Połączenie warstw dachu-priorytety

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
emilciad
Posty: 22
Rejestracja: 22 paź 2015, 23:15

Połączenie warstw dachu-priorytety

Post autor: emilciad » 05 lut 2016, 00:27

Dzień dobry,
mam problem z połączeniem warstw dwóch dachów tak samo zbudowanych. Poniżej zamieszczam prt scr sytuacji i warstw. Ogólnie rozumiem ideę priorytetów i w ścianach daję sobie radę, ale w tym dachu mam problem. Wycięcie otworu w dachu zrobiłam facjatką.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)
Załączniki
2016-02-05_0026.png
2016-02-05_0025.png

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie warstw dachu-priorytety

Post autor: pies » 05 lut 2016, 01:57

Spróbuj tak (jadąc od góry):

- wykończenie 2 [5] - tynk
- wykończenie 2 [5] - deski
- wykończenie 1 [4] - kontrłaty
===========granica warstwy nośnej=======
- izolacja termiczna [3] - wełna mineralna
===========granica warstwy nośnej=======
- wykończenie 1 [4] - deski

albo tak:
- wykończenie 2 [5] - tynk
- wykończenie 1 [4] - deski
- izolacja termiczna [3] - kontrłaty
===========granica warstwy nośnej=======
- substrate [2] - wełna mineralna
===========granica warstwy nośnej=======
- wykończenie [5] - deski

Nie sprawdzałem, ale może pomóc :wink:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

emilciad
Posty: 22
Rejestracja: 22 paź 2015, 23:15

Re: Połączenie warstw dachu-priorytety

Post autor: emilciad » 05 lut 2016, 18:32

Dziękuję, wypróbowałam i wygląda tak jak poniżej: 1-pierwszy układ, 2-drugi układ. Może jest to spowodowane wycięciem dachu..., ale jest zrobiony jako facjatka i dachy są połączone, więc nie wiem w czym może być problem.
Załączniki
2.png
(17.45 KiB) Nie pobierany
1.png
(14.32 KiB) Nie pobierany

emilciad
Posty: 22
Rejestracja: 22 paź 2015, 23:15

Re: Połączenie warstw dachu-priorytety

Post autor: emilciad » 05 lut 2016, 18:45

W miejscu ze ścianą też ma niestety problem jak na załączonym obrazku. Próbowałam dociąć dach do warstwy termoizolacji które się tu łączą, ale wtedy nie mogę dociągnąć ściany.
3.png
3.png (12.06 KiB) Przejrzano 2397 razy

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie warstw dachu-priorytety

Post autor: pies » 05 lut 2016, 22:42

Przykro mi.
Wiem, że to słabo działa. Miałem nadzieję, że któryś ze sposobów pomoże :-(

Mam na to swój sposób, może nieco kontrowersyjny, ale w 100% skuteczny:
Projektuję prawie wyłącznie płaskie dachy :wink:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Lukaszsw
Posty: 78
Rejestracja: 16 gru 2006, 08:06

Re: Połączenie warstw dachu-priorytety

Post autor: Lukaszsw » 05 lut 2016, 23:42

Połączenie dwóch dachów u mnie działa, tylko, że ja w obrysie dachu wyciąłem lukarnę. Musisz dołączyć swój model (przekopiuj sam dach do pustego pliku) to zobaczymy co jest nie tak.

Połączenie z murem rozwiązałem przez ustawienie dolnej warstwy dachu na finish[5], a warstwę pierwszą powyżej na structure [1] i wygląda tak jak na obrazku. Tylko, że w ten sposób nie robi się muru.

Proponuje muru nie dociągać do dachu tylko ustawić go na wysokość gdzie będzie murłata, a następnie użyćnarzędzia join. Na przekroju nie łączy się dobrze, ale na widoku znika druga linia łączenia poniżej krawędzi dachu.

Na przekroju trzeba dorobić łatki przy pomocy 'filled region' - robiłem tak w Revicie przez ostatnie 10 lat (ale ten czas leci) i nie znam lepszej metody.
dach.jpg
asd.jpg
A co do rady Psa - potwierdzam, problem nie występuje przy stropodachach.

ODPOWIEDZ