Zbrojenie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Revit Structure.

Moderatorzy: Andrzejj, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
kayser
Posty: 141
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Zbrojenie

Post autor: kayser » 21 mar 2018, 22:50

ORZECH pisze:czy używacie Revita do rysowania zbrojenia?
Zaczynam się przekonywać do idei, coś próbowałem, ale jeszcze nie wykonałem tak żadnego rysunku do wydania.
Masz jakieś doświadczenia/przemyślenia?

ORZECH
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2018, 23:05

Re: Zbrojenie

Post autor: ORZECH » 22 mar 2018, 07:18

To może jeszcze uszczegółowię: jeżeli tak, to jakie elementy opłaca się rysować? A czego absolutnie nie rysować?
Jak macie jakieś tutoriale to też wrzucajcie linki :)

Mlody020
Posty: 1
Rejestracja: 06 paź 2018, 16:00

Re: Zbrojenie

Post autor: Mlody020 » 11 paź 2018, 22:52

Co do rysowania zbrojenia w Revicie.
Ja robię to tylko w tym programie (no ale pracuje od 4 lat w Revicie więc za dużego doświadczenia z nim jeszcze nie mam) i tyle o ile we wcześniejszych wersjach był problem z rysowanie zbrojenia o zmiennej geometrii (np. belka po trapezie) to teraz już to poprawili...
minusy jakie są to
- niestety trzeba mieć nakładkę, aby można było wyrzucić zbrojenie z kształtem i opisem (trzeba za nią oczywiście zapłacić)
- trzeba sobie samemu zrobić tabelkę z zestawieniem zbrojenia, aby jakoś to po ludzku wyglądało
- oczywiście opisy zbrojenia też trzeba samemu poprawić
(generalnie żeby wydać jakiś rysunek, to trzeba szablon dosyć mocno sparametryzować pod swoje standardy)

Póki co to tyle widzę problemów. Kilkanaście proj wykonawczych zrobiłem w tym programie i na budowie nie dzwonili, że coś nie pasuje - więc jakaś tam weryfikacja jest. Z pewnością można sporo rzeczy ze zbrojeniem zrobić, od tego żeby poszczególnym grupom prętów nadać inne kolory dla przejrzystości dokumentacji, sprawdzaniu kolizji i przede wszystkim to podgląd 3D co jednak sporo daje, a zwłaszcza przy przenikaniu się jednego zbrojenia z drugim)

A i jedyne czego mi brakuje to weryfikacja wrysowanego zbrojenia ze statyką...Niby tam jakaś nakładka jest co wczytuje model do robota, ale jakoś nie jestem do niej przekonany.

kayser
Posty: 141
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Zbrojenie

Post autor: kayser » 12 paź 2018, 11:24

Nie przeszkadza że nie da się zmienić numeracji?
W Autocad Structural Detailing mam konsolidację, przesywanie, zmiana ręczna.

ODPOWIEDZ