Zbrojenie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Revit Structure.

Moderatorzy: Andrzejj, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
kayser
Posty: 144
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Zbrojenie

Post autor: kayser » 21 mar 2018, 22:50

ORZECH pisze:czy używacie Revita do rysowania zbrojenia?
Zaczynam się przekonywać do idei, coś próbowałem, ale jeszcze nie wykonałem tak żadnego rysunku do wydania.
Masz jakieś doświadczenia/przemyślenia?

ORZECH
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2018, 23:05

Re: Zbrojenie

Post autor: ORZECH » 22 mar 2018, 07:18

To może jeszcze uszczegółowię: jeżeli tak, to jakie elementy opłaca się rysować? A czego absolutnie nie rysować?
Jak macie jakieś tutoriale to też wrzucajcie linki :)

Mlody020
Posty: 2
Rejestracja: 06 paź 2018, 16:00

Re: Zbrojenie

Post autor: Mlody020 » 11 paź 2018, 22:52

Co do rysowania zbrojenia w Revicie.
Ja robię to tylko w tym programie (no ale pracuje od 4 lat w Revicie więc za dużego doświadczenia z nim jeszcze nie mam) i tyle o ile we wcześniejszych wersjach był problem z rysowanie zbrojenia o zmiennej geometrii (np. belka po trapezie) to teraz już to poprawili...
minusy jakie są to
- niestety trzeba mieć nakładkę, aby można było wyrzucić zbrojenie z kształtem i opisem (trzeba za nią oczywiście zapłacić)
- trzeba sobie samemu zrobić tabelkę z zestawieniem zbrojenia, aby jakoś to po ludzku wyglądało
- oczywiście opisy zbrojenia też trzeba samemu poprawić
(generalnie żeby wydać jakiś rysunek, to trzeba szablon dosyć mocno sparametryzować pod swoje standardy)

Póki co to tyle widzę problemów. Kilkanaście proj wykonawczych zrobiłem w tym programie i na budowie nie dzwonili, że coś nie pasuje - więc jakaś tam weryfikacja jest. Z pewnością można sporo rzeczy ze zbrojeniem zrobić, od tego żeby poszczególnym grupom prętów nadać inne kolory dla przejrzystości dokumentacji, sprawdzaniu kolizji i przede wszystkim to podgląd 3D co jednak sporo daje, a zwłaszcza przy przenikaniu się jednego zbrojenia z drugim)

A i jedyne czego mi brakuje to weryfikacja wrysowanego zbrojenia ze statyką...Niby tam jakaś nakładka jest co wczytuje model do robota, ale jakoś nie jestem do niej przekonany.

kayser
Posty: 144
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Zbrojenie

Post autor: kayser » 12 paź 2018, 11:24

Nie przeszkadza że nie da się zmienić numeracji?
W Autocad Structural Detailing mam konsolidację, przesywanie, zmiana ręczna.

Mlody020
Posty: 2
Rejestracja: 06 paź 2018, 16:00

Re: Zbrojenie

Post autor: Mlody020 » 18 paź 2018, 16:37

Jeżeli pracujesz z nakładka sofistika to można zmieniać numerację zbrojenia.
Generalnie jest to nakładka bez której ciężko cokolwiek robić w części konstrukcyjnej w Revicie.
Można ją trochę pod siebie zrobić i sporo rzeczy ułatwia.
PS. oczywiście jest to też kwestia przyzwyczajenia do programu.
Ja nie projektuję (bynajmniej na razie) bardzo dużych obiektów, dlatego też może jeszcze nie o wszystkich niuansach wiem . . .

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 178
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Zbrojenie

Post autor: Marek K » 22 paź 2018, 16:21

No a te nakładki GRAITEC. Co o tym sądzicie? Na filmach instruktażowych wszystko wygląda wspaniale. O ile kojarzę to Robobat też zrobił swoją nakładkę. Ponadto PowerPack dla Revita - jest gratis dla subskrybentów Revita. Jeśli GRAITEC to cały pakiet BIM Designers. Integruje się z Revitem, robi rysunki zbrojenia, wykonuje obliczenia. Posiadam pakiet ale niestety nie wdrożyłem go jeszcze. Obecnie staram się opanować część architektoniczną do projektu budowlanego. Robię wszystkie rodziny potrzebne w tej branży aby nie używać już płaskich symboli. Przy pierwszych schodzi czasu nie współmiernie do zysku. Ale w następnych już jest znacznie szybciej. Przyjdzie kolej na konstrukcje; wcześniej należy dopracować swój warsztat aby szybciej i sprawniej wykonywać projekty. Później będzie z górki. A co wy sądzicie o tym pakiecie?
Marek_K

ODPOWIEDZ