model terenu z punktów

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
bartekcmg
Posty: 1
Rejestracja: 01 paź 2016, 20:34

model terenu z punktów

Post autor: bartekcmg » 03 paź 2016, 11:35

Witam
chcę wymodelować teren z podkładu dwg, ale nie ma na nim warstwic - są punkty wysokościowe. Czy koniecznie trzeba najpierw w CADzie dorysować warstwice czy można to jakoś inaczej sprawnie zrobić w Revicie? Na tutorialach z tego co oglądam zawsze są przykłady z warstwicami, a te z punktami są pokazywane jako wstęp i robione "na oko" (bez podkładu).
Bardzo proszę o sugestie :wink:

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: model terenu z punktów

Post autor: Marek K » 04 paź 2016, 19:58

Przy wstawianiu punków wysokościowych z punktów teren może wyjść trochę kanciasty. Jesli masz warstwice dobrze zrobione i zagęścisz na nich punkty tzn taka sama wysokość na danej warstwicy, im gęściej tym bardziej teren będzie gładki. Natomiast gdy będziesz chciał wtedy cokolwiek zmienić na wstawionych punktach to rzędną każdego będziesz musiał zmieniać. Modelowanie terenu to zawsze trochę zabawy. W załączeniu plik na którym pomimo tego, że były warstwice to na każdej z nich wstawiałem punkty wysokościowe. Teren wyszedł naturalnie. Gdy wczytywałem warstwice (każda musiała być na innej warstwie; nie wiem czy olaci się tak rozdrabniać) teren wychodził mniej naturalnie. Poza tym musiałem odpowiednio przygotować mapkę. Przy ręcznym z palca podczytuję mapkę od geodety (nawt bitmapę) i ręcznie wpisuje wartości z zagęszczeniem takim aby teren wyglądał naturalnie.
Załączniki
Budynek 1.jpg
Ukształtowanie z warstwic
Marek_K

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1111
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: model terenu z punktów

Post autor: pies » 05 paź 2016, 06:32

Rzeźbię ręcznie teren z punków wysokościowych z mapy.
W praktyce nigdy nie stosowałem modelowania terenu z podkładu DWG choć pokazuję jak to zrobić na każdym szkoleniu z Revita, które prowadzę.
U nas nie ma takich map jak w Autodesku :wink:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

ODPOWIEDZ