Import arkusza z pliku dwg

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
kayser
Posty: 167
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Import arkusza z pliku dwg

Post autor: kayser » 21 kwie 2017, 11:26

Czy jest możliwość żeby w Revicie podłączyć arkusz z pliku dwg, a nie obszar modelu?

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Import arkusza z pliku dwg

Post autor: pies » 23 kwie 2017, 10:25

Odpowiedź brzmi: jest!
Przeprowadziłem następujący eksperyment.
1. wyeksportowałem do DWG arkusz z ramką do Autocada
2. w Autocadzie zmieniłem nr arkusza na A555 w tabelce w przestrzeni papieru i dorysowałem zakreskowany obszar w przestrzeni modelu i zapisałem
3. podlinkowałem plik DWG do arkusza w Revicie

To co uzyskałem widać poniżej. Wygląda na to, że obiekty z modelu DWG trzeba linkować osobno do modelu z Revicie i doiero z poziomu Revita montować na arkuszu.
Załączniki
do_DWG.png
Pozdrawiam
Był Kudłaty

kayser
Posty: 167
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Import arkusza z pliku dwg

Post autor: kayser » 27 kwie 2017, 07:30

Chodziło mi o coś innego. Może źle się wyraziłem.

Chciałbym żeby Revit importował/linkował obszar papieru (to nazwałem arkuszem) z pliku dwg, a nie obszar modelu.

Póki co najlepszym rozwiązaniem jakie znalazłem to "eksport układu do modelu". Tworzy się plik którego obszar modelu i obszar papieru są takie same.
Taki plik dwg mogę podłączyć do Revita.
Ale później po każdej zmianie w pierwotnym pliku będę musiał tę czynność powtarzać dla każdego układu.

piotrbo
Posty: 21
Rejestracja: 03 lip 2012, 13:00

Re: Import arkusza z pliku dwg

Post autor: piotrbo » 28 kwie 2017, 08:54

Linkując w Revicie w obszarze modelu plik dwg zostaje podlinkowany obszar modelu w pliku dwg.
Linkując w Revicie w arkuszu plik dwg zostaje podlinkowany obszar papieru w pliku dwg (ale tylko obiekty wyrysowane w obszarze papieru w dwg).
Chcąc w Revicie w przestrzeni modelu podlinkować obszar papieru z pliku dwg trzeba:
1) podlinkować dwg w arkuszu w Revicie
2) następnie podlinkować jeszcze raz ten sam dwg w przestrzeni modelu w Revicie z ponownym wczytaniem.

kayser
Posty: 167
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Import arkusza z pliku dwg

Post autor: kayser » 02 maja 2017, 07:06

Wystarczyłoby mi mieć te zaimportowane obszary papieru mieć na arkuszu, ale skoro importuje tylko obiekty wrysowane w obszarze papieru to w moim przypadku to nie pomoże.

ODPOWIEDZ