Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocniczną

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
trufla
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2010, 16:35

Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocniczną

Post autor: trufla » 29 sty 2014, 10:43

Witam,
Robię zestawienie powierzchni dla domu jednorodzinnego, przekrytego dachem dwuspadowym. Wg normy przestrzeń poniżej 1.9m wliczana jest do powierzchni pomocniczej, nie użytkowej, podobnie jak balkony. Pomieszczeniom tym przypisałam parametr yes/no "przestrzeń pomocnicza". W zestawieniu chciałabym pokazać Calculated Value o nazwie "Powierzchnia użytkowa", który obliczałby całość powierzchni minus powierzchnię użytkową, jeśli parametr "powierzchnia pomocnicza" jest zaznaczony. Napisałam formułe IF("Powierzchnia pomocnicza", "Area-Powierzchnia pomocnicza", "Area"), ale nigdy nie pisałam jeszcze wzorow w revicie i działam po omacku. Ten wzór jednak wywalał mi error mówiący o Inconsistent Units.

Anyone please? :)

Awatar użytkownika
PijPiwo
Posty: 211
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:31
Lokalizacja: Gdansk/Chicago

Re: Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocni

Post autor: PijPiwo » 29 sty 2014, 18:10

Zastanawiam sie czy nie byloby latwiej ustawic filter w tabeli. Jesli parametr ‘przestrzen pomocnicza’ jest zaznaczony (yes), to ustawienie filtra w tabelce byloby filter by->przestrzen pomocnicza->equals->no. W ten sposob tabela wyswietli tylko pomieszczenia uzytkowe. Analogicznie, podobna tabela moze byc utworzona tylko dla pomieszczen pomocniczych.
Jesli chodzi o inconsistent units, to sprawdz ten link http://www.revitforum.org/tutorials-tip ... -them.html
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocni

Post autor: Marek K » 31 sty 2014, 02:44

Witam.
Wg Rozporządzenia z kwietnia 2012 r. w budownictwie mieszkaniowym (zwłaszcza jednorodzinnym) powierzchnię użytkową liczymy wg zasad: >2,20 m = 100%, pomiędzy 1,40 a 2,20 m = 50%, poniżej 1,40 pomijamy. Jak sobie z tym poradzić?
Marek_K


Awatar użytkownika
PijPiwo
Posty: 211
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:31
Lokalizacja: Gdansk/Chicago

Re: Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocni

Post autor: PijPiwo » 02 lut 2014, 20:56

A to troche inny sposob oparty o istniejace juz room parameters. Uzylem Unbounded Height, ale mozna tez z Limit Offset albo z Upper Limit jesli pomieszczenie jest zdefiniowane przez poziom.
Calculated Value w kolumnach D, E, F to odpowiednio:
if(or(Unbounded Height < 1.4 m, Unbounded Height = 1.4 m), Area / 1 m², 0)
if(and(Unbounded Height > 1.4 m, Unbounded Height < 2.2 m), Area * 0.5 / 1 m², 0)
if(or(Unbounded Height > 2.2 m, Unbounded Height = 2.2 m), Area / 1 m², 0)
Moze komus sie przyda.

p.s. Kropki (1.4, etc.) powinny chyba w polskiej wersji byc zastapione przecinkiem.
Załączniki
room.JPG
Pozdrawiam!

mmmkar
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2016, 00:12

Re: Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocniczną

Post autor: mmmkar » 19 kwie 2016, 14:45

Chciałbym uzyskac pomoc co do wzorow zamieszczonych w tym temacie
wzor działa jedynie przy powierzchi\boxie ktory nie ma skosow
jak przesuwam wysokosc boxa definiujacego objetosc pomieszczenia to kolejno pojawaija sie parametry w tabelach
gdy box definiujacy wchodzi na skos wartosc pojawia sie tylko w powierzchni
tu przykładowy wzor w mojej polskiej wersji 2015

if(and(Wysokość nieograniczona > 140 cm, Wysokość nieograniczona < 220 cm), Powierzchnia * 0,5 / 1 m², 0)

jak zdefiniowac boxa pomieszczenia aby działał przy skosach ?

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocniczną

Post autor: AndrzejZ » 19 kwie 2016, 17:12

Może wyłącz obliczanie kubatury: architektura>pomieszczenia i powierzchnia>obliczenia powierzchni i kubatury

mmmkar
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2016, 00:12

Re: Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocniczną

Post autor: mmmkar » 20 kwie 2016, 15:12

niestety nie pomaga , wyłączenie kubatury powoduje brak docinania boxa przy skosie wiec tym bardziej nie definiuje odpowiednio pomieszczenia

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zestawienie pomieszczeń - jak odjąć powierzchnię pomocniczną

Post autor: AndrzejZ » 20 kwie 2016, 15:59

Myślałem że chodzi o powierzchnię wynikającą z wysokości "box-ów" pomieszczenia podzielonego na części wg wysokości. Ucięty box mógł wtedy nie "podawać" wysokości bo była zmienna. Cóż, nie zrozumiałem o co chodzi w metodzie, w przyszłości postaram się czytać uważniej :oops: :-)

ODPOWIEDZ