Nowe śruby w programie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

thomas126
Posty: 68
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Nowe śruby w programie

Post autor: thomas126 » 14 cze 2018, 07:50

Witam, czy ktoś dodawał na własne potrzeby nowe rodzaje śrub? Czy ktoś może pokazać jak to ogarnąć żeby była możliwość użycia ich w programie do połączeń? Zapewne trzeba wprowadzić w ustawieniach nowe parametry śrub. A co z blokiem, z rysunkiem? Czy trzeba coś narysować i zapisać jako blok? Skąd program będzie wiedział jak dana śruba wygląda?

JerzyCP
Posty: 119
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: JerzyCP » 14 cze 2018, 12:28

thomas126 pisze:
14 cze 2018, 07:50
Witam, czy ktoś dodawał na własne potrzeby nowe rodzaje śrub? Czy ktoś może pokazać jak to ogarnąć żeby była możliwość użycia ich w programie do połączeń? Zapewne trzeba wprowadzić w ustawieniach nowe parametry śrub. A co z blokiem, z rysunkiem? Czy trzeba coś narysować i zapisać jako blok? Skąd program będzie wiedział jak dana śruba wygląda?
Trochę na ten temat jest w webinarium Autodesku:
https://www.youtube.com/watch?v=gGCvrv2 ... FqEvhoCnjq...

Jurek

thomas126
Posty: 68
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: thomas126 » 14 cze 2018, 13:00

Jurek a Ty nie robiłeś może takich tematów? Nie mógłbyś jakoś pomóc? Bo z tego co widzę i pytam ludzi to nikt nie robił i olewa temat.

JerzyCP
Posty: 119
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: JerzyCP » 14 cze 2018, 13:12

thomas126 pisze:
14 cze 2018, 13:00
Jurek a Ty nie robiłeś może takich tematów? Nie mógłbyś jakoś pomóc? Bo z tego co widzę i pytam ludzi to nikt nie robił i olewa temat.
Coś tam kiedyś robiłem... ale w czym dokładnie jest problem?

Jurek

thomas126
Posty: 68
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: thomas126 » 14 cze 2018, 13:21

Ten filmik co podesłałeś przedstawia jakąś tam tylko modyfikację śrub już istniejących. Wiadomo, że jest szablon tych śrub, zmieniają się jakieś tam dane. I to działa.
Ja natomiast chciałbym dodać zupełnie nowe śruby HILTI bądź śruby z łbem stożkowym. Takich w programie nie ma. Jak do tego podejść? Jak je zrobić od początku?

JerzyCP
Posty: 119
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: JerzyCP » 14 cze 2018, 14:12

thomas126 pisze:
14 cze 2018, 13:21
Ten filmik co podesłałeś przedstawia jakąś tam tylko modyfikację śrub już istniejących. Wiadomo, że jest szablon tych śrub, zmieniają się jakieś tam dane. I to działa.
Ja natomiast chciałbym dodać zupełnie nowe śruby HILTI bądź śruby z łbem stożkowym. Takich w programie nie ma. Jak do tego podejść? Jak je zrobić od początku?
Wszystko jest na tym filmie - trzeba tylko go obejrzeć od początku do końca.
W 10 minucie 13 sekundzie jest pokazane jak dodać nowy typ śruby... a potem trzeba poustawiać żądane parametry śrub, podkładek i nakrętek.

BTW
Są w bazie programu śruby z łbem stożkowym np. CSK - ustawiasz liczbę naroży łba równą 0:
CSK-1.png
oraz odpowiednie zagłębienie łba śruby:
CSK-2.png
Jurek

thomas126
Posty: 68
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: thomas126 » 14 cze 2018, 14:56

Dzięki za podpowiedź Jurek. Postaram się skupić na tym filmiku i coś swojego wykombinować.

Jeśli chodzi o te stożkowe CSK to rozumiem, że ich nie ma w standardzie? Trzeba je najpierw edytować tak jak pokazałeś powyżej i ewentualnie zapisać jako nowe, tak by uniknąć nadpisania oryginału?

JerzyCP
Posty: 119
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: JerzyCP » 14 cze 2018, 15:11

thomas126 pisze:
14 cze 2018, 14:56
Dzięki za podpowiedź Jurek. Postaram się skupić na tym filmiku i coś swojego wykombinować.

Jeśli chodzi o te stożkowe CSK to rozumiem, że ich nie ma w standardzie? Trzeba je najpierw edytować tak jak pokazałeś powyżej i ewentualnie zapisać jako nowe, tak by uniknąć nadpisania oryginału?
Są w standardzie... zresztą inne stożkowe też np. EN ISO 10642 i inne - trzeba przejrzeć całą bazę i sprawdzić dla których śrub zadeklarowane jest zagłębienie łba.

BTW
Kotew HILTI w bazie jest dokładnie 60 typów - wystarczy znaleźć najbardziej podobną do tej co chcesz stworzyć, skopiować z Twoją nazwą i pomodyfikować.
Tak jest najszybciej...
A jeżeli chcesz zastosować same pręty gwintowane (bez dedykowania rodzaju żywicy itp.) to jest taka kotew jak "Pręty gwintowane DIN 976" - można dodać swoje średnice i długości lub skopiować i na jej bazie stworzyć własne pręty gwintowane.

Jurek

thomas126
Posty: 68
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: thomas126 » 14 cze 2018, 20:17

Ok, dziękuje bardzo za podpowiedź. Teraz już będę wiedział gdzie i czego szukać.
Pozdrawiam

thomas126
Posty: 68
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: thomas126 » 15 cze 2018, 13:13

JerzyCP pisze:
14 cze 2018, 15:11
thomas126 pisze:
14 cze 2018, 14:56
Dzięki za podpowiedź Jurek. Postaram się skupić na tym filmiku i coś swojego wykombinować.

Jeśli chodzi o te stożkowe CSK to rozumiem, że ich nie ma w standardzie? Trzeba je najpierw edytować tak jak pokazałeś powyżej i ewentualnie zapisać jako nowe, tak by uniknąć nadpisania oryginału?
Są w standardzie... zresztą inne stożkowe też np. EN ISO 10642 i inne - trzeba przejrzeć całą bazę i sprawdzić dla których śrub zadeklarowane jest zagłębienie łba.

BTW
Kotew HILTI w bazie jest dokładnie 60 typów - wystarczy znaleźć najbardziej podobną do tej co chcesz stworzyć, skopiować z Twoją nazwą i pomodyfikować.
Tak jest najszybciej...
A jeżeli chcesz zastosować same pręty gwintowane (bez dedykowania rodzaju żywicy itp.) to jest taka kotew jak "Pręty gwintowane DIN 976" - można dodać swoje średnice i długości lub skopiować i na jej bazie stworzyć własne pręty gwintowane.

Jurek
Hej Jurek. Jeszcze chciałem dopytać o te śruby stożkowe. Na fotkach poniżej są śruby CSK. Jak widać mają opcję głębokości. To jest chyba to o czym mówiłeś wczoraj.
Obrazek

Mam natomiast pytanie dotyczące wystawania tych śrub ponad płaszczyznę blachy. Na zdjęciu poniżej może nienajlepiej pokazane ale widać, że trzpień wystaje ponad płaszczyznę blachy. A powinien być z nią zlicowany. Masz na to pomysł, może jakąś radę? Próbowałem różnych opcji i nie idzie tego przestawić. Chyba, że to nie ten rodzaj śrub. Poradzisz coś?
Obrazek

JerzyCP
Posty: 119
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: JerzyCP » 15 cze 2018, 14:04

[/quote]
...Mam natomiast pytanie dotyczące wystawania tych śrub ponad płaszczyznę blachy. Na zdjęciu poniżej może nienajlepiej pokazane ale widać, że trzpień wystaje ponad płaszczyznę blachy. A powinien być z nią zlicowany. Masz na to pomysł, może jakąś radę? Próbowałem różnych opcji i nie idzie tego przestawić. Chyba, że to nie ten rodzaj śrub. Poradzisz coś?
[/quote]

To jest tylko jakaś tam prezentacja bryły śruby i moim zdaniem nawet lepiej jak wystaje ten 1mm ponad blachę, bo czasem łatwiej tę śrubę zaznaczyć (np. w widoku Conceptual czy Realistycznym).
Ważne jest, żeby zagłębienie stożkowe miało odpowiednią głębokość - tak aby główka śruby nie wystawała fizycznie ponad blachę.
Pamiętaj, że spód główki jest stożkowy a nie płaski i z uwagi na tolerancje otworu, w praktyce śruba się zagłębi 1-2mm do momentu przylegania płaszczyzn stożkowych łba śruby i obróbki otworu.
Parametry zagłębienia możesz sobie ustawić na tej ostatniej zakładce, pamiętając żeby parametry wzajemnie pasowały i żeby je poustawiać dla każdego zestawu śrubowego (N, N+P itd.).

Jurek

thomas126
Posty: 68
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: thomas126 » 15 cze 2018, 14:11

Ok, rozumiem. W takim razie nie będę się przejmował tą prezentacją. Tak jak mówisz ważniejsze jest zagłębienie łba śruby. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Tomek

JerzyCP
Posty: 119
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: JerzyCP » 15 cze 2018, 14:18

Popatrz zresztą, jak śruba stożkowa jest wyświetlana w trybie bryłowym:
Śruba_z_łbem_stożkowym.png
(11.31 KiB) Nie pobierany
Podobnie jest z podkładkami klinowymi do skośnych stopek ceowników i dwuteowników - też są wyświetlane w uproszczony sposób.

Jurek

thomas126
Posty: 68
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Nowe śruby w programie

Post autor: thomas126 » 15 cze 2018, 14:23

Rzeczywiście masz rację. W takim razie nie będę się tym przejmował. Dzięki raz jeszcze.

ODPOWIEDZ