ława fundamentowa

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, marcinm, booszman, slaw, Andrzejj, plabuz

dead_avis
Posty: 19
Rejestracja: 20 mar 2009, 10:10
Kontaktowanie:

ława fundamentowa

Postautor: dead_avis » 06 kwie 2009, 16:02

Czy da się zrobić ławę fundamentową trapezową ? Najlepiej aby w stosowaniu była tak przyjemna jak ta prostokątna już dostępna. Wiem że można to robić przez bryłę ale to jest dalekie od wygodnego, szczególnie przy ścianach łączącymi się pod ostrymi kątami.

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1090
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: pies » 06 kwie 2009, 17:14

Zrobiłbym ściany fundamentowe z gotową ławą, jako podczepionym profilem. Jak profil sobie odpowiednio sparametryzujesz, to dostaniesz sprawne narzędzie, które załatwi Ci 99% budowlanych przypadków.
W załączeniu przedstawiam "budowlę" z 2 grubościami ścian fundamentowych i ławami o 2 szerokościach.
Załączniki
fundamenty3D.jpg
Jak widać ławy tak zrobione nie zawsze dobrze się łączą, ale to właśnie jest ten 1% o którym wspominałem.
fundamenty.jpg
Pozdrawiam
Był Kudłaty

dead_avis
Posty: 19
Rejestracja: 20 mar 2009, 10:10
Kontaktowanie:

Postautor: dead_avis » 06 kwie 2009, 19:55

Oczywiście dzięki za poradę. ;-) Nigdy bym chyba nie wpadł na to że gzyms może robić za ławę :-). W sumie ja robie w RST i gzymsu nigdy nie używałem. Szkoda tylko że tą "ławę" trzeba przesuwać o pół grubości ściany, ale to już mała niedogodność. Z drugiej strony jest to bardzo dziwne że w revicie nie został zastosowany żaden inny profil ławy niż tylko prostokąt ! Przy tak niezwykłej formie jej dorabiania ;-)

alternativa
Posty: 70
Rejestracja: 29 lis 2006, 11:04
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: alternativa » 07 kwie 2009, 09:52

Metoda z podczepionym profilem gzymsu jest chyba najbardziej uniwersalna do ciagniecia law razem ze scianami, mozna dolozyc do nich wtedy nawet podlewke z chudego betonu.

Tak offtopujac to chcialbym zobaczyc tych robociazy na budowie co szaluja takie trapezowe lawy :D.

Kiedys robilem projekt hali, do ktorej konstruktor wyrzezbil piekne kielichowe stopy fundamentowe. Podczas nadzoru na budowie widac juz bylo tylko wystajace prety zbrojenia pod slupy ... poza jedna stopa, ktorej nie zdazyli zasypac. Okazalo sie ze zrobili dziury w ziemi, wsadzili zbrojenie i wlali beton, powstaly betonowe kluski bez zadnych szalunkow ... ehh polskie realia. Studenckie wyobrazenia legly w gruzach ;)

pozdro dla wszystkich ambitnych modelujacych
alternativa

dead_avis
Posty: 19
Rejestracja: 20 mar 2009, 10:10
Kontaktowanie:

Postautor: dead_avis » 07 kwie 2009, 16:30

Jeszcze jest taki minus że na końcu po wyciągnięciu ławy ( co jest oczywiste dla działaniu profilem) nie następuje ukosowanie w kieunku ściany.
Załączniki
awa.jpg

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: ława fundamentowa

Postautor: mzafka » 15 lip 2016, 15:11

Kompletnie nie rozumiem. Mam ścianę fundamentową z ociepleniem i jak dodaję gzyms 40x40cm i ustawiam pod ścianą to wyskakuje błąd, że nie łączy się ze ścianą :(
Maciek

Senn87
Posty: 6
Rejestracja: 27 lis 2016, 15:56

Re: ława fundamentowa

Postautor: Senn87 » 25 gru 2016, 12:10

A odnośnie chudego betonu pod ławą. Jest na to jakiś w miarę prosty sposób, czy trzeba kombinować, wstawiając go 2d w przekrojach?

akor
Posty: 17
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: ława fundamentowa

Postautor: akor » 25 gru 2016, 21:41

"podczepić" do ściany jeszcze jeden profil (w kształcie podlewki z chudego betonu) jako gzyms

akor

Senn87
Posty: 6
Rejestracja: 27 lis 2016, 15:56

Re: ława fundamentowa

Postautor: Senn87 » 26 gru 2016, 23:21

Nie chciało mi się bawić z gzymsem i zrobiłem to po prostu dodatkową ścianą o wysokości 10cm.

AndrzejZ
Posty: 139
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Postautor: AndrzejZ » 28 gru 2016, 02:14

Ja rysuję strop grubości 10cm po wstawieniu ław wg proj. konstr. Załatwiam w ten sposób obecność "chudego" na wszystkich przekrojach. Chyba szybciej się nie da.

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 154
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Postautor: Marek K » 28 gru 2016, 17:44

A jak rozwiązujecie sprawę aby ława fundamentowa była pod częścią nośną ściany a nie w osi całej. Wiem, że można zdefiniowć offset - przesynięcie ale nie wszędzie zakończenie murow wygląda normalnie; tzn przeciaga się i końce wystają a nie fauzją tak jak ręcznie rysowane w cadzie
Marek_K

AndrzejZ
Posty: 139
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Postautor: AndrzejZ » 29 gru 2016, 00:44

Używam offsetu/mimośrodu bo nie ma innej możliwości. Potem tworzę roboczy rzut ław fundamentowych "krojący" ławy. Ręcznie przeciągam końce ław do krawędzi ław poprzecznych "czyszcząc" połączenia. Po wyczyszczeniu połączeń rysuję chudy beton.
Jest problem przy rysowaniu ław węższych od grubości ściany fundamentowej np wtedy gdy ściana jest ocieplona.
1. revit nie chce ich wstawiać w szerokości mniejszej niż grubość ściany (poszerza wąskie ławy do szerokości równej grubości ściany),
2. revit nie chce uznać przesunięcia mimośrodowego wąskiej ławy.
Z drugim problemem poradziłem sobie. Wąską ławę zamieniam na szeroką, wpisuję żądany mimośród i zamieniam na wąska.
Czy ktoś zna rozwiązanie pierwszego? Czasami konstruktorzy dziwnie na mnie patrzą kiedy proszę by poszerzyli ławę z 30 na 40 (pod ścianą 24+12) kiedy im z obliczeń wychodzi właśnie 30.
W załączniku obrazek z tym samym typem ławy w trzech szerokościach pod różnymi ścianami.
Załączniki
ławy.jpg

akor
Posty: 17
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: ława fundamentowa

Postautor: akor » 29 gru 2016, 13:06

Problem Marka K rozwiązuje ustawienie we właściwościach typu przypisanie do Funkcji konstrukcyjnej wartości Oporowa.
Wtedy ustawiamy szerokość ławy nie w sposób bezpośredni, ale za pomocą odsadzek od lica ściany. Połączenia pomiędzy ławami są OK.
Ale
Nie załatwia to problemu AndrzejaZ.
Odsadzka nie może być ujemna czyli nie uzyskamy ławy węższej od ściany.
akor

akor
Posty: 17
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: ława fundamentowa

Postautor: akor » 29 gru 2016, 13:50

I jeszcze jedno rozwiązanie załatwiające oba problemy - ściana podstawowa z przypisaną funkcją fundament.
akor

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 154
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Postautor: Marek K » 29 gru 2016, 23:27

A nie może być tak aby lawa była na osi części konstrukcyjnej ściany fundamentowej a nie całego fundamentu tj części nośnej jak również ocieplenia styropianem? Próbowałem z funkcją oporową -trzeba za każdym razem (rodzajem, grubością) przeliczać sobie odsadzki tzn pamiętać ile w którą stronę. Czasem trochę niewygodne.
Marek_K


Wróć do „Revit Architecture”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości