Połaczenia stalowe - problem

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 191
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Połaczenia stalowe - problem

Post autor: Marek K »

Próbuję wykonać połączenia stalowe - węzły. Po zamodelowaniu konstrukcji, zaznaczeniu elementów i przypisaniu im rodzaju połączenia, pojawia się ostrzeżenie (wykrzyknik w trójkąciku) "nie można nawiązać połączenia". Nie uruchamia się menu z modyfikacją tego węzła. To samo jest przy węźle okapowym jak i stopy. Co robię nie tak, że to mi nie wychodzi.
Załączniki
Widok wiązara.
Widok wiązara.
Zaznaczam oba elementy ramy i wybieram z menu stal rodzaj połączenia.
Zaznaczam oba elementy ramy i wybieram z menu stal rodzaj połączenia.
Pojawia się symbol połączenia ale jest nieaktywny.
Pojawia się symbol połączenia ale jest nieaktywny.
Komunikat jaki się pojawia
Komunikat jaki się pojawia
Marek_K
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 191
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Połaczenia stalowe - problem

Post autor: Marek K »

Może ktoś może pomóc. Nie mogę sobie poradzić z połączeniami stalowymi w Revicie a dokładnie, jak je wprowadzić. Tzn: zaznaczam np oba elementy czy to węzeł kalenicowy, czy to naroże ramy, rozwijam menu połączeń stalowych z zakładki stal, wybieram właściwe i.... nic. Otrzymuję komunikaty powyżej. Jak zrobić aby było dobrze i abym mógł edytować węzły. Oglądam filmiki w jaki sposób robi się takie połączenia. Staram się robić jak na filmikach i nic. Nie wychodzi. Bardzo proszę o pomoc kogoś kto wie jak to zrobić.
Marek_K
akor
Posty: 47
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: Połaczenia stalowe - problem

Post autor: akor »

U mnie wygląda to tak.
Jak wybiorę polecenie POŁĄCZENIE a potem jeden i drugi element i na koniec ENTER to mam taką sytuację ja u Ciebie.
Zaznaczam to miejsce połączenia ze znakiem ostrzegawczym i pokazuje się połączenie, ale tylko jednego elementu. Klawiszem DELETE usuwam to błędne połączenie. Wygląda na to, że błędnie połączonych elementów nie da się połączyć prawidłowo. Trzeba błąd usunąć.

Zaznaczenie obu elementów a potem polecenie POŁĄCZENIE
lub
polecenie POŁĄCZENIE a potem zaznaczenie obu, ale nie pojedynczo tylko oknem przecinającym
wstawia prawidłowe połączenie.
U mnie
A u Ciebie jak?
Spróbuj

akor
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 191
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Połaczenia stalowe - problem

Post autor: Marek K »

Też tak mi nie wychodzi - z przecinaniem oknem. Wczoraj próbowałem - najpierw wyosiowałem - bardzo ważne, a potem w widoczności trzeba było ustawić dla danego widoku widoczność (vv) i zaczęło się pokazywać. dzisiaj znów po staremu. Walczę z tym dalej.
Marek_K
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 191
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Połaczenia stalowe - problem

Post autor: Marek K »

Zauważyłem jedną rzecz. Najpierw wybieram rodzaj połączenia. Potem zaznaczam pierwszy element, z ctr drugi, zatwierdzam enter i połączenie wychodzi. Dziwne tylko jest to, że na stacji roboczej -laptopie mi to nie wychodzi a na mocniejszej znacznie stacji roboczej stacjonarnej wychodzi bez problemu. Nie wiem czym to jest podyktowane.
Marek_K
akor
Posty: 47
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: Połaczenia stalowe - problem

Post autor: akor »

U mnie to samo, na laptopie mimo, że to stacja robocza nieźle wyposażona nie da się wstawić prawidłowego połączenia, a na desktopie da się.
Ciekawostka, ale lekko wkurzająca.
akor
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 191
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Połaczenia stalowe - problem

Post autor: Marek K »

A jakieś ustawienia akceleracji sprzętowej dla grafiki 3d nie pomogą tutaj?
Marek_K
ODPOWIEDZ