Schody - biurowiec

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Schody - biurowiec

Post autor: mzafka » 18 kwie 2016, 22:52

Mam problem ze schodami. W przekroju chcę uzyskać takie coś (w załączniku)

Z poziomu 0,00 wejść na poziom 4,55. 26 stopni - wys. stopnia 17,5cm.

Ze schodami nie raz się bawię i dużo mi to zajmuje czasu. Jak rozrysować taką klatkę schodową?

Drugie pytanie: w niektórych schodach w odległosci 40cm od krawędzi schodów stopień musi mieć min. gł. 25cm. Np. w zabiegowych itd. Czy da się jakoś to ustawić, aby schody tak poprawnie zostały rozrysowane?
Załączniki
WP_20160418_23_47_21_Pro[1].jpg
Maciek

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1111
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Schody - biurowiec

Post autor: pies » 19 kwie 2016, 04:44

ad. 1. nie rozumiem z czym masz problem. Takie schody rysujesz korzystając z narzędzia Stair by Component. Revit trochę się denerwuje, że linie mu się nakładają, ale schody generuje poprawnie.

ad. 2. dawno takich schodów nie rysowałem. Zawsze jest opcja Stair by Sketch, aczkolwiek to narzędzie bywa chimeryczne. Naszkicuj konkretnie o jakie schody Ci chodzi.
Załączniki
schody.jpg
Pozdrawiam
Był Kudłaty

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: Schody - biurowiec

Post autor: mzafka » 09 maja 2016, 11:09

Własnie o takie schody mi chodzi co narysowałeś ;)

Niestety nie wiem jak poradzić sobie z balustradą, którą potrzebuję mieć jedynie tam, gdzie są stopnie. Wszystko jest super, gdy schody nie nakładają się na siebie (używałem wskazywanie nowego obiektu nadrzędnego, przy poręczach).

Na załączonym obrazku jeden bieg jest nad drugim i poręcz pojawia się jedynie na tym pierwszym, a na następnym już nie.
Nastepny bieg specjalnie odsunąłem aby pokazać, że jednak poręcz się pojawia, gdy biegi się nie nakładają na siebie.

Przy nakładaniu jednego biegu na drugi poręcze są tylko na pierwszych dwóch. Przy wskazywaniu noweog obiektu nadrzędnego dzieje się to samo.
Załączniki
2016-05-09 12_06_08-Autodesk Revit 2016 - WERSJA STUDENCKA - [Widok 3D_ {3D} - biurowiec_6].png
Maciek

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: Schody - biurowiec

Post autor: mzafka » 09 maja 2016, 11:45

Nie mogę już edytować poprzedniego postu.

Przeglądałem fora angielskojęzyczne i znalazłem różne sposoby na rysowanie tych schodów, ale problem pojedynczej balustrady nie jest rozwiązany.
Maciek

ODPOWIEDZ