zestawienie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Tomasz Białek

pawel1991
Posty: 34
Rejestracja: 09 lut 2018, 18:42

zestawienie

Post autor: pawel1991 » 03 sty 2019, 12:40

Witam wszystkich w nowym roku:)
Mam problem z generowaniem list elementów wysyłkowych na gotowych rysunkach złożeniowych. Po utworzeniu takiego rysunku, tzn rzuty i ewentualne przekroje, chę wstawić wykaz elementów wysyłkowych no i przy aktualizacji program się wiesza.Coś źle robię czy to jest błąd programu?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam
Paweł F.

thomas126
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: zestawienie

Post autor: thomas126 » 04 sty 2019, 08:37

Niekoniecznie źle robisz. Bo cóż tam można źle zrobić? Wstawiasz sobie zestawienie jakie chcesz. Wybierasz miejsce gdzie tabela ma się znajdować i umieszczasz ją w tym miejscu. Później wybierasz aktualizację zestawienia i czekasz aż tabela się wypełni.

To, że wiesza Ci się komp to jest raczej jego wina. Być może masz za słabego kompa do takiego programu, być może masz na rysunku bardzo dużo ilość szczegółów i generacja tabeli trwa długo. Przy tym Ty się niecierpliwisz, klikasz dwieście razy, komp głupieje i się wykrzacza. Spróbuj spokojnie poczekać choćby kilka minut i zobaczysz czy zrobi zestawienie.
Inaczej wyrzuć na rysunek prosty pojedynczy element. Zastosuj ten sam szablon tabeli i sprawdź czy wyrzuci bez problemu. Jeśli tak znaczy, że z makrem tabeli i programem jest wszystko ok.

werron
Posty: 35
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: zestawienie

Post autor: werron » 04 sty 2019, 09:19

thomas126 pisze:
04 sty 2019, 08:37
Niekoniecznie źle robisz. Bo cóż tam można źle zrobić? Wstawiasz sobie zestawienie jakie chcesz. Wybierasz miejsce gdzie tabela ma się znajdować i umieszczasz ją w tym miejscu. Później wybierasz aktualizację zestawienia i czekasz aż tabela się wypełni.
Kolega ma rację.

Ale przed wstawieniem zestawienia na rys. zamknij rys. z modelem.
Stawiam że to rozwiąże Twój problem.

werron

pawel1991
Posty: 34
Rejestracja: 09 lut 2018, 18:42

Re: zestawienie

Post autor: pawel1991 » 04 sty 2019, 10:04

Już wiem jak to robić,
wstawiam tabelę na rysunek, zamykam rysunek i aktualizuję go, i robi się szybko.

A tak poza tematem. Mam i7 7700k 4.8 Gh, 16GB RAM, gtx 1060 wersja 6GB do tego dysk SSD na którym pracuję, Czy taka konfiguracja jest zła pod Advance Steel?

thomas126
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: zestawienie

Post autor: thomas126 » 04 sty 2019, 10:32

Wydaje się być poprawna. Ale dziwne, że tak Tobie robi. Ponieważ na dużo słabszym kompie nie mam takich zachowań. Ważne, że działa.

werron
Posty: 35
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: zestawienie

Post autor: werron » 04 sty 2019, 10:34

pawel1991 pisze:
04 sty 2019, 10:04
Już wiem jak to robić,
wstawiam tabelę na rysunek, zamykam rysunek i aktualizuję go, i robi się szybko.

A tak poza tematem. Mam i7 7700k 4.8 Gh, 16GB RAM, gtx 1060 wersja 6GB do tego dysk SSD na którym pracuję, Czy taka konfiguracja jest zła pod Advance Steel?
Nie wiem czy jest zła. Pewnie mogła by być lepsza.
Ja mam prawie identyczny sprzęt i do tego kartę dedykowaną: nVidia Quadro K5000 4GB i wiesza się na zestawieniach.
I aby to obejść - wstawiam zestawienie i zamykam model. A na rys. z zestawieniem włączam aktualizację listy.
Ciekawe czy na mocniejszych maszynach występuje ten problem.

thomas126
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: zestawienie

Post autor: thomas126 » 04 sty 2019, 10:41

W pracy mamy mocniejszy sprzęt dedykowany pod AS z 32GB ramu. W zależności od zestawienia nawet on musi pomyśleć.

werron
Posty: 35
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: zestawienie

Post autor: werron » 04 sty 2019, 10:53

thomas126 pisze:
04 sty 2019, 10:41
W pracy mamy mocniejszy sprzęt dedykowany pod AS z 32GB ramu. W zależności od zestawienia nawet on musi pomyśleć.
A możesz się pochwalić pełną specyfikacją?
Przymierzam się do wymiany PC - i było by to pomocne przy przeglądaniu ofert (cena / wydajność)

Mój obecny (a właściwie dwa komputery o prawi identycznej konfiguracji) nawet dla małego zestawienia (kilka elementów) potrafi się zawiesić (widać że coś tam mieli) nawet na 10-15min.
Problemu nie ma przy zamkniętym modelu.

thomas126
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: zestawienie

Post autor: thomas126 » 04 sty 2019, 11:07

Wiesz co już nie pamiętam dokładnej specyfikacji, bo składał nam to informatyk. Wiem, że składaliśmy je wg specyfikacji jednostek ze strony procada. Oni mieli tam dedykowane sprzęty pod poszczególne programy.

Tutaj masz podpowiedzi:
https://sklep.procad.pl/sprzet-komputerowy-35

werron
Posty: 35
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: zestawienie

Post autor: werron » 04 sty 2019, 12:05

thomas126 pisze:
04 sty 2019, 11:07
Tutaj masz podpowiedzi:
https://sklep.procad.pl/sprzet-komputerowy-35
Stronę znam i przeglądałem pod tym względem. Ale dalej pozostają wątpliwości.
Składak na wzór komputera z Procadu to szeroki wachlarz. Rozbieżność cenowa jest znaczna. Zaczyna się od 2000zł a kończy grubo ponad 10000zł.
No i teraz ile wydać aby praca była płynna. Wiadomo że im droższy tym sprzęt mocniejszy, ale gdzieś pewnie jest granica że ten zysk mocy będzie znacząco odczuwalny.
No i który parametr jest najbardziej pożądany w takim zestawie przystosowanym do pracy w AS. Karta graficzna? RAM? Czy może procesor?

thomas126
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: zestawienie

Post autor: thomas126 » 04 sty 2019, 12:22

Nie znam się na sprzęcie na tyle żeby stwierdzić to na 100% ale jak dla mnie najważniejszym atutem przy AS jest RAM. Generacja rysunków i wyświetlanie modelu zjada pamięć. Następnie grafika, na końcu procesor.
Jeśli chodzi o Revita to chyba najpierw karta graficzna następnie RAM na końcu procesor.
Nie wydaje mi się żeby był potrzebny procek aż i7. Na i5 wszystko śmiga jak ta lala. Nie jestem pewien ale my daliśmy za stację coś ponad 5000 zł.

werron
Posty: 35
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: zestawienie

Post autor: werron » 04 sty 2019, 13:24

thomas126 pisze:
04 sty 2019, 12:22
Nie jestem pewien ale my daliśmy za stację coś ponad 5000 zł.
Dziękuję za informacje.
A możesz tylko napisać czy w tej stacji roboczej masz kartę Quadro czy inną? np GTX.
I model tej karty (patrz: panel sterowanie -> system -> menadżer urządzeń -> karta graficzna)

pawel1991
Posty: 34
Rejestracja: 09 lut 2018, 18:42

Re: zestawienie

Post autor: pawel1991 » 04 sty 2019, 13:34

Ja jestem studentem, i wszystkie projekty które robię, są okrojone z detali (na uczelni jak zobaczą widok 3d to odrazu z marszu 5:P), a większość modeli robię bo lubię to robić a przy okazji się uczę (mam nadzieję że kiedyś to się przyda:)). I przy kupnie komputera miałem dylemat czy kupić kartę qadro czy gtx. bo jednak w gry też lubię pograć. I teraz mogę powiedzieć że gtx 1060 6GB do AS na moje potrzeby jest wystarczający. Qadro jest bardziej potrzebna do 3dsmaxa czy do typowych graficznych programów.
Teraz karty graficzne są tanie w porównaniu do sytuacji sprzed roku, gtx1070TI wersję 8GB kupisz za ok 2000 a ona napewno da rade.

hakai
Posty: 37
Rejestracja: 22 lut 2018, 08:45

Re: zestawienie

Post autor: hakai » 07 sty 2019, 07:38

Najważniejsze jest taktowanie procesora, AS działa na podstawie autocada a acad jest programem jednowątkowym czyli nie ważne ile masz rdzeni i tak będzie działał płynniej jeśli masz wyższe taktowanie procesora. Jeśli lubisz pograć zostałbym przy gtx, quadro niekoniecznie są dedykowane do gier a gtx i tak da radę z Advacne steel

ODPOWIEDZ