REVIT . AUTOCAD ARCHITECTURE I INNE

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
hellkuli
Posty: 3
Rejestracja: 29 paź 2008, 13:40

REVIT . AUTOCAD ARCHITECTURE I INNE

Post autor: hellkuli » 29 paź 2008, 13:50

WITAM

chciałbym usłyszeć jakiś opinii na temat wydajności pracy w revicie.
Na wielu stronach czytałem o jego szybkości i uniwersalności ale chciałbym o tym usłyszeć od kogoś ko faktycznie zrobił w nim kilka projektów jak to wygląda.
Pracuje na Autocadzie i jak widzę archicada to mnie telepie jakoś nie moge się do niego przekonać. Jednocześnie wkurza mnie to że każdy rysunek muszę rysować osobno. Zmienię okno na rzucie i odrazu poprawki na elewacjach przekrojach , każdy wie o co chodzi. Chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie praca w Revicie daje większa wydajność. Zastanawiam się nad przejściem na innym program który potrafił by "ogarnąć" cały projekt.
Ciekaw jestem czy przekroje rysowane w revicie można uważać za skonczone ( oczywisicie jakieś poprawki zawsze są) czy tak naprawde trzeba je rysowac od nowa. Osatnie moje pytanie to jak przy tym wszystkim wypada Autocad architecture .

mam nadzieje ze ktoś rozwieje moje wątpliwości

pozdrawiam

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: REVIT . AUTOCAD ARCHITECTURE I INNE

Post autor: ada_mowska » 29 paź 2008, 14:50

chciałbym usłyszeć jakiś opinii na temat wydajności pracy w revicie.
Na wielu stronach czytałem o jego szybkości i uniwersalności ale chciałbym o tym usłyszeć od kogoś ko faktycznie zrobił w nim kilka projektów jak to wygląda.
Pracuje na Autocadzie i jak widzę archicada to mnie telepie jakoś nie moge się do niego przekonać.
To dokładnie tak jak my-revitowcy.
Jednocześnie wkurza mnie to że każdy rysunek muszę rysować osobno. Zmienię okno na rzucie i od razu poprawki na elewacjach przekrojach , każdy wie o co chodzi. Chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie praca w Revicie daje większa wydajność.
Daje :)
Zastanawiam się nad przejściem na innym program który potrafił by "ogarnąć" cały projekt.
Ciekaw jestem czy przekroje rysowane w revicie można uważać za skonczone ( oczywisicie jakieś poprawki zawsze są) czy tak naprawde trzeba je rysowac od nowa.
Nie, nie rysujesz ich od nowa. Doszczegóławiasz jedynie.
W projekcie arch-budowlanym, w skali 1/100 zajmuje to około 2 godzin.
Osatnie moje pytanie to jak przy tym wszystkim wypada Autocad architecture .
Beznadziejnie, choć i tak fajniejszy niż wspomniany archicad.
mam nadzieje ze ktoś rozwieje moje wątpliwości

Nie masz wyjścia-musisz spróbować, bo nikt Cię słownie nie przekona.
Revit nie jest doskonały ale jest najlepszy.
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pies » 29 paź 2008, 18:35

Uwierz Adzie, bo ona ma rację

... jak zawsze :)

Co do wydajności
... rośnie wraz z wielkością projektu.

Pracowałem w AutoCadzie i Architecturalu. Gdybym miał wrócić, to zastanawiałbym się nad zmianą zawodu.
Przy czym najgorszy z całej trójki był Architectural Desktop (skończyłem na wersji 2006 - być może teraz jest lepiej)
Pozdrawiam
Był Kudłaty

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 29 paź 2008, 20:52

sie nie zastanawiaj tylko zamow plytke z wersja demo
zainstaluj na poczatek jako demo i pobaw sie podstawami jadac tutoriale
potem zmien go na triala na 30 dni i bedziesz mial miesiac zeby zrobic 1 projekt co powinno starczyc ....... sam sie przekonasz
pozdro
slaw 8)

Awatar użytkownika
milsen
Posty: 266
Rejestracja: 02 sty 2007, 13:28
Lokalizacja: Iława

Post autor: milsen » 30 paź 2008, 08:59

Ale trzeba przyznać, że Autodesk wraz z wersją 2009 nieco "olał" sprawę...

Marek100
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2008, 14:12

Post autor: Marek100 » 30 paź 2008, 11:25

30 dni pracy w programie to chyba za mało dla kogoś, kto wcześniej nie pracował w 3D. Na początku jest dużo problemów. Czasem trzeba poświęcić kilka godzin zanim rozwiąże się jakiś problem (dokumentacja do programu - ta z autodesku - to kilka tysięcy stron). Problemem jest zbudowanie bazy rodzin. Ja się męczyłem dłużej niż 30 dni zanim jako - tako zacząłem poruszać się w programie. Uważam jednak, że program jest bardzo dobry - Zwłaszcza dla architektów. O ile ma się bazę rodzin i zna program - to projekty można robić dwa, trzy razy szybciej.
Marek
PS. bardzo dobrze że jest to forum i kilka osób na tym forum które bezinteresownie pomagają innym (m.in. moi przedmówcy).
Marek

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 30 paź 2008, 18:50

dlatego przed uruchomieniem licznika 30 dniowego nalezy sie pobawic w demo mozliwie dlugo (2-3 tygodnie) przerabiajac tutoriale
pozdro
slaw 8)

ODPOWIEDZ