Elementy 2D w rysunkach

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Elementy 2D w rysunkach

Post autor: Marek K » 12 sty 2016, 06:46

Mam takie pytanie: wstawiam w pomieszczenia symbole 2D np. wyposażenia. Co zrobić aby, jakiego szablonu użyć przy tworzeniu rodziny aby w danym pomieszczeniu w widoku 3D nie było widać tych linii symbolicznych. O co mi chodzi pokazane jest na załączonych rysunkach. Elementy rysowane liniami szczegółu nie są widoczne w widoku 3D.
Rzut kondygnacji.jpg
Linie wyposażenia 2D w rzucie
wnętrze 3D.jpg
Widoczne rodziny 2D wyposażenia w widoku 3D pomieszczenia
Marek_K

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1111
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Elementy 2D w rysunkach

Post autor: pies » 12 sty 2016, 06:53

Na moje oko korzystasz z familii, do których zostały zaimportowane rysunki DWG i Revit widzi je jako linie modelu.
Być może trzeba rysunki rozbić i przekonwertować na linie detalu.

To tylko hipoteza, potrzebna byłaby sekcja zwłok :wink:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Elementy 2D w rysunkach

Post autor: Marek K » 12 sty 2016, 07:18

Dzięki wielkie. Zrobiłem jak piszesz i zadziało. Widoczne. A co zrobić, żeby było odwrotnie. Chciałbym np. pokazać powstawanie budynku z rysunku; tzn w perspektywie widoczny jest podkład rysunkowy (np. na podłożu) a w części rysunku są już ściany 3D itd. Można to uzyskać przy pomocy programów graficznych ale chciałbym w Revicie.
Załączniki
Zamiana na linie detalu.jpg
Widoczny brak zlewu
Marek_K

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1111
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Elementy 2D w rysunkach

Post autor: pies » 12 sty 2016, 08:37

Wyeksportuj rzut do DWG i podlinkuj do modelu.
Model podziel na fazy i w widoku manipulując fazami uzyskasz efekt o jaki Ci chodzi.

To tylko jeden z możliwych sposobów :wink:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

ODPOWIEDZ