Więźba dachowa

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
Dominikk
Posty: 6
Rejestracja: 22 sty 2020, 13:29

Więźba dachowa

Post autor: Dominikk »

Witam,

Mam do wykonania model dość skomplikowanej więźby dachowej nad obiektem sakralnym. Więźba ta będzie wykonana jako drewniana. Poniżej przesyłam poglądowy model takiej więźby. Zastanawiam się jak podejść do tego zagadnienia w Revicie. Czy znacie dobre dodatki, godne polecenia do takich więź? Czy każdy element docinalibyście opcją np. "cut" (a może inaczej)?

Chciałbym się Was zapytać czy macie pomysły jak najlepiej wykonać taką więźbę?

Mam też pomysł aby zrobić taki model więźby w AutoCADzie ASD Stalowym a później wyeksportować ją do Revita. Czy ktoś próbował takich operacji? Będzie to działać?
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
kayser
Posty: 179
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Więźba dachowa

Post autor: kayser »

Spróbuj wersję testową dodatku produkcji AGA-CAD:
http://www.aga-cad.com/products/bim-sol ... ing-rafter
piotrtalikos
Posty: 1
Rejestracja: 29 sty 2020, 10:47
Lokalizacja: Żywiec
Kontaktowanie:

Re: Więźba dachowa

Post autor: piotrtalikos »

Mój znajomy robił to faktycznie w autocadzie a później eksportował to do Revita. Istnieje taka możliwość. Myślę, że to dobry pomysł.
geba
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2018, 20:41

Re: Więźba dachowa

Post autor: geba »

Wszystko robi się w Revitcie, bez nakładek i innych dziwnych treści, trzeba to wymodelować samemu, wybrać rodzinę i zrobić, jeden dzień dwa może pracy max ze zrobieniem zestawień (przy tym przykładzie). Nie rozumie po co posiłkować się jakimś innym programem, Pracuję w Revicie długo a pewnie połowy nie znam, robię wszystko co jest mi potrzebne, zagospodarowania, zestawienia materiałowe, zestawienia inne, opisy wszystkiego, więźby, rysunki wykonawcze, wszystko w 3d, czasami trzeba zamaskować albo poprawić na płasko że tak powiem...w revitce naprawdę można wszystko. Pozdrawiam
geba
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2018, 20:41

Re: Więźba dachowa

Post autor: geba »

Taki przykład, tylko revit
Taki przykład, tylko revit
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 190
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Więźba dachowa

Post autor: Marek K »

Witam.
Próbuję modelować więźbę w Revicie. Próbuję to robić systemem belek. Znalazłem gdzieś udostępnioną lub w której z nakładek taką krokiew jak w załączniku. Mozna w niej dopasować oba przycięcia: w kalenicy i przy okapie. Pasuje na niej dorobić jeszcze kontrłatę - ale to w następnej kolejności. Ustawiam system belek na referencyjnej płaszczyźnie. Rozkłada się super ale ..... tutaj jest mały problem. Pierwsza i ostatnia linia rozkładu jest bez krokwi. Te co są doskonale wpasowują się w system. Odpinam więc jedną i przestawiam na koniec i początek. Wszystko fajnie ale gdy przyjdzie podnieść lub obniżyć układ to te skopiowane są jakby wolne i nie przenoszą się z tymi w systemie belek. Tzn. jak obniżę poziom płaszczyzn referencyjnych systemu belek to te krokwie dostosują się do nowego poziomu. Poza tym, te krokwie które są w systemie to nie są cięte w rzucie kondygnacji, natomiast te które są kopiowane i nie są w systemie belek bez problemu tną się i na rzucie kondygnacji są widoczne ich przekroje. czy ktoś z bardziej zaawansowanych ode mnie może mi pomóc. Chciałbym robić więźbę w Revicie ale przy takich problemach to jest to bardzo pracochłonne. Zdecydowanie za długo.
Załączniki
Rzut poddasza.jpg
Krokiew uniwersalna.rfa
(472 KiB) Pobrany 18 razy
Marek_K
akor
Posty: 46
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: Więźba dachowa

Post autor: akor »

.... tutaj jest mały problem. Pierwsza i ostatnia linia rozkładu jest bez krokwi
Ten model tak ma. Musisz odpowiednio powiększyć długość pola definiującego układ belek tak aby pierwsza i ostatnia belka znalazły się na początku i końcu połaci dachowej.
Poza tym, te krokwie które są w systemie to nie są cięte w rzucie kondygnacji, natomiast te które są kopiowane i nie są w systemie belek bez problemu tną się i na rzucie kondygnacji są widoczne ich przekroje
A to dziwne. U mnie albo widać przekroje wszystkich belek w rzucie (pojedynczych i będących częścią Układu belek) albo nie widać. A widoczność przekroju belki pochyłej na rzucie jest uzależniona od poniższego ustawienia w edytorze rodzin belki
1.jpg
1.jpg (45.37 KiB) Przejrzano 645 razy
akor
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 190
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Więźba dachowa

Post autor: Marek K »

Witam.
A więźbę robi Pan z rozkładu belek, czy wstawia kolejno krokwie. Gdzieś mam takie rodziny belek którym podaje się kat pochylenia i rozkłada ręcznie. Ten jest o tyle fajny, że krokiew ma już przy okapie zdefiniowane podcięcia i można ją również dołaczyć do koszowej podając odpowiednie katy ścięcia-skosów. Stosowałem kiedyś zwykłą belkę drewnianą prostokątną i wtedy płaszczyznami trzeba było wszystko ścinać, każdą belkę tutaj jest szybciej bo podajemy wartości i jest już ucięte. Jesli szerzej to o ile? aby pokazało pierwszą i ostatnią belkę tak jak potrzeba.Myślę, że ręczny rozkład też ma swoje zalety. Tutaj jak chciałem dopasować wysokość krokwi do murłaty podniosłem płaszczyznę referencyjną to układ podążał, wyrównanie też łatwo opanować. Sprawdziłem w edytorze rodzin - wskazane pole jest zaptaszkowane. Pokazuje tylko przekrój krokwi z poza układu belek. Sam już nie wiem co jest nie tak.
Marek_K
akor
Posty: 46
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: Więźba dachowa

Post autor: akor »

Jesli szerzej to o ile? aby pokazało pierwszą i ostatnią belkę tak jak potrzeba
To już niestety ręczna robota.
Sprawdziłem w edytorze rodzin - wskazane pole jest zaptaszkowane
A powinno być odptaszkowane.
akor
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 190
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Więźba dachowa

Post autor: Marek K »

Dzięki wielkie - od ptaszkowałem i jest super - pokazuje jak ma być. Pozostało jeszcze ćwiczyć rozkład systemu belek. Więźbę to najlepiej robić układem belkowym czy można pojedynczymi krokwiami. Tak było w blogu p. Samsonowicza kiedyś pokazane. Może ktoś opisze mi, pochwali się, wymieni doświadczeniem jak ogarnąć to zagadnienie - więźba. Jak podejść do tego tematu aby było dobrze. Co prawda lata temu było pokazywane - nie mogę odszukać tego toturiala; może ktoś tą metodę udoskonalił albo zrobił inaczej?
Marek_K
AndrzejZ
Posty: 158
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Więźba dachowa

Post autor: AndrzejZ »

Marku,
Przez lata pracy w revicie NIC!!! się nie zmieniło. Mój sposób opisałem Ci pięć lat temu - viewtopic.php?f=1&t=19307
Sposób tworzenia dachu również modelowanie dachu stromego... - viewtopic.php?f=1&t=19145
Zapoznaj się ze wszystkimi właściwościami systemu belek, naprawdę są możliwości, pozostaje praktyka.
Kursów nie prowadzę :-)
Czy ktoś wymaga od Ciebie w projektach "łacenia" połaci? - chcesz dorabiać kontrłatę, czy to auto wymaganie?
99% dekarzy wie jak to zrobić i wie to lepiej od nas.
ODPOWIEDZ