V-ray dla Revita

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

V-ray dla Revita

Post autor: Marek K » 31 gru 2015, 05:39

Czy ktoś już używa tej nakładki? Jest w wersji beta, można pobrać. Zastanawiam się czy pobrać, czy lepiej opanowywać eksport do 3d-max i tam obrabiać?
Marek_K

MACIO6
Posty: 19
Rejestracja: 12 lis 2015, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: V-ray dla Revita

Post autor: MACIO6 » 04 sty 2016, 21:20

Witam

Używam a raczej próbowałem +bawiłem sie bo normalnie używam vray na Max a o co konkretnie pytasz ?

Maciej

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: V-ray dla Revita

Post autor: Marek K » 05 sty 2016, 04:06

Mam Maxa bo to w pakiecie BDS. Niestety nie znam maxa tzn. jeszcze nie nauczyłem się obróbki w maxie. Chciałbym np robiąc projekt zrobić render koncepcji lepszy niż sam Revit. Super real na pokaz to chyba lepiej aby zrobiły firmy zewnętrzne które się w tym specjalizują. Chciałbym tylko wiedzieć, czy np wersja Beta po zainstalowaniu nie sprawia kłopotów, czy wychodzi lepszy render niż z gołego Revita itp. Kiedyś nauczę się Maxa i może nie będzie potrzeby robić tego w Revicie.
Marek_K

MACIO6
Posty: 19
Rejestracja: 12 lis 2015, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: V-ray dla Revita

Post autor: MACIO6 » 05 sty 2016, 09:17

Witaj

Vray + Revit to taki substytut w porównaniu do Maxa i Vray. Na obecnym poziomie wydaje mi się ze do wnętrz prostych koncepcyjnych obrazków może to wystarczyć na zewnątrz wszystko zależy do czego i jak podchodzimy do czego ten końcowy obrazek ma służyć. Pomysłów na pokazanie i obróbke jest sporo przecież to grafika czyli jak dusza artysty podpowiada :). Ja nauczyłem a raczej przypomniałem sobie Maxa sprzed prawie 20 lat i na ta chwile wydaje mi się ze do architektury Max +vray +Itoo (forest) + pare jeszcze innych ciekawostek + PS to jest to na takim poziomie ze ciężko to pobić. Ale zauważyłem ze przy pracy koncepcyjnej to to co będzie w Revcivie te Vray i ew takie czary mary w PS to może dać rade zresztą na tą chwile nawet jak pokazuje zwykły shade to czasem widzę już uśmiech na twarzy.

A co do wersji Beta. Nie wiem jak w czystym Revivie czy jest mozliwosc oswietlania HDR tutaj jest. Brakuje mi fajnego mapowania (UWV) Proste to to poza tym obrobka materiałów w revicie pod render w porownaniu do Maxa to koszmar jakis ale to sa dwa różne programy do czego innego dlatego ja programowo praktycznie sie nie bawie w revitowe obrazki choć z zaciekawieniem obserwuje rozwoj tej platfory pod tym kontem.

Maciej

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: V-ray dla Revita

Post autor: Andrzejj » 05 sty 2016, 12:58

Witam, w tej trudnej dyskusji.
Może na początek rzecz oczywista, Revit jest po to by szybko produkować w nim dokumentację techniczną. To, że potrafi renderować to tylko jeden z jego "plusików". Nie w tym celu został wymyślony, by robił fotorealistyczne wizualizacje ( choć przyznam, że jak się poświęci bardzo dużo czasu na ustawienia materiałów, świateł i ekspozycji, to można wycisnąć z niego całkiem ładny obrazek).
Natomiast dla takich ludzi jak ja, którzy nie nauczyli się i chyba już nigdy nie nauczą 3dsMax, pozostaje cały szereg innych możliwości pozwalających zrobić wizualizację wysokiej klasy samemu. Poprezez format FBX, który pojawił się w Revicie w wersji 2014 ( był już wcześniej, ale ten jest w pełni sprawny ), możliwości bardzo się poszerzyły. Dodatkowo producenci oprogramowania ( np. Lumion ) piszą własne wtyczki do Revit, które w doskonały sposób wysyłają model do ich programu renderującego.
Natomiast jeśli już jesteśmy szczęściarzami posiadającymi pakiet BDSU, polecam poklikać Autodesk Showcase. Bardzo proste narzędzie z wielkimi możliwościami. Co prawda trzeba mieć mocniejszą maszynę, gdyż renderuje on w trybie rzeczywistym. Ale to samo robi Lumion czy Twinmotion.
Możliwości jest tak wiele, że na prawdę trudno wskazać najlepszą drogę.

Pozdrawiam,
Andrzejj

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: V-ray dla Revita

Post autor: Marek K » 06 sty 2016, 15:23

Próbowałem pobrać wersję beta. ponoć była dla betatesterów ale nie wiem gdzie można i jak pobrać. Na sam początek chciałbym robić rendery swoich prac w jakości lepszej niż ma sam Revit. W załączeniu kilka moich renderów w Revicie w tym dla porównania nocne i dzienne. Trochę było kombinacji z materiałami.
DG_Schody dzień_m.jpg
DG_fontanna noc_m.jpg
DG_fontanna dzień_m.jpg
DG wejscie_m.jpg
DG Plac_m.jpg
Więcej nie weszło.
Marek_K

MnonoaN
Posty: 1
Rejestracja: 17 wrz 2015, 04:14

Re: V-ray dla Revita

Post autor: MnonoaN » 09 sty 2016, 09:09

polecam poklikać Autodesk Showcase.
สมัคร gclub

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: V-ray dla Revita

Post autor: Marek K » 10 sty 2016, 02:28

A w Showcase można powstawiać obiekty dodatkowe? Musi póxniej być obróbka w postprocesingu. Jak uruchomić tam renderowanie? Czy render tam to tylko w czasie rzeczywistym?
Marek_K

MACIO6
Posty: 19
Rejestracja: 12 lis 2015, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: V-ray dla Revita

Post autor: MACIO6 » 15 sty 2016, 15:58

Witam

Dlatego pisałem ze to fajne narzedzie do Revita ale do podglądu prostych renderów do dokumentacji coś oczko lepiej niż shade.
W załączniku wizualizajca produktowa jeśli można tak nazwać :)
Cała bryła jest z Revita , materiały Max , teren Max, zielen Itoo i koncowa obrobka w PS.

Maciej M
Załączniki
onyks_4.jpg

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: V-ray dla Revita

Post autor: Marek K » 15 sty 2016, 17:11

Super. Widzę, że muszę zacząć uczyć się Maxa. A ten render to w czystym Maxie czy V-Ray'em. Można jeszcze pobrać tą wersję V-ray do Revita? Ktoś się orientuje?
Marek_K

MACIO6
Posty: 19
Rejestracja: 12 lis 2015, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: V-ray dla Revita

Post autor: MACIO6 » 15 sty 2016, 21:34

Renderer to V ray.
Jesli chodzi o V ray na Revita to tam trzeba bylo sie zapisac zglosic akces podajac swoje dane wtedy wysylali kod do aktywacji i tyle . Czy teraz tak jest nie wiem poszperaj na stronie chaosgroup.

Maciej

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: V-ray dla Revita

Post autor: Marek K » 13 lut 2016, 16:54

Pobrałem tego V-Ray'a do Revita. Niestety nie ma tam materiałów, nie wiem gdzie ich szukać. Renderuje mi bez materiałów a raczej na domyślnych (szkło i coś szarego). Ktoś może bawił się tym dodatkiem? może podzielić się opiniami?
Marek_K

MichalW
Posty: 3
Rejestracja: 17 lut 2016, 10:56

Re: V-ray dla Revita

Post autor: MichalW » 22 lut 2016, 08:36

Biblioteki materiałów w formacie .vrmat są do pobrania ze strony: http://www.chaosgroup.com/en/2/download ... -materials a instrukcja obsługi V-Ray Material Browser dla Revit znajduje się pod adresem: http://docs.chaosgroup.com/display/VRAY ... terial+Map

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: V-ray dla Revita

Post autor: Marek K » 22 lut 2016, 20:11

Nie udaje mi się pobrać stamtąd materiałów. Pobieram wersję Beta ale nie mogę pobrać materiałów. Można jakoś w inny sposób. Aby pobrać muszę pisać do Chaosa tak jak z wersją beta?
Marek_K

MichalW
Posty: 3
Rejestracja: 17 lut 2016, 10:56

Re: V-ray dla Revita

Post autor: MichalW » 26 lut 2016, 09:57

Jak udało mi się dowiedzieć, że prace nad materiałami .vrmat jeszcze trwaja i zostaną udostępnione użytkownikom V-Ray niebawem. W tzw. miedzyczasie można wygenerować materiały z V-Ray dla innych platform (V-Ray for Rhino, SketchUp, 3ds Max, etc.)

Kod: Zaznacz cały

Hello Michal,

A member of our support team has replied to your support request:

Hello Micha,

We are currently working on a library of .vrmats to distribute to V-Ray users, including V-Ray for Revit users. In the meantime, .vrmats can be generated from our plugins for other software packages (such as V-Ray for Rhino, SketchUp, 3ds Max, etc.).

Thank you,
Chaos Group USA

ODPOWIEDZ