Strona 1 z 1

Rysunek cieniowany w głównym złożeniu

: 30 sty 2019, 09:49
autor: Jonas
Witam,

To mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich użytkowników ;)

Czy wie ktoś jak wstawić rysunek 3D cieniowany(wypełniony kolorami) do wybranego rysunku. Pracuje także w Inventorze i tam jest po prostu taka opcja. Jest to dosyć fajne kiedy wysyła się rysunki do klienta. Działa lepiej na wyobraźnie i jest bardziej zachęcające. W zwykłym autocadzie jak chciałem uzyskać taki efekt to na Layoucie robiłem dodatkową rzutnię i tam ustawiałem jak ma wyświetlać dany widok.



Załączam zdjęcie, żeby zobrazować dokładnie o co mi chodzi.

Re: Rysunek cieniowany w głównym złożeniu

: 31 sty 2019, 11:02
autor: thomas126
Nie jestem pewien czy można coś takiego zrobić. Szczerze nigdy nie widziałem takich rysunków ze steela u nikogo. Jedyne co mi przychodzi na chłopski rozum to zrobić print screena i wrzucić na arkusz.

Re: Rysunek cieniowany w głównym złożeniu

: 31 sty 2019, 11:34
autor: JerzyCP
Jonas pisze:
30 sty 2019, 09:49
Witam,

To mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich użytkowników ;)

Czy wie ktoś jak wstawić rysunek 3D cieniowany(wypełniony kolorami) do wybranego rysunku. Pracuje także w Inventorze i tam jest po prostu taka opcja. Jest to dosyć fajne kiedy wysyła się rysunki do klienta. Działa lepiej na wyobraźnie i jest bardziej zachęcające. W zwykłym autocadzie jak chciałem uzyskać taki efekt to na Layoucie robiłem dodatkową rzutnię i tam ustawiałem jak ma wyświetlać dany widok.



Załączam zdjęcie, żeby zobrazować dokładnie o co mi chodzi.
Można to zrobić - chociaż trzeba się trochę pomęczyć, link do artykułu na ten temat:
https://graitec.co.uk/blog/entry/advanc ... wing-views

Jurek

Re: Rysunek cieniowany w głównym złożeniu

: 31 sty 2019, 14:24
autor: thomas126
Dzięki Jurek. Jednak jest to możliwe. Może kiedyś się przyda.

Re: Rysunek cieniowany w głównym złożeniu

: 31 sty 2019, 15:09
autor: thomas126
Sprawdziłem, działa według opisu podanego przez Jurka.

Re: Rysunek cieniowany w głównym złożeniu

: 01 lut 2019, 09:41
autor: Jonas
Dzięki wielkie Jurek, działa! ;)

Chociaż tak jak mówiłem, sprowadza się to do tego co pisałem, że trzeba stworzyć rzutnie i wrzucić do niej model w prezentacji takiej jaką chcemy.
Myślałem, że twórcy Advance steel,w programie stworzyli jakąś szybszą funkcję na to ;)

Re: Rysunek cieniowany w głównym złożeniu

: 01 lut 2019, 13:54
autor: thomas126
Nie jest taka duża robota. Wszak rzadko się korzysta z takich widoków ale może czasem się przydać.