Początki

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

13piter
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2005, 22:11

Początki

Post autor: 13piter » 17 lis 2005, 23:29

Początki w Revicie to koszmar. Chciałbym zacząć pracę niejako od końca. Tak by to co projektuję wyglądało jak projekt budowlany od samego początku. Dostępne ćwiczenia z Revita to zabawa dla studentów, a przejście przez las ustawień i opcji, tak by stworzyć bazę dla stworzenia profesjonalnej dokumentacji technicznej (zdefiniować wcześniej wszystkie elementy dokumentacji tak by odpowiadały Polskim standardom) jest trochę zniechęcające. Proszę o rady

13piter
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2005, 22:11

Post autor: 13piter » 17 lis 2005, 23:34

Czy ktoś z forumowiczów stworzył już dokumentację techniczną w revicie dla klienta - budowlany, wykonawczy, detale...

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pies » 18 lis 2005, 00:06

Stawiasz niewygodne pytania :lol:

Tu na forum przewija się kilka osób. Cały czas mam nadzieję, że znajdą się chętni do tego żeby podzielić się tą koszmarną robotą, o której piszesz i zacząć korzystać z dobrodziejstw Revita. Po co każdy ma się z tym zmagać sam.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

13piter
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2005, 22:11

Post autor: 13piter » 18 lis 2005, 10:14

Ja po prostu muszę dokumentację wykonać. klientowi nie powiem, że nowego programu się uczę a revita próbuję dopiero od 2 dni. Tak w ogóle to nie wiem jak to zrobić, żeby "bezawaryjnie" zmienić oprogramowanie.
Pozdrawiam

13piter
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2005, 22:11

Post autor: 13piter » 18 lis 2005, 10:18

może jest szansa, aby doświadczenia wymieniać w formie rysunkowej a nie tylko pisanej. dołączenie do posta jakiegoś małego jpg z fragmentem rysunku technicznego z revita może wszystkim rozjaśnić pogląd. Ja jeszcze nic nie mam to nic nie pokażę, ale może ktoś...

Awatar użytkownika
arkada
Posty: 289
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:03
Kontaktowanie:

Post autor: arkada » 18 lis 2005, 10:19

Witam,

na temat początków w Revicie. Rzeczywiści sam przedzierałem się przez ten las (a raczej musiałem zrozumieć filozofię) i mam takie wnioski: ćwieczenia i kurs dla początkujących to tylko zabawa (nie uczestniczyłem, ale wiem), schodki zaczynają się przy prawdziwej pracy - dziesiątki bezproduktywnie spędzonych godzin na przegryzniu się przez program. Teraz zatrudniłbym do pracowni na tydzień gościa, który się zna na progamie i skorzystał z jego wiedzy (szkolenie na miejscu i na konkretnych problemach). Sądzę, że bilans byłby dodatni. :)

pzdr
Piotr

13piter
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2005, 22:11

Post autor: 13piter » 18 lis 2005, 10:30

Niestety trudno znaleźć kogoś takiego. Nie chcę obrazić przedstawicieli procad, ale zwykle znawcy dystrybutora programu nie są architektami i nie znają rzeczywistych potrzeb projektantów. Wszystko wygląda wspaniale na prezentacjach, a o szczegółach nikt nic nie mówi. Z klientem rozmawia się o detalach i niuansach technicznych. których przedstawienie w dokumentacji revita wymaga szczegółowej znajomości wielu opcji i ustawień. Wolałbym, żeby w tutorialach dotyczących programu przedstawiano jedno wybrane zagadnienie we wszystkich szczegółach, zamiast budowanie budynku w formie dla nikogo nie przedatnej.

Awatar użytkownika
arkada
Posty: 289
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:03
Kontaktowanie:

Post autor: arkada » 18 lis 2005, 10:44

Hmmm.....może rozszerzę działalność pracowni o wyjazdowe szkolenia :wink:

13piter
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2005, 22:11

Post autor: 13piter » 18 lis 2005, 10:46

ile za godzinę

Robert

początki i zakończenie

Post autor: Robert » 18 lis 2005, 11:00

...ja też trochę ruszyłem Revita na tej wersji 30-to dniowej ale powiem szczerze (nie wiem czy na tym forum wolno) z wielu powodów przesiadłem się szybko na archikada, którego przez chwilę używałem na studiach.
nie wiem czy wypada tu mówic o konkurencji - dlatego jeśli palnąłem gafę to proszę o usunięcie posta :-)

mkprojekt
Posty: 236
Rejestracja: 18 paź 2005, 08:16

Post autor: mkprojekt » 18 lis 2005, 11:10

całkowicie podzielam opinię piter13. To koszmar zaczynac a czas ucieka. Moze jest szansa na przyśpieszenie zpolszczenia programu i otrzymania pewnych gotowych rozwiązań od dystrybutorów. Z informacji uzyskanych w aplikomie 2001 wynika że wersja polska revita jest opiniowana w Autodesku. Ja wiem jak pracują firmy na zachodzie, miałem do czynienia z informatykami akurat z belgii. Tam sie nic nie pali, "zdaży się i co nagle to po diable" - to cytaty z tych panów kiedy nasi informatycy rwali włosy z głowy , że termin oddania sieci w banku za dwa dni a oni sa na poczatku roboty. Tak jak teraz mum dodaje biblioteki dla architekta do ADT - "architeczka" czy jakoś tak, może procad i aplikom2001 tez coś takiego mogliby przygotować - a my możemy coś zasugerowac, co nam by sie przydało.. Przejście na nowy program i zawalenie terminów o 2 miesiące nie wchodzi w grę. jak czytam maile "psa" to wogóle nie rozumiem o czym on pisze (widac, ze wgryzł sie juz w program). rzeczywiście dystrybutorzy prezentuja szybką "stodółke" na prezentacji, a potem zaczynąją się "schody". Np. Bonia na elewacjach, lamówki wokół okien, w wykonawczym trzeba nanieść trasy wentylacji, rury wod-kan, przebicia itp. W autokadzie daje rade. Ale pracując w revicie nie chcę przechodzić do autocada zeby coś dorysować. I jak to dorysować w modelu? ogólna załamka. Potrzeba, żebyśmy tu na forum wymienaiali się informacjami. takie Tips&Tricks (albo przydałby się Taki Andrzej Pikoń Revita).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
arkada
Posty: 289
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:03
Kontaktowanie:

Post autor: arkada » 18 lis 2005, 11:26

Bonie na elewacji na dwa sposoby:
- ręcznie przez wall sweep (trzeba zdefiniować tylko profil)
- automat w ustawieniach ściany (definiuje się tylko w których miejscach mają być i profil)

To samo z obramieniami okien - definiuje się w familii okna dokładnie taki profil jaki chcesz z możliwością parametryzacji

Piotr

mkprojekt
Posty: 236
Rejestracja: 18 paź 2005, 08:16

Post autor: mkprojekt » 18 lis 2005, 11:27

Mysle że Robert nie palnał gafy,. Ja zaglądam tutaj żeby dowiedzieć się czegoś o programie, którym pracowałbym szybciej i wydajniej (co za tym idzie na wyzszym poziomie). liczę na opinie inteligentnych kolezanek i kolegów. Moze sprawa archikada jest trochę na inny wątek. A może załozyc wątek archikad vs. revit. Im więcej osób w Polsce zakupi revita tym szybciej autodesk zacznie zawracać sobie nami głowe.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
arkada
Posty: 289
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:03
Kontaktowanie:

Post autor: arkada » 18 lis 2005, 11:28

A tak na marginesie, to brak literatury do progaramu powoduje, że produkt sprzedaje się tak, jak się sprzedaje ..... To uwaga do Panów producentów i dystrybutorów (dziwę się, że doświadczenia z Autocadem - świetna literatura - tysiące użytkowników - nie zostały wykorzystane)

mkprojekt
Posty: 236
Rejestracja: 18 paź 2005, 08:16

Post autor: mkprojekt » 18 lis 2005, 11:30

Czy bonia moga byc pionowe i poziome równocześnie?
pozdr

ODPOWIEDZ