Witryna frontowa - wymiarowanie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
knkrb
Posty: 13
Rejestracja: 28 gru 2015, 18:46

Witryna frontowa - wymiarowanie

Post autor: knkrb » 20 kwie 2016, 18:22

Wstawiając witrynę frontową w ścianę z opcją "osadź automatycznie" program wycina otwór w ścinie.
Dlaczego więc Revit nie wymiaruje wysokości otworu ?

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Witryna frontowa - wymiarowanie

Post autor: pies » 21 kwie 2016, 20:03

No cóż!
Taka rasa :cry:
Witryna jest ścianą, a wysokości ścian Revit nie wymiaruje.
Na szczęście można ją wyliczyć :lol:
Posługuję się metodą dosyć prymitywną, ale skuteczną.
Robię tabelę z wykazem witryn.
Wstawiam parametr wyliczany - wysokość wyliczana i definiuję formułę dzielącą powierzchnię przez długość.
Do tabeli wstawiam parametr współdzielony np. wysokość witryn wpisywany z palca. W to miejsce przepisuję ręcznie wartości, które w poprzedniej kolumnie wyliczył Revit :oops:
Tworzę etykietę, czytającą parametr wysokość witryn i w zasadzie mam czego chciałem.

A co będzie jak zmienię witrynę? W projekcie mam ich 40, a każda inna?
Do tego wymyśliłem kolumnę kontrolną w tabeli, która liczy różnicę między wysokość wyliczana a wysokość witryn, jeśli wynik nie równa się "0" to wyświetla wartość na czerwonym tle. Wtedy łatwo znaleźć miejsce do poprawienia.
Przed każdym wydaniem rewizji sprawdzam tę tabelę czy nie pojawiły się wykrzykniki. Poniżej przykład.
Załączniki
wykaz_ślusarki.jpg
Pozdrawiam
Był Kudłaty

tdkmk
Posty: 22
Rejestracja: 22 maja 2009, 08:19
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Witryna frontowa - wymiarowanie

Post autor: tdkmk » 22 kwie 2016, 13:48

Tego samego sposobu używałem do wyliczania grubości ścianek rur ponieważ Revit ich nie wymiaruje.
Teraz jest to już łatwiejsze dzięki możliwości korzystania z funkcji w etykietach i tabelach.
Załączniki
Tag rura ścianka.jpg
Tag parametr.jpg

knkrb
Posty: 13
Rejestracja: 28 gru 2015, 18:46

Re: Witryna frontowa - wymiarowanie

Post autor: knkrb » 26 kwie 2016, 16:58

Dziękuję za obszerne wyjaśnienia.

szowski
Posty: 33
Rejestracja: 02 lis 2015, 23:35

Re: Witryna frontowa - wymiarowanie

Post autor: szowski » 27 kwie 2016, 18:27

Chyba w Dynamo można to zrobić - przynajmniej tak twierdził prowadzący :D - zczytac warstwe offset i z automatu wpisac gdziekolwiek. Jeżeli sie uda, podziele sie.

mmmkar
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2016, 00:12

Re: Witryna frontowa - wymiarowanie

Post autor: mmmkar » 15 cze 2016, 20:56

super sprawa!
mógłbyś podać schemat tworzenia takiego wzoru? i podać przykłady?

ODPOWIEDZ