Pomieszczenia i ich usytuowanie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Pomieszczenia i ich usytuowanie

Post autor: mzafka » 21 gru 2015, 12:20

Czesc, to moj pierwszy post. Revita w sumie ucze sie sam. Czasem korzystam z tutoriali.

Robię akurat dyplom inzynierski i mam problem z pomieszczeniami.

Na zalaczonym obrazku mamy dwa pomeiszczenia. Kazde z nich jest przedzielone sciana, w ktorej jest otwor. Problem jest w tym, ze klikajac pomieszczenie (wiecie, etykiety i te sprawy), zaznacza mi tylko jakby polowke pomieszczenia (do tej sciany rozdzielajacej). W skrocie. Jedne pomeiszczenie przedzielone sciana traktuje jako dwa odrebne. Da sie to jakos naprawic?
Załączniki
pomieszczenia.png
Maciek

szowski
Posty: 33
Rejestracja: 02 lis 2015, 23:35

Re: Pomieszczenia i ich usytuowanie

Post autor: szowski » 21 gru 2015, 12:23

Cześć
Mialem podobny problem. W moim przypadku był to element dzielący, który o dziwo nie znajdował sie nawet w tym pomieszczeniu. Prześledz linie, którą revit dzieli to pomieszczenie i poszukaj na jej przedluzeniu elementów podołączanych/ przecinających sie.

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: Pomieszczenia i ich usytuowanie

Post autor: mzafka » 21 gru 2015, 12:35

Mam to we wszystkich pomieszczeniach...
Przegladnalem co moze byc nie tak i juz sam nie wiem. W Archicadzie jakos latwiej takie rzeczy robic :P
Maciek

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: Pomieszczenia i ich usytuowanie

Post autor: mzafka » 21 gru 2015, 12:53

Room Bounding trzeba odznaczyć, gdy jakaś ściana dzieli nam pomieszczenie. Dziękuję, dobranoc. Może się komuś przyda ;)
Maciek

ODPOWIEDZ