połączenia między elementami ramowymi i ścianami

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

połączenia między elementami ramowymi i ścianami

Post autor: kayser » 19 sty 2016, 13:41

Na poniższym zrzucie ekranu mam fragment widoku 3d z dziedziną konstrukcje.
Jak widać te 2 nadproża po prawej stronie zrzutu nie są połączone ze ścianą, więc ich powierzchnia nie jest odjęta od pow. ściany. Po połączeniu ze ścianą wyskakuje komunikat że elementy znajdują się wewnątrz ściany. Próba zmiany kolejności połączeń kończy się komunikatem "wystąpił poważny błąd".
Po lewej stronie zrzutu widać wieniec i nadproża odpowiednio połączone ze ścianami, z tym że w tym przypadku ściana jest przerwana w wieńcu, więc nadproże tylko częściowo jest w ścianie. W tym przypadku przez zmianę kolejności połączeń udaje mi się uzyskać zamierzony efekt.

Jest jakieś rozwiązanie?
Muszę zrobić 2 osobne ściany, tak żeby nie całe nadproże znajdowało się w jednej?

(Pracuję na wersji LT 2015)
zrzut.jpg

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: połączenia między elementami ramowymi i ścianami

Post autor: AndrzejZ » 19 sty 2016, 18:33

Przyczyn może być wiele. Jeśli Ci zależy wrzuć te dwie ściany z nadprożami jako załącznik, może ktoś wtedy poświęci kilka minut wiedziony ciekawością (wszak wiedzy nigdy dość) i chęcią pomocy. Większość tu piszących pracuje. Na zgadywanie możliwych przyczyn po prostu szkoda czasu, lepiej jest badać konkretny element. I określ cel wstawiania tych belek - dla konstruktora? do zestawień? ... dla sportu? :-)
Ja np. zamiast wstawiać "głupie" belki konstrukcyjne, jako nadproża stosuję strop odpowiedniej grubości. Szybciej i mniej problemów.
Tak jak już kiedyś pisałem revit jest nieudaną próbą przerobienia architekta na konstruktora. Konstruktorzy z którymi pracuję po kilku próbach wycofali się z revita ze względu na tracony czas i odczucie że ten program jest za bardzo "dla architektów". Chore założenie to i chory program.

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: połączenia między elementami ramowymi i ścianami

Post autor: kayser » 20 sty 2016, 14:27

Dziękuję za odpowiedź.
Jak wstawiłem jako strop i tak muszę podzielić ścianę, ale chyba faktycznie trochę lepiej się to robi.

ODPOWIEDZ