barieka inaczej

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

barieka inaczej

Post autor: ada_mowska » 22 lip 2015, 17:20

czy ktoś posiada może coś podobnego do tej barierki? Wstępnie chce pokazać tylko podobną - docelowo wymodeluję szczegółowo poszczególne elementy, dostosowane do typu balkonu itd, ponieważ projektuję jej wymianę. Ale we wstępnych szkicach - wystarczy cos "a'la".
a sama nie umiem :(
Załączniki
IMG_0783.JPG
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

miódwuchu
Posty: 34
Rejestracja: 19 lis 2009, 10:48

Re: barieka inaczej

Post autor: miódwuchu » 02 lis 2015, 17:05

Pewno juz cos znalazłaś, ale na przyszłość polecam revitcity i zakładkę download, mnóstwo darmowych rodzin do revita

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: barieka inaczej

Post autor: Marek K » 22 lis 2015, 17:00

Hmm. Z tymi rodzinami to jest róznie. Nieraz posciagałem z Revitcity i innych portali całą masę rodzin. W momencie gdy potrzebowałem np rodzinę monitora komputerowego, faksu, drukarki itp. okazało się, że te dostępne niby jest monitor, no kształt też do zniesienia ale nie chce przjąć materiału bo to jest np konwersja z 3ds lub Sketchupa z siatką mesh i nadawanie materiału nie skutkuje bo tworzone bryły są na jednej płaszczyźnie i wszystkie albo nie przyjmą mat renderingu, albo przyjmą nijaki. Podobnie jest z bibliotekami producenckimi dostepnymi na Archispace. Kiedyś pobrałm drzwi zewnętrzne chyba Polskone. Fajne, ale twórca modelu przykleił skrzydło do zewnętrznego lica ściany tak, że w wizualizacji trochę to głupio wyglądało i aby mieć taki model w formie zadowalającej dla klienta należałoby cały model drzi w zasadzie zbudować od nowa.
Najlepiej to tak: kożystać oczywiście z rodzin dostępnych w sieci, ale lepiej nauczyć sie robić rodziny wtedy nie będziemy zależni od sieci, zawsze będą takie jakie chcemy.
Marek_K

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: barieka inaczej

Post autor: pies » 23 lis 2015, 10:09

Otóż to!
Praktycznie nic nie ściągam z netu.

99% to badziewie.
z tego ledwie 15% nadaje się do poprawienia.

Szkoda czasu.
Szybciej można samemu zrobić porządną familię :wink:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
booszman
Posty: 8
Rejestracja: 30 sie 2012, 11:17

Re: barieka inaczej

Post autor: booszman » 08 gru 2015, 15:42

Jak rany - post dość leciwy ;) ale temat ciekawy.
Poniżej zrzut ekranu z modelu, który udało się stworzyć na podstawie Twojego posta.
widok1.png
Zadany wzór balustrady stworzony z 3 osobnych typów.
Typologia balustrady: 2 pierwsze elmenty różnią się słupkami końcowymi i początkowymi, drzwiczki mają inny typ panelu wypełnienia oraz ramkę górną i dolną jako Handrail 1 i 2 - po to aby można było je swobodnie przedłużać edytując typy poręczy Top Rail i Handrail.
widok2.png
Elementy składowe
Tutaj możesz pobrać plik RVT w wersji 2016 >>> http://www.procad.pl/?p=10212

UWAGI:
> Drzwiczki są elementem uzupełniającym, a więc nie nadają się za bardzo do stosowania jako balustrada o dużej długości.
> Balustrada nadaje się na balkony - nie testowałem jej na schodach. Ambitnych zachęcam do dalszej zabawy - może pojawi się fajna kontynuacja tego posta.


Pozdrawiam :)
:!: Czy wiesz, że PROCAD Tools4Revit ma swojego bloga - odwiedź Revit na wypasie - dowiedz się więcej, wspieraj rozwój Tools4Revit :!:

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: barieka inaczej

Post autor: ada_mowska » 11 gru 2015, 20:58

o kurcze dzięki bardzo :)
Tyle ze ja zatrzymałam sie na revit 2013 :(
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

ODPOWIEDZ