Nadproża prefabrykowane

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, Jakub Góralski, booszman, plabuz, Andrzejj, marcinm, slaw

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Nadproża prefabrykowane

Postautor: Andrzejj » 21 lis 2007, 14:08

Czy ktoś z was może mi doradzić w jaki sposób najłatwiej wymodelować nadproże? Ściślej mówiąc, z jakiego szablonu skorzystać, żeby wymodelowany obiekt dawał się łatwo wstawiać do modelu.

Z góry dzięki,
pozdrawiam

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: ada_mowska » 21 lis 2007, 14:46

a nie przypadkiem Metric Structural Framing - Beams and Brace

ja tak zrobiłam, wycina mur, daje sie pewnie zliczać..

choć , jak to belka, może szaleć..
pewnie jakaś kudłata belka będzie skuteczniejsza :wink:
--
Załączniki
nadproze_L19_bis.jpg
nadproze_L19.jpg
nadproze_L19_sec.jpg
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrzejj » 21 lis 2007, 15:10

Dzięki za radę. Tak tez robię. Myślałem że jest łatwiejszy sposób. Łatwiejszy pod tym względem, że robię typoszereg nadproży prefabrykowanych o określonej długości. Jeżeli skorzystam z tego szablonu, muszę rysować nadproże od punktu do punktu, mawet jeżśli zdefiniuję długość w rodzinie. A zależałoby mi na tym, by wstawiało się nadproże o określonych już wymiarach. najlepiej z punktem wstawienia w osi okna :)

Może wymyślisz coś takiego???, proszę ? :)

Awatar użytkownika
arkada
Posty: 289
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:03
Kontaktowanie:

Postautor: arkada » 21 lis 2007, 15:15

Jeżeli ma to być tylko obraz graficzny na przekroju, to sposób jest prosty.
Robimy symbol nadproża (detail component) i w rodzinie okna podczepimay go w przekroju (można jeszcze ustawić parametry widoczności i dodać nadproża w różnych systemach). Okna w ścianę wstawia się razem z nadprożem (efekt graficzy jak u Ady na przekroju, a nie obciążamy kompa dziesiątkami belek). Jeśli koniecznie musi być 3d, to rzeczywiście belki lub modelujemy rodzinę okna z nadprożem, tylko wtedy kłopot z zestawieniami, chociaż pewnie jakieś głęboko ukryte rozwiązanie tego problemu w revicie jest! :D
pzdr
Piotr
http://www.studioarkada.pl

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: ada_mowska » 21 lis 2007, 15:44

W elementach typu structural faktycznie nie potrafię zrobić rodzinki z zadaną długością..
ale pewnie Kudłaty to rozgryzł :)
----
nawet odnoszę wrażenie że na pewno, ; zajrzyj do jego belki prostokątnej zamieszczonej ze 2 dni temu; jest tam w rodzince również podciąg żelbetowy; gdyby go przerobić na nadproże prefabrykowane, chyba byłoby to to czego szukasz..

Już zrobiłam nadproże L19 na bazie kudłatej belki; daje sie zadać długośc, tworzyć rodzinki.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2007, 16:14 przez ada_mowska, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Postautor: slaw » 21 lis 2007, 16:13

podpinam sie pod zdanie arkady ..... podobnie z wszelkimi innymi detalami, niestety obciazenie kompa jest tak potworne ze gdby wszystko chciec wymodelowac i stworzy 100% wirtualny model to pewnie sie to da zrobic, ale pytanie na jakiej maszynie to ruszy, przy jednym projekcie pojechalem wlasnie z nadprozami, wiencami, wentylacja, kominami z wkladkami ceramicznymi ...... a co :lol: ...... to potem tak sobie plulem w brode bo komp sie gotowal a wszystko chodzilo jak na zwolnieniach w matrix

wracajac do pytania zasadniczego ..... to nalezy rozgraniczyc czy to nadproze ma byc elementem konstrukcyjnym ..... wtedy chyba pozostaje to co wskazala ada ...... bo jesli to ma byc tylko w architekturze i nie ma sie przenosic z modelem konstrukcji np. do robota to mozna stworzyc rodzine w oparciu o rtf albo okienny albo tych elementow ktore czepiaja sie sciany (wall based) tak bym kombinowal
pozdro
slaw 8)

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1107
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: pies » 21 lis 2007, 16:59

Załączam nadproża żelbetowe, z których korzystam - prostokątne i z 2 belek L19.
Typy biorą swoje nazwy od długości wyrażonej w decymetrach (oszczędzam na 1 cyfrze :) )
Nadproża wstawia się w światło otworów, długość oparcia można regulować parametrem.
Na rzucie pokazują się linie typu HIDDEN(PROJECTION), do których można przyczepić etykietkę nadproża. W OBJECT STYLES ustawiłem te linie tak że wyświetlają się jako grube przerywane kreski.
Załączniki
nadproże żelbetowe.rfa
(188 KiB) Pobrany 466 razy
nadproże żelbet 2L19.rfa
(200 KiB) Pobrany 596 razy
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrzejj » 26 lis 2007, 09:08

Dzięki wielkie, o takie belki właśnie mi chodziło. Wiedziałem, że można na was liczyć,
pozdrawiam

ORZECH
Posty: 6
Rejestracja: 16 lut 2018, 23:05

Re: Nadproża prefabrykowane

Postautor: ORZECH » 25 mar 2018, 09:25

Wątek stary, ale chciałbym jedna wrócić do tych zagadnień. Pytanie w sumie skierowane do psa, ale oczywiście zachęcam do rozmowy :)
Nadproża są świetne, z tym, że mam następujące problemy:
1) nie mogę ich połączyć ze ścianą (nie działa dołącz geometrię ani kolejność połączeń - oczywiście jak to pierwsze nie działa, to drugie ni ma racji bytu, ale piszę, że sprawdziłem)
2) te linie, które pokazują się na rzucie są widoczne wtedy, kiedy nadproże jest nad drzwiami, a przy oknach już nie (są przesłonięte przez ścianę podokienną). Czy jest jakiś patent, żeby były na rzucie zawsze widoczne, nie zależnie, czy je cos przysłania?

Dzięki i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1107
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nadproża prefabrykowane

Postautor: pies » 25 mar 2018, 17:40

strasznie stary wątek.
W miarę niedawno opublikowałem belki powiązane z 2 poziomami - poszukaj. Tam wyświetlaniem poszczególnych kresek na rzucie steruje się parametrami typu YES/NO. Myślę, że analogicznie można zmodyfikować nadproża.

Familie mają to do siebie, że nigdy nie są gotowe :-)
Pozdrawiam
Był Kudłaty


Wróć do „Revit Architecture”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości