skróty klawiszowe

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, Andrzejj, booszman, plabuz, slaw

skróty klawiszowe

Postprzez pio » 13 lis 2006, 18:03

Witam:

USTAWIENIE SKRóTóW KLAWISZOWYCH:

- chce ustawić i używać skróty klawiszowe podobnie jak w autocad
- czy można tak ustawić aby najpierw wprowadzić skrót spacja a potem
wskazać element, dla jednych komend to działa a dla innych nie
- jak ustawić skróty:
* "ctrl+1" dla właściwości elementy
* "M" dla przsunięcia
- w autocadzie jak chce się włączyć dodatkowe punkty charakterystyczne
(menu podręczne) przy włączonej komendzie "shift + prawy klawisz
myszy, czy można tak ustawić w revicie
pio
 
Posty: 24
Dołączył(a): 13 lis 2006, 17:19

Postprzez Jacek Portalski » 15 lis 2006, 14:05

Witam.
Zacznę od końca. Punkty charakterystyczne wywołuje się rzez podanie skrótu z klawiatury w momencie kiedy jest to potrzebne. Na przykład rysjąc ścianę, zaczynasz od wskazania pierwszego punktu - załóżmy, że ma on być na koncu jakieś ściany, ktora już jest wymodelowana. Znim klikniesz punkt wpisujesz odpowiedni skrót np. dla endpoint będzie to SE. Do momentu wskazania będą "wyłapywane" tylko takie punkty. Zasada skrótów dla wersji angielskiej; zawsze S (od snap) potem pierwsza litera nazwy punktu charakterystycznego - E dla endpoint, P dla perpednikular etc. Globalne ustawienia dla punktów chrakterystycznych znajdziesz w menu: settigs/ snaps, tam też znajdziesz kilka innych informacji i ustawień.
Skróty klawiaturowe ustalasz w pliku KeyboardShortcuts.txt, znajdziesz go w katalogu: C:\Program Files\Autodesk Revit Building 9.1\Program. Tam na wstępie masz podane zasady tworzenia skrótów.
Jeżeli chodzi o kolejnośc komenda/wskazanie obiektu to revit bazuje na schemacie przyjętym w windows'ie - a więc najpierw wskazujesz obiekt(y), które chcesz edytować, potem wydajesz komendę. No cóż będziesz musiał zmienić trochę przyzwyczajenia z AutoCada ;-)
Powodzenia
JP
Jacek Portalski
 
Posty: 60
Dołączył(a): 06 lip 2005, 08:13

odp.

Postprzez pio » 15 lis 2006, 18:15

Witam:

Dzięki, ale wszystko co napisałeś już wiedziałem.
Pytałem czy istnieje taka możliwość stworzenia menu podręcznego.
nie działaj skróty:
* "ctrl+1" dla właściwości elementy
* "M" dla przsunięcia
pio
 
Posty: 24
Dołączył(a): 13 lis 2006, 17:19

Postprzez Jacek Portalski » 17 lis 2006, 17:57

Przeczytaj raz jeszcze wstęp na początku pliku keyboardshortcuts.txt - nie ma tam słowa o wykorzystaniu klawiszy funkcyjnych - więc niestety w ten sposób nie wprowadzisz do skrótów klawisza CtRL - innego sposobu nie znam.
W revicie skróty są dwuliterowe. Jeżeli wciskasz pierwszą literę u dołu ekranu pojawiaja się komendy, które zaczynają się na tą literę. Wciśnięcie spacji po wprowadzeniu pierwszej litery spowoduje wybranie komendy, która jest pierwsza na liście. Dla M będzie to komenda Edit/Modify. Z tąd twoja uwaga, że część komend dział ze spacją a część nie. Przy wprowadzaniu skrótów dwuliterowych w revicie nie ma potrzeby używania spacji.
JP
Jacek Portalski
 
Posty: 60
Dołączył(a): 06 lip 2005, 08:13


Powrót do Revit Architecture

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 2 gości