Jak wyświetlić w etykiecie okna wys. nadproża względem zera budynku
Moderatorzy: pies, marcinm, Artur Owczarek, Slavco, slaw, Andrzejj
Jak wyświetlić w etykiecie okna wys. nadproża względem zera budynku
Hej,
Chciałbym wyświetlić na etykiecie okna wys. nadproża względem zera budynku.
Mogę stworzyć shared parameter do którego będę wpisywał ręcznie tę wartość, ale to z oczywistych względów rozwiązanie nieoptymalne.
Idealnie byłoby dodać wys. kondygnacji do Head Height, ale formuły są dostępne tylko w rodzinach, a tam nie mogę dodać parametru wys. kondygnacji.
Czy ktoś rozwiązał taki problem?
Chciałbym wyświetlić na etykiecie okna wys. nadproża względem zera budynku.
Mogę stworzyć shared parameter do którego będę wpisywał ręcznie tę wartość, ale to z oczywistych względów rozwiązanie nieoptymalne.
Idealnie byłoby dodać wys. kondygnacji do Head Height, ale formuły są dostępne tylko w rodzinach, a tam nie mogę dodać parametru wys. kondygnacji.
Czy ktoś rozwiązał taki problem?
Re: Jak wyświetlić w etykiecie okna wys. nadproża względem zera budynku
Pierwsze słyszę, aby podawać takie dane w etykiecie. Tak z ciekawości, czym jest to spowodowane?
Maciek
- ada_mowska
- Kontaktowanie:
zawsze daje etykietę tzw HgHd czyli góra okna i jego dół..
Zrobiłam to banalnie, ale jak - juz nie pamiętam. A może to nie ja zrobiłam?
Wrzucam, może komuś sie przyda.
Zapewne można ja jakoś zgrabnie scalić z metką okna..
Zrobiłam to banalnie, ale jak - juz nie pamiętam. A może to nie ja zrobiłam?
Wrzucam, może komuś sie przyda.
Zapewne można ja jakoś zgrabnie scalić z metką okna..
- Załączniki
-
- METKA_OKNA_POSADOWIENIE.rfa
- (128 KiB) Pobrany 404 razy
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl
revitująca Ada
www.arttu.pl
Witam,
nie działa względem 0 budynku na kondygnacjach niżej i powyżej 0.00.
Możliwe, że w tym przypadku pomoże Dynamo albo https://apps.autodesk.com/RVT/en/Detail ... n&os=Win64
Zainstalowanie dodatku oraz przerobienie rodzin tak żeby czytały parametry również w oknach.
Pozdrawiam
nie działa względem 0 budynku na kondygnacjach niżej i powyżej 0.00.
Możliwe, że w tym przypadku pomoże Dynamo albo https://apps.autodesk.com/RVT/en/Detail ... n&os=Win64
Zainstalowanie dodatku oraz przerobienie rodzin tak żeby czytały parametry również w oknach.
Pozdrawiam
Żeby aplikacja działała poprawnie trzeba też ściągnąć biblioteki:
https://apps.autodesk.com/RVT/de/Detail ... e&os=Win64
Wykorzystując elementy tej biblioteki przerobić etykiety żeby wyświetlały potrzebne parametry otworu względem poziomu 0.00
Pozdrawiam
https://apps.autodesk.com/RVT/de/Detail ... e&os=Win64
Wykorzystując elementy tej biblioteki przerobić etykiety żeby wyświetlały potrzebne parametry otworu względem poziomu 0.00
Pozdrawiam
- ada_mowska
- Kontaktowanie:
u mnie działa :/
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl
revitująca Ada
www.arttu.pl
?? to w takim razie jest coś czego nie wiem - proszę o jakiś przykład na 2 kondygnacjach bo u mnie szczytuje tylko względem poziomu na którym okna są wstawione a nie względem poziomu 0.00
Tym, żeby wskazać konstruktorowi rzeczywiste rzędne nadproży. Oczywiście może sobie czytać z elewacji, ale jak dochodzą węgarki, przedłużenia belek, jakieś miejsca słabo widoczne, to nie wszystko da się pokazać. Często lepiej jest wszystko napisać na rzucie.mzafka pisze:Pierwsze słyszę, aby podawać takie dane w etykiecie. Tak z ciekawości, czym jest to spowodowane?
Etykieta ada_mowska podaje tylko Head Height i Sill height - z oczywistych względów to nie będą rzędne na kondygnacjach innych niż parter.
W Revit 2017 można wpisać formułę do etykiety i zrobić parameter który jest sumą konkretnej wysokości i Head Height. Jednak nadal trzeba pamiętać, żeby po zmianie wysokości piętra zmienić oddzielnie wysokość dla każdego okna. Chciałbym mieć automatyczne rozwiązanie.
- ada_mowska
- Kontaktowanie:
sorki, oczywiscie u mnie pokazują sie wysokosci od posadzki, xle przeczytałm.
ale..
juz robiłam cos takiego że wstawiłam okno np na 1 pietrze jako wstawione na parterze, tylko z odpowiednio wysokim parapetem
Np notorycznie to robię z oknami na klatce schodowej
Wówczas oczywiscie etykieta pokaze wysokosc w stosunku do zera bud.
Ale tego nie robie na codzień (specyficzne sytuacje), pokazuję zawsze od posadzki na danym poziomie.
Natomiast w przekrojach wstawiam rzędne czarne, konstrukcyjne. Chyba to bardziej profesjonalne..
ale..
juz robiłam cos takiego że wstawiłam okno np na 1 pietrze jako wstawione na parterze, tylko z odpowiednio wysokim parapetem
Np notorycznie to robię z oknami na klatce schodowej
Wówczas oczywiscie etykieta pokaze wysokosc w stosunku do zera bud.
Ale tego nie robie na codzień (specyficzne sytuacje), pokazuję zawsze od posadzki na danym poziomie.
Natomiast w przekrojach wstawiam rzędne czarne, konstrukcyjne. Chyba to bardziej profesjonalne..
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl
revitująca Ada
www.arttu.pl
Rozwiązanie z wysokim parapetem jest bardzo specyficzne (nie do szerszego stosowania). Rzędne na przekrojach oczywiście też robię.
Z doświadczenia widzę, że konstruktorzy mniej się mylą jak mają na rzutach informacje. Na elewacjach i przekrojach czasem trudno pokazać wszystko, a jeszcze jak dojdą drobne zmiany w wysokościach nadproży to jest duża szansa na błąd. Jeden rysunek rzutu z wszystkimi wysokościami nadproży jest tym co chciałbym uzyskać.
Z doświadczenia widzę, że konstruktorzy mniej się mylą jak mają na rzutach informacje. Na elewacjach i przekrojach czasem trudno pokazać wszystko, a jeszcze jak dojdą drobne zmiany w wysokościach nadproży to jest duża szansa na błąd. Jeden rysunek rzutu z wszystkimi wysokościami nadproży jest tym co chciałbym uzyskać.