Robicie ciągłej linii wymiarowej

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
mrybka
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2016, 15:45

Robicie ciągłej linii wymiarowej

Post autor: mrybka » 07 lis 2016, 14:01

Witam
Czy istnieje w Revit Architecture 2014 LT możliwość rozbicia ciągu wymiarowego na pojedyncze wymiary? Chodzi o ciąg kilku wymiarów, który po zaznaczeniu podświetla się w całości i nie wiem jak np usunąć lub przesunąć tylko 1 wymiar w tym ciągu.
Szukałem na forum ale nie znalazłem takiego zagadnienia. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Robicie ciągłej linii wymiarowej

Post autor: kayser » 07 lis 2016, 15:04

Trzeba po zaznaczeniu wymiaru kliknąć prawym przyciskiem myszki na niebieską kropkę. 5 opcja od góry to usuń, 4 przesuń. Żeby przesunąć prościej jest po prostu przeciągnąć trzymając lewy przycisk myszy.

Możliwości rozbicia na pojedyncze chyba nie ma.

akor
Posty: 42
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: Robicie ciągłej linii wymiarowej

Post autor: akor » 08 lis 2016, 11:25

Myszka na segmentem wymiaru, który chcesz usunąć + TAB, zaznaczasz pojedynczy segment. Możesz go teraz usunąć, ale nie przesunąć.
akor

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Robicie ciągłej linii wymiarowej

Post autor: AndrzejZ » 08 lis 2016, 18:13

No i stary człowiek się czegoś nowego nauczył, Dzięki :-)
A połączyć się da?

akor
Posty: 42
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: Robicie ciągłej linii wymiarowej

Post autor: akor » 08 lis 2016, 21:28

Wg mnie - nie.
akor

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Robicie ciągłej linii wymiarowej

Post autor: Marek K » 09 lis 2016, 16:17

Próbowałem, też nie. Usuniemy wymiar i gdy zaznaczymy jedną stronę i dodamy =/- wymiar, to usuniety wcześniej jakby wraca i uzupełnia "lukę" w wymiarach a nie łączy ciągu wymiarowego
Marek_K

ODPOWIEDZ