Tworzenie, modyfikacja elementu warsztatowego

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

Kamil
Posty: 3
Rejestracja: 11 maja 2018, 12:26

Tworzenie, modyfikacja elementu warsztatowego

Post autor: Kamil » 11 maja 2018, 12:51

Dzień dobry,
ukończyłem model w Advance Steelu. Przed pozycjonowaniem sprawdziłem w Panel narzędzi AdS - wybór - Pokaż obiekty połączone w warsztacie, barierki podestów które modelowałem. Po wybraniu 1 elementu z pojedynczej barierki, podświetla mi się kilka barierek i czasami elementy do których barierki są przykręcane (wszystkie barierki są przykręcane do profili wsporczych). Gdzie można edytować przypisanie do elementu warsztatowego? Nie rozumiem dlaczego dwie osobne barierki, nie połączone bezpośrednio zaznacza jednocześnie. Może to być efekt kopiowania barierek?
Czy po wstawieniu barierki za pomocą AdS można usunąć ramkę edycji elementu obiektu i dodać do niego parę elementów i utworzyć własny element warsztatowy? Usuwałem ramkę edycji obiektu w celu rozbicia jego powiązań, żeby dodać nowe poręcze i słupki w "trudnych" miejscach, gdzie automat nie ma zastosowania, bądź nie potrafiłem go zastosować.
Pozdrawiam Kamil

JerzyCP
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Tworzenie, modyfikacja elementu warsztatowego

Post autor: JerzyCP » 11 maja 2018, 13:46

Kamil pisze:
11 maja 2018, 12:51
Dzień dobry,
ukończyłem model w Advance Steelu. Przed pozycjonowaniem sprawdziłem w Panel narzędzi AdS - wybór - Pokaż obiekty połączone w warsztacie, barierki podestów które modelowałem. Po wybraniu 1 elementu z pojedynczej barierki, podświetla mi się kilka barierek i czasami elementy do których barierki są przykręcane (wszystkie barierki są przykręcane do profili wsporczych). Gdzie można edytować przypisanie do elementu warsztatowego? Nie rozumiem dlaczego dwie osobne barierki, nie połączone bezpośrednio zaznacza jednocześnie. Może to być efekt kopiowania barierek?
Czy po wstawieniu barierki za pomocą AdS można usunąć ramkę edycji elementu obiektu i dodać do niego parę elementów i utworzyć własny element warsztatowy? Usuwałem ramkę edycji obiektu w celu rozbicia jego powiązań, żeby dodać nowe poręcze i słupki w "trudnych" miejscach, gdzie automat nie ma zastosowania, bądź nie potrafiłem go zastosować.
Pozdrawiam Kamil
Witam,
Poszczególne elementy pozycji połączone są w element wysyłkowy za pomocą spoin (wykonywanych na warsztacie) lub śrub (montowanych na warsztacie).
W praktyce... śruba lub spoina może znajdować się niekoniecznie przy łączonym elemencie - musisz teraz odszukać takie "niechciane" łączniki i je poprawić.

Jurek

Kamil
Posty: 3
Rejestracja: 11 maja 2018, 12:26

Re: Tworzenie, modyfikacja elementu warsztatowego

Post autor: Kamil » 13 maja 2018, 14:35

Dziękuję Jerzy za odpowiedź.
Czyli problem stworzyłem samemu kopiując elementy barierek w inne miejsce w modelu. Chciałem szybciej a tu... niestety... :)

Pozdrawiam Kamil

JerzyCP
Posty: 129
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Tworzenie, modyfikacja elementu warsztatowego

Post autor: JerzyCP » 14 maja 2018, 08:08

Kamil pisze:
11 maja 2018, 12:51
Dzień dobry,
...
Czy po wstawieniu barierki za pomocą AdS można usunąć ramkę edycji elementu obiektu i dodać do niego parę elementów i utworzyć własny element warsztatowy? Usuwałem ramkę edycji obiektu w celu rozbicia jego powiązań, żeby dodać nowe poręcze i słupki w "trudnych" miejscach, gdzie automat nie ma zastosowania, bądź nie potrafiłem go zastosować.
Pozdrawiam Kamil
Nie wiem dokładnie jak chciałeś modyfikować barierki... ale obejrzyj filmik (po angielsku) na YouTube jak to inni robią: https://www.youtube.com/watch?v=YXJDINy4FAM - sporo można uzyskać stosując "Własne połączenia" z "Palety narzędzi Advance Steel".

BTW
Jeżeli chcesz popatrzeć jak się "naprawia" problemy ze źle przypisanymi łącznikami... to jest taki filmik (po rosyjsku) na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5FPrLUubqfU.

Jurek

Kamil
Posty: 3
Rejestracja: 11 maja 2018, 12:26

Re: Tworzenie, modyfikacja elementu warsztatowego

Post autor: Kamil » 14 maja 2018, 08:44

Dzień dobry,
na pewno obejrzę filmiki. Ale jest tak jak pisałeś poprzednio, modyfikacja połączenia skutkuje i po ich poprawie AdS tworzy elementy warsztatowej tak jak tego oczekiwałem. Nie dopatrzyłem, że przy połączeniu słupka barierki przy śrubach jest też opcja określająca czy połączenie jest warsztatowe czy na budowie.
Pozdrawiam Kamil

ODPOWIEDZ