Sufit na poddaszu użytkowym

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Sufit na poddaszu użytkowym

Post autor: mzafka » 29 wrz 2016, 15:23

Jakie macie sposoby na rysowaniu sufitu na poddaszu użytkowym? Przecież on się nie docina do dachu i trzeba to robić "na piechotę" :(
Maciek

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sufit na poddaszu użytkowym

Post autor: AndrzejZ » 29 wrz 2016, 22:14

Mój sposób. Bardziej skomplikowane obrysy i kilka pomieszczeń rysuję automatem na poziomie ścian kolankowych, podnoszę na właściwy poziom i ręcznie modyfikuje obrys. Zysk taki że trochę mniej klikania przy rysowaniu obrysu. Jeśli obrys nieskomplikowany np prostokąt to od początku działam "ręcznie". Zakres płaskiego sufitu wyznaczam na przekroju płaszczyznami. Metoda niestety ręczna.
Może w wersji 2017 automat sufitu wykrywa połacie dachu ;-), ja zostałem przy 2015.

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sufit na poddaszu użytkowym

Post autor: AndrzejZ » 29 wrz 2016, 22:35

Inna metoda określenia zakresu to podniesienie płaszczyzny cięcia rzutu do wysokości sufitu i ręczne rysowanie obrysu. Żeby nie było za pięknie snap nie łapie punktów na styku dach/ściana ale drobne nałożenie obrysu sufitu na połać dachu po połączeniu geometrii jest nieistotne.

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: Sufit na poddaszu użytkowym

Post autor: mzafka » 03 paź 2016, 14:59

Czyli działasz tak samo jak ja. Chyba nie ma innego złotego środka :)

Szkoda, że tego nie poprawili.
Maciek

ODPOWIEDZ