Dziedzina obiektów

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Dziedzina obiektów

Post autor: kayser » 10 gru 2015, 11:48

Witam
We właściwościach widoków jest pole dziedzina. Domyślnie architektoniczna. Do wyboru jest jeszcze konstrukcyjna i inne branżowe.
Domyślam się, że zmiana dziedziny na konstrukcyjną powinna spowodować ukrycie wszystkich elementów oprócz konstrukcyjnych.
Tymczasem u mnie zostają widoczne drzwi czy okna, a ukryte są ściany, które są nośne. Gdzie zmienia się dziedzinę obiektów? Jakiś parametr trzeba dodać do rodziny? (Nie chodzi mi o ukrycie niekonstrukcyjnych warstw ściany)

(pracuję w Revit LT 2015)

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Dziedzina obiektów

Post autor: Andrzejj » 06 sty 2016, 00:32

Hej,
To nie do końca jest tak jak się domyślasz, a w zasadzie zupełnie innaczej.
Dziedzina revitowa to nie jest filtr obiektów w widoku. Takie rzeczy jak się domyślasz robi się szablonami widoków, któtre samemu się definiuje. Można to też zrobić filtrami. Ponieważ używasz Revit LT, jesteś ograniczony tylko do obiektów dziedziny architektonicznej i 3-ech rodzajów obiektów konstrukcyjnych. Dziedziny nie da się zmienić, to jest zdefiniowane systemowo w szablonie rodziny, którą tworzysz. Ilość szablonów rodzin jest ściśle ustalona ( na szczęście ) i nie da się dodawać swoich. Gdybyś posiadał Autodesk Revit 2014, 2015, 2016 ( zawierający wszystkie branże ), zauważyłbyś, że każdy rodzaj obiektu, który chcesz utwożyć, ma przedrostek Structural, Mechanical, Electrical itp - to definiuje dziedzinę obiektu.
Zmiana dziedziny we właściwościach widoku nie powoduje wyłączenia obiektów innych branż. Zmiana dzidziny powoduje zmianę wyświetlania danego widoku zgodnie z rodzajem dokumentacji jaki robisz. Przykład: rzut kondygnacji wygląda zupełnie innaczej gdy robisz rzut budowlany, rzut konstrukcyjny czy rzut wentylacji. Program po zmianie branży ułatwia dopasowanie widoku do danego rodzaju dokumentacji, nie filtruje widoku wg obiektów.
Więcej szczegółowych informacji znajdziesz w linku :

https://knowledge.autodesk.com/support/ ... 1-htm.html

Mam nadzieję, że pomogłem.
Jakby coś było nie jasne, jestem do dyspozycji

Andrzejj

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Dziedzina obiektów

Post autor: kayser » 13 sty 2016, 11:27

Dziękuję za odpowiedź.
Wg zaleceń próbuję używać szablonów widoku. Póki co tych domyślnych, edytując je wg potrzeb.
Nie udało mi się w szablonie "Rzut ram konstrukcyjnych" wyłączyć ścian działowych (ich funkcja konstrukcyjna jest nienośna).

Gdy żaden szablon nie jest wczytany po przełączeniu dziedziny rzutu z arch na konstr ściany działowe nie są wyświetlane i nie wiem dlaczego w szablonie nie jest podobnie skoro ma dziedzinę konstrukcyjną.

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Dziedzina obiektów

Post autor: kayser » 18 sty 2016, 10:09

Pomoże ktoś?

Jak w szablonie widoku wyłączyć wyświetlanie ścian działowych?

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dziedzina obiektów

Post autor: AndrzejZ » 18 sty 2016, 11:51

Nie jest to pierwsza rzecz w revicie która nie działa jak powinna, witaj w gronie rozczarowanych :D . Gdy sposoby "revitowe" nie działają trzeba sięgać po mniej "revitowe". Dobrze by było byś bardziej szczegółowo określił efekt końcowy pracy, cel ukrywania ścian. Łatwiej wtedy pomóc.
Najprostszy (niestety pracochłonny) sposób to:
- zaznacz ścianę działową na rzucie, ppm, wybierz wszystkie wystąpienia elementu > widoczne w widoku, ppm, ukryj w widoku > elementy. Znikną ściany ale drzwi wewn. i pomieszczenia zostaną więc operację trzeba powtórzyć aż do wyczyszczenia widoku.

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Dziedzina obiektów

Post autor: kayser » 18 sty 2016, 12:02

No tak, ale
kayser pisze: Gdy żaden szablon nie jest wczytany po przełączeniu dziedziny rzutu z arch na konstr ściany działowe nie są wyświetlane i nie wiem dlaczego w szablonie nie jest podobnie skoro ma dziedzinę konstrukcyjną.
Więc skoro tu działa to powinno udać się to ustawić.

ODPOWIEDZ