OBSZAR WYPEŁNIENIA -ZESTAWIENIE POWIERZCHNIA

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
mmmkar
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2016, 00:12

OBSZAR WYPEŁNIENIA -ZESTAWIENIE POWIERZCHNIA

Post autor: mmmkar » 02 mar 2016, 00:37

Mam pytanie odnosnie zestawień. chciałbym w zestawieniu miec powierzchnie obszaru wypełnienia. po kliknieciu na obszar wyswietla sie powierzchnia obszaru tylko jak to umiescic w zestawiniu?

dodam ze chce to wykorzystywac do zagospodawowania terenu.. widziałem na forum opisywany był sposob zestawienia terenu jednak nie moge ustawic widou w ten sposob ze bede widział na terenie np podrys mapy z jpg. moze macie na to jakis patent?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: OBSZAR WYPEŁNIENIA -ZESTAWIENIE POWIERZCHNIA

Post autor: pies » 06 mar 2016, 08:19

W Revicie zestawia się tylko elementy modelu, a obszar wypełnienia jest grafiką.
Projekty zagospodarowania i bilanse do nich robię korzystając z Area Plan i obrysowując poszczególne elementy zagospodarowania linią Area Boundary

Niestety nie mam dobrego patentu na prezroczystość wypełnień, więc bilans terenu jest zawsze dodatkowym rysunkiem.
Załączniki
bilans.png
Pozdrawiam
Był Kudłaty

qn
Posty: 104
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: OBSZAR WYPEŁNIENIA -ZESTAWIENIE POWIERZCHNIA

Post autor: qn » 07 mar 2016, 09:32

Psie, przy okazji tematu ciekawy jestem czy spotkałeś się z następującym problemem: według oficjalnych dokumentów prawnych np. aktu notarialnego lub księgi wieczystej powierzchnia działki wynosi np. 1100m2, a z mapy do celów projektowych powierzchnia działki wynosi np. 1096,37m2. Wykonując zestawienie powierzchni terenu Twoją metodą (która jest bardzo logiczna i wygodna) różnica ta będzie widoczna. Czy na etapie pozwolenia na budowę urzędnicy nie zwracali na to uwagi? Nie żądali od Ciebie wyjaśnień? Ja, właśnie ze względu na tę różnicę, robię najczęściej zestawienie niezależnie od rysunku, w części opisowej projektu, sumując powierzchnie do wartości wynikającej z dokumentów.
Ciekawy jestem jak takie zestawienie sprawdza się w praktyce.

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: OBSZAR WYPEŁNIENIA -ZESTAWIENIE POWIERZCHNIA

Post autor: pies » 07 mar 2016, 14:43

Zawsze robię wg dokumentów geodezyjnych i jak do tej pory nikt się nie czepiał, choć różnice są na porządku dziennym.
Jak robię na skanowanej mapie to żądam od geodety współrzędnych geodezyjnych i ręcznie wklepuję do Revita.
Formalnie właściciel powinien zgłosić korektę do ewidencji gruntów, coby była zgodność.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

ODPOWIEDZ