Revit LT - bolączki

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
architektonpp
Posty: 4
Rejestracja: 07 wrz 2016, 11:39

Revit LT - bolączki

Post autor: architektonpp » 08 wrz 2016, 13:12

Witam, mam pare pytan odnośnie Revita LT.

problem 1

Posiadamy w firmie drukarke formatu A3 i pracujac w cadzie, wieksze rysunki do rewizji dzielimy na mniejsze formaty do sklejenia/złożenia. Czy jest jakis praktyczny sposob na podobny workflow bezposrednio w revicie?

Idealnie byloby miec ploter A0+ ale niestety mamy ograniczony budzet, a czesto nie ma czasu na wysylanie dokumentacji do drukarni z jakims drobiazgiem.
Rozwiazaniem jest eksport do dwg i druk z cada ale to dluga droga. Podobnie eksport do pdf i druk z adobe readera jako plakat, ale ma to tez swoje wady (niska ergonomia podziału na arkusze).

Na przyklad: mamy budynek 9 kondygnacyjny ktory miesci sie w skali 1:100 na A2. Przygotowujemy formatki na kazda kondygnacje na tym formacie. Do rewizji drukujemy u siebie: mozna drukowac na A3 w skali 1:200 ale to malo uzyteczna skala. Mozna tez drukowac 2xA3 w 1:100. do tego musielibysmy dorobic kolejne formatki po dwie na kondygnacje. Daje to nam w sumie 27 formatek!

problem 2

Rozumiem, ze w wersji LT nie ma mozliwosci formowania spadkow na stropodachach, ale czy jest jakis sprytny sposob na tworzenie takiej geometrii? Wydaje sie wielce krzywdzące niezawarcie przez Autodesk tak przydatnej funkcji w wersji LT :( Mozna dorysowywać sobie spadki wklejkami na przekrojach, ale w idei BIM nie o to chodzi. To jakby robic to w cadzie w 2d lub paincie.

Możliwe, ze przedstawione problemy sa bardzo proste do obejscia.
pozdrawiam

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Revit LT - bolączki

Post autor: kayser » 09 wrz 2016, 07:06

1)
- powielić jako zależny każdy widok tyle razy na ile arkuszy ma być dzielony
- wstawić każdą część na osobny arkusz (dla równego ustawienia przy pomocy siatki pomocniczej) bez przycinania bo i tak drukuje się tylko to co w ramce
To tylko pomysł, nie testowałem ;)

2)
mam pełną wersję, ale i tak jak robię stropodach to modeluję stropy z nachyleniem dla każdej części o innym spadku osobno
- wtedy nie muszę liczyć rzędnych punktów tylko narzucam spadki, bo to jest dla mnie wartość wyjściowa
- tworzę osobny strop dla uzyskania dolnej płaskiej powierzchni i dołączam geometrię wszystkich ze sobą

architektonpp
Posty: 4
Rejestracja: 07 wrz 2016, 11:39

Re: Revit LT - bolączki

Post autor: architektonpp » 09 wrz 2016, 07:32

kayser pisze:1)
- powielić jako zależny każdy widok tyle razy na ile arkuszy ma być dzielony
- wstawić każdą część na osobny arkusz (dla równego ustawienia przy pomocy siatki pomocniczej) bez przycinania bo i tak drukuje się tylko to co w ramce
To tylko pomysł, nie testowałem ;)
Dzieki za odpowiedz.
To tak jak pisalem :) jakbym mial rzuty 9-kondygnacyjnego budynku wchodzace na 3xA3 plus arkusze z rolki to jest 27+9 arkuszy :). bogato.
Nie rozumiem z czego wynika brak funkcji druku z okna modelu w Revicie. Moze kiedys zgoogluję.
kayser pisze:2)
mam pełną wersję, ale i tak jak robię stropodach to modeluję stropy z nachyleniem dla każdej części o innym spadku osobno
- wtedy nie muszę liczyć rzędnych punktów tylko narzucam spadki, bo to jest dla mnie wartość wyjściowa
- tworzę osobny strop dla uzyskania dolnej płaskiej powierzchni i dołączam geometrię wszystkich ze sobą
Nie ma kolizji obiektów? czy nie ma to wpływu? Mozesz zarzucic screena? :)

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Revit LT - bolączki

Post autor: kayser » 09 wrz 2016, 09:59

1)
architektonpp pisze:wysylanie dokumentacji do drukarni z jakims drobiazgiem.
architektonpp pisze:jakbym mial rzuty 9-kondygnacyjnego budynku wchodzace na 3xA3 plus arkusze z rolki to jest 27+9 arkuszy . bogato.
o jakim przypadku w końcu piszemy? :P

2) plik Revit wersja 2015
Załączniki
roboczy - stropodach.rvt
(3.34 MiB) Pobrany 129 razy

architektonpp
Posty: 4
Rejestracja: 07 wrz 2016, 11:39

Re: Revit LT - bolączki

Post autor: architektonpp » 09 wrz 2016, 11:19

patent nr 2-super! :)
co do wydruków-lobbujemy u kierownictwa na rzecz plotera. min a2 :P

szowski
Posty: 33
Rejestracja: 02 lis 2015, 23:35

Re: Revit LT - bolączki

Post autor: szowski » 10 wrz 2016, 09:25

Kolego architektonpp
rozwiązanie wydruku jest bardzo proste - PDF X Change Viewer darmowa przegladarka.
Zapisujesz z revita format A0 czy jak tam potrzeba do pdf, otwierasz w Xchangu - drukuj - rozłóż i tam w zaleznosci od formatu program rozbija na mniejsze arkusze

architektonpp
Posty: 4
Rejestracja: 07 wrz 2016, 11:39

Re: Revit LT - bolączki

Post autor: architektonpp » 12 wrz 2016, 11:19

O, calkiem niezle, dzieki. Pryzmajmniej jest wiecej kontroli nad tym co sie drukuje.
Kurcze, jakie to byłoby proste: ustawiasz drukarkę i jej format, skale w widoku a na ekranie pokazuje sie stempelek z zakresem wydruku.

ODPOWIEDZ