tej chwili nie bardzo wiadomo o co chodzi.

Jurek

hakai
Posty: 35
Rejestracja: 22 lut 2018, 08:45

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: hakai » 11 kwie 2018, 16:18

Wygląda to tak
Obrazek

JerzyCP
Posty: 126
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: JerzyCP » 12 kwie 2018, 07:04

hakai pisze:Wygląda to tak
Obrazek
Musisz odszukać styl rysunkowy, który został użyty do stworzenia tego Widoku i dodać odpowiednią prezentację obiektów - w Twoim przypadku wystarczy podejrzeć któryś ze styli w którym obróbka ta jest widoczna.

Ja kiedyś miałem zbliżony problem, ale trochę trudniejszy - rysowałem przejściówkę do mocowania liny:

1. Widok modelu:
01_Obróbka - Przygotowanie spoiny.png
2. Widok rysunku - po lewej u góry, to co uzyskałem, po prawej na dole to co uzyskałem po dodaniu odpowiedniej prezentacji obiektu:
02_Kamera Detal W - oryginał i kopia.png
3. Prezentacja obiektów - dodano przygotowanie spoiny:
03_Prezentacja obiektów - dodano przygotowanie spoiny.png
4. Ikonka obróbki - "Ukosowanie":
04_Ukosowanie.png
04_Ukosowanie.png (1.8 KiB) Przejrzano 330 razy
5. Okno dialogowe - "Obróbka krawędzi":
05_Obróbka krawędzi.png
05_Obróbka krawędzi.png (26.57 KiB) Przejrzano 330 razy
Trochę trwało zanim rozgryzłem dlaczego nie wyświetla się ta obróbka - nazwa ikonki ("Ukosowanie") oraz okna dialogowego ("Obróbka krawędzi") wcale nie pomagała a wręcz utrudniała poszukiwania odpowiedniej prezentacji obiektu!
Jak w końcu to znalazłem? - użyłem w AS 2017 stylu skopiowanego z wersji amerykańskiej (tam się ta obróbka znajdowała).
W żadnym stylu z polskiej wersji nie znalazłem tej prezentacji obiektu :shock:

Jurek

hakai
Posty: 35
Rejestracja: 22 lut 2018, 08:45

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: hakai » 12 kwie 2018, 09:26

Dziękuję Jurek, bez Ciebie bym sobie nie poradził! :roll:

thomas126
Posty: 79
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Edycja gotowego procesu

Post autor: thomas126 » 12 kwie 2018, 09:40

Jurek ciągnąć już temat ustawień stylów i procesów jeszcze takie pytanko. Do tego wszystkiego powyższego chciałbym jeszcze dołączyć swój prototyp oraz własne stworzone wymiarowanie. Czy to również się robi stylami i procesami czy wymiarowanie ustawia się dla prototypu, zapisuje w nim i wtedy go wybiera do stworzenia rysunku?

ODPOWIEDZ