Dach naczółkowy - problem

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
Arczi626
Posty: 4
Rejestracja: 04 mar 2018, 21:55

Dach naczółkowy - problem

Post autor: Arczi626 »

Witam,
Próbuję wymodelować dach naczółkowy. Mam problem z naczółkami. Opcją facjatka nie mogę tego zrobić. Tworzę mały dach obok trój spadowy - dołącz odłącz dachy i nic:/ Ma ktoś jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? W załączeniu rysunek, żeby lepiej zobrazować.
Pozdrawiam.
Załączniki
naczółek.png
(19.1 KiB) Nie pobierany
akor
Posty: 48
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: Dach naczółkowy - problem

Post autor: akor »

Tak musi wyglądać szkic dachu.
Krawędzie szczytowe muszą być odsunięte od podstawy dachu.
1.jpg
akor
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 199
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Dach naczółkowy - problem

Post autor: Marek K »

Tak jak pisze Akor. Modelujemy dach jako czterospadowy i w trybie szkicu połaciom od strony szczytów wpisujemy stosowną wysokość. Zatwierdzamy tryb szkicu i gotowe. Gdy wartość okaże się zbyt mała to dalej wracamy do trybu szkicu i poprawiamy wartość aż do osiągnięcia żądanego rezultatu.
Marek_K
Arczi626
Posty: 4
Rejestracja: 04 mar 2018, 21:55

Re: Dach naczółkowy - problem

Post autor: Arczi626 »

Bardzo dziękuję za pomoc!! Taki mały drobiazg, a mimo wszystko sprawił mi nie lada zagwozdkę :)
Pozdrawiam !!
ODPOWIEDZ