rozwinięcie ściany po łuku

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
drRenata
Posty: 7
Rejestracja: 08 gru 2015, 09:48

rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: drRenata » 09 gru 2015, 11:16

:D Witam i wszystkich pozdrawiam.
Mam problem ze ścianą po łuku od góry przyciętą też dachem po łuku.
Czyli spotykają się dwa kawałki walca.
Muszę stworzyć rozwinięcie takiej ściany bo inaczej zawsze widzę coś w skrócie.
Czy może wiecie jak sobie z tym poradzić? Bo mnie w chwili obecnej to troszkę przerosło.

Pozdrawiam Renata

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: pies » 10 gru 2015, 08:34

Obawiam się, że musisz wrócić do szkolnych metod, czyli geometria wykreślna
:?
Pozdrawiam
Był Kudłaty

drRenata
Posty: 7
Rejestracja: 08 gru 2015, 09:48

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: drRenata » 10 gru 2015, 08:53

:( szkoda no ale mówi się trudno i działa się dalej.
Spodek i inne cuda jakoś wybudowano to ja też ekierki wyciągnę z lamusa i do dzieła :lol:

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: ada_mowska » 10 gru 2015, 18:02

pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: pies » 10 gru 2015, 19:22

Ada,
pokazałaś ciekawe rozwiązanie, ale raczej niepraktyczne :wink:

drRenata
zamiast ekierki z lamusa, można zapuścić na budowie wielką drukarkę 3D :lol:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: ada_mowska » 10 gru 2015, 20:01

szczerze powiedziawszy nawet nie czytałam/nie słuchałam
ot, zpaytałam co na to wujek goo

ja bym nie prostowała takiej sciany
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl

drRenata
Posty: 7
Rejestracja: 08 gru 2015, 09:48

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: drRenata » 10 gru 2015, 22:37

:-) niestety potrzebuję dla konstruktora na płasko by wyrysować jej zbrojenie a dla mnie dla projektu grafiki - ot niby nic a jednak :-)

dzięki i pozdrawiam Renata

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: Andrzejj » 11 gru 2015, 11:58

Cześć wszystkim zainteresowanym.
Temat trochę niecodzinny z punktu widzenia Revitowego - gdyż w Revicie nie robi się takich rzeczy. Został on tak zaplanowany, żeby zawsze pokazywać tylko to co jest na prawdę w modelu, więc odpada rozwinięcie jakichkolwiek elementów po łuku.
Z drugiej strony, dla konstruktora jest Revit Structure, w którym zbrojenie się modeluje i nie trzeba do tego rozwinięcia, bo "zbroi sie " ścianę po łuku.
Jeśli konstruktor rysuje to na płasko, to niestety trzeba mu to zrobić metodą ręczną.

pozdrawiam
AJ

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: pies » 11 gru 2015, 13:56

Andrzejju dawno nie widziany :-)

a powiedzże czy da się z tego zrobić dokumentację na budowę?
Zbrojarz, póki co, nie ma przypiętego modelu BIM do rusztowania :?
Pozdrawiam
Był Kudłaty

drRenata
Posty: 7
Rejestracja: 08 gru 2015, 09:48

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: drRenata » 11 gru 2015, 14:12

Witam, no niestety zbrojarz nie ma ani drukarki 3D ani BIM tylko siebie i stal, a przy ścianie zakończonej łukiem wynikowym z dwóch walców przy długości ok 25m mała pomyłka na początku jest duża przy szczycie. Tak poza tym to pewniej łatwiej im to wykonać na budowie niż nam wyrysować dokumentacje techniczną. A o taką ścianę mi chodzi jak na załączonym obrazku.
Załączniki
scena.pdf
(19.22 KiB) Pobrany 119 razy
Widok 3D 5.jpg

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: AndrzejZ » 11 gru 2015, 17:56

Renato,
Wydaje mi się że rysunek rozwinięcia ściany po łuku nikomu nie jest potrzebny.
Konstruktor - Siatkę zbrojenia ściany może opisać na rzutach i przekrojach. Dozbrojenia szczegółowe - na fragmentarycznych rysunkach szczegółowych z dopiskiem "dostosować do ...". Jak nie potrafi to jest ciapa nie konstruktor.
Zbrojarz - (wykonując szalunek) jak dostanie kółko czy tam elipsę (czyli rzut ściany z góry) i np. co 1m wzdłuż ściany będą rozmieszczone rzędne jej wysokości to sobie poradzi bo informacja na rysunku będzie ta sama co na rozwinięciu.
Zbrojarz - układając zbrojenie zmieści je w szalunku.
Dokładność wykonania - milometr nie kilometr ;-) niedokładność 1cm na 1m jest normowa. Uwaga norma nic nie mówi o sumowaniu niedokładności.
Radziłbym wpisać w dokumentację wymóg prowadzenia prac szalunkowych pod nadzorem geodezyjnym. Drogo ale pewnie.
Jedną osobą której potrzebny jest rysunek rozwinięcia jesteś Ty - umieszczenie grafiki :-).
Pozdrawiam AZ
PS. Te "problemy" to kata za projektowanie krzywych budynków. :-D

drRenata
Posty: 7
Rejestracja: 08 gru 2015, 09:48

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: drRenata » 11 gru 2015, 22:34

Dzięki i też tak myślę ale nie lubię czegoś nie umieć zrobić :-)

Pozdrowionka

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: rozwinięcie ściany po łuku

Post autor: Andrzejj » 06 sty 2016, 00:47

Psie,
dziękuję za miłe przyjęcie po długim czasie nieobecności :) widzę, że zajmowałeś się forum cały czas. Wróciłem !!!!
Co do problemu, popieram przedmówców. nie rozwijamy ścian po łuku w projektach konstrukcji. Wystarczą rzuty i przekroje, Natomiast w przykładzie, który widzę, nie wieżę by ktoś giął pręty ręcznie do tego. Raczej nie zejdziemy tam poniżej fi 22 :)
Poza tym rozwinięcie ściany to jedno, a rozwinięcie pręta to zupełnie inna sprawa.
Oczywiście w Revicie można zrobić kompletną dokumentację wykonawczą żelbetu ( bo wiele budynków w tym naszym kraju już tak powstało ). Jeśli ktoś nie wieży zapraszam na priv.
Nie przesadzajmy, czasy się zmieniają, technoogie też. Projektowanie zbrojenia poszło daleko do przodu.
Żeby nie być gołosłownym - mamy to też w naszym kraju :
https://www.youtube.com/watch?v=ISElYmJfrGE

Pozdrawiam
Andrzejj

ODPOWIEDZ