sposob na zestawienie warstw przegród?

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

rav
Posty: 3
Rejestracja: 26 lut 2019, 20:50

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: rav » 28 lut 2019, 09:19

Kurde w 2010 roku występował taki problem w revicie a teraz mamy 2019 i nic się nie zmieniło. Trochę to denerwujące, że program niby tak zaawansowany a nie ma tak prostej opcji.

akor
Posty: 41
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: akor » 28 lut 2019, 14:55

Tutaj:
https://apps.autodesk.com/RVT/pl/Detail ... n&os=Win64
jest narzędzie słowackiej firmy m&p, które potrafi coś takiego:
1.jpg
Kiedyś to kupiłem za niecałe 2$ i działało nieźle.
Niestety zatrzymali się na wersji RVT2016.
Na wyższych wersjach niestety to nie działa.
akor

rav
Posty: 3
Rejestracja: 26 lut 2019, 20:50

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: rav » 01 mar 2019, 12:53

Wstyd i nic więcej Autodesk. Wstyd żeby firma zew. musiała robić dodatkowe oprogramowanie do takiej błahostki :P
Ps. super sprawa szkoda tylko, że nie do wersji 2019

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: Marek K » 02 mar 2019, 18:29

Próbowałem robić warstwy z automatu. Kiedyś była taka nakładka darmowa Revox czy coś podobnego. Trzeba było stworzyć tyle rodzajów materiałów ile chcieliśmy mieć w warstwach w ich nazwach. Należało poświęcić uwagę na opisy materiałów przy ich tworzeniu. Masa roboty. Potem były inne eksperymenty - nie automaty tylko opisy każdej przegrody to była rodzina; np dla ściany zewnętrznej, wewnętrznej itp. Były to rodziny stworzone z tekstu, do wstawiania. Gdy trzeba było innej podobnej, to edycja rodziny, inna unikatowa nazwa i zapis. Też to powodowało bałagan. W końcu wymyśliłem sobie zwykły , prosty opis który umieszczam na arkuszach wydruku. Jako chorągiewkę to umieszczam etykietę przegrody której symbol opisuję po umieszczeniu z palca. potem kopiuję z poprzednich projektów opisy warstw, sprawdzam aby były z właściwej parafii i gotowe. Na załączonym rysunku przekrój A - przegroda SZ2 to ta sama ściana nośna. Dołożyłem obszar kreskowania, korektę opisu przegrody SZ1 i bez wysiłku mam 2 etykiety wykorzystujące jedną tak naprawdę ścianę. Uważam, że to dobre. a np na przekroju B przegroda stropu nad garażem. Stworzony strop ma tylko te warstwy które widać, a w opisie są podane te które powinny być zastosowane. Nie wyobrażam sobie pracy przy opisie materiałów, nazw przy tworzeniu tej przegrody tylko po to aby w mig automat to sczytał. Przegrodę stropu robię jako płytę z warstwami na całej kondygnacji jedną gdy to jest ten sam poziom. Gdy ma być ocieplenie od spodu dokładam obszar kreskowania , ewentualnie blokuję krawędzie i gotowe. Gdyby to miał odczytać automat to trzeba by było robić 2 płyty. Nie wiem by to miało sens. Zbyt duży nakład pracy. W tych przekrojach widać wieńce - są to po prostu płyty o gr np 25 cm i obrysie ścian gdzie potrzeba. Narysowane na odpowiednim poziomie i połączona geometria. Lepiej by było, gdyby autodesk dołożył np zestawienie stolarki, czy generatora więźby. Uważam, że tego najbardziej brakuje.
Załączniki
Przekrój B.jpg
Przekrój A.jpg
Marek_K

leshkens
Posty: 55
Rejestracja: 17 sty 2008, 11:14

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: leshkens » 19 sie 2019, 14:18

Witam,
ostatnio trafiłem na coś takiego:
https://bimtech.cz/en/bimtech-tools-for-architects/

nie jest idealne ale darmowe i przy pewnej modyfikacji przyśpiesza

Pozdrawiam
LT
Załączniki
Bimtechtools.png

akor
Posty: 41
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: akor » 25 sie 2019, 10:12

nie jest idealne ale darmowe i przy pewnej modyfikacji przyśpiesza
Jak dla mnie wszystko jest OK.
O jakiej modyfikacji piszesz?

akor

leshkens
Posty: 55
Rejestracja: 17 sty 2008, 11:14

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: leshkens » 28 sie 2019, 11:13

Drobna sprawa - modyfikuję rodzinę z warstwami i dodaję Type Marka żeby symbol ściany lista pokazywała.

akor
Posty: 41
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: sposob na zestawienie warstw przegród?

Post autor: akor » 30 sie 2019, 12:25

Umieszczasz ten symbol ściany nad listą czy pod?
A jeżeli nad to jak to robisz żeby był nad a nie baaaardzo nad jeśli ściana ma np. 3 warstwy?

akoe

ODPOWIEDZ