GRAFIKA ŚCIAN !

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, marcinm, Artur Owczarek, Slavco, slaw, Andrzejj

ODPOWIEDZ
Jacuanis
Posty: 10
Rejestracja: 29 cze 2018, 11:55

GRAFIKA ŚCIAN !

Post autor: Jacuanis »

ŚCIANY TYLKO NA RZUCIE PIWNICY , WŁAŚCIWEGO BUDYNKU WYŚWIETLAJĄ SIĘ TYLKO LINIAMI ZEWNĘTRZNYMI (BEZ IZOLACJI ETC )A DWA TE LINIE PRZEKROJOWE ULEGŁY POCIENIENIU W STOSUNKU NP. DO INNYCH RZUTÓW KONDYGNACJI.CHYBA COŚ SIĘ STAŁO Z WIDOCZNOŚCIĄ ICH GRAFIKI (BO NAWET ŚCIANA PRZYLEGŁEGO BUDYNKU JUŻ WYŚWIETLA SIĘ NORMALNIE). CZY KTOŚ MOŻE PODPOWIEDZIEĆ JAK TO NAPRAWIĆ?
Załączniki
sciany-grafika.JPG
Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 938
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: GRAFIKA ŚCIAN !

Post autor: ada_mowska »

Tak, ćwiczyłam to kilkanaście lat temu...
Sprawdź jak zdefiniowana jest wysokość tych ścian.
Musze to wytłumaczyć na przykładzie.
Na tym rzucie linia cięcia zdefiniowana jest na wysokości 100cm
1.JPG

Wstawiam w to ścianę która ma wysokości 150cm, ale modelowaną w taki sposób
2.JPG
2.JPG (34.01 KiB) Przejrzano 2397 razy
czyli nie poziomu wyższego, tylko jako unconnected
i mimo, że ściana jest wyższa niż poziom cięcia, nie pokazują się warstwy
3.JPG
gdy taką samą ściane wstawię z taką definicją wysokości
4.JPG
4.JPG (31.39 KiB) Przejrzano 2397 razy
warstwy widać
5.JPG
taka revigłupotka :wink:
[dzieki Kuba, to Ty rozszyfrowałeś]
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl
akor
Posty: 52
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: GRAFIKA ŚCIAN !

Post autor: akor »

Wg mnie to nie głupotka choć przyznaję też tak kiedyś myślałem.
Dopóki rysowałem ręcznie, a jestem z tych, którzy tak zaczynali, lata świetlne temu, ściany niepełnej wysokości, nie dochodzące do stropu właśnie tak się rysowało (nie w przekroju tylko w widoku z góry), aby odróżnić je od innych, "normalnych".
W Revicie ściana z nie związanym poziomem górnym, niższa od 2 m jest pokazywana tak jakby była widziana z góry.
Od 2 metrów wzwyż jest krojona.
Ściana ze związanym poziomem górnym jest krojona zgodnie z ustawieniem płaszczyzny cięcia.

akor
Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 938
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: GRAFIKA ŚCIAN !

Post autor: ada_mowska »

masz rację..
pozdrawiam
revitująca Ada
www.arttu.pl
Jacuanis
Posty: 10
Rejestracja: 29 cze 2018, 11:55

Re: GRAFIKA ŚCIAN !

Post autor: Jacuanis »

Dzieki serdeczne za podpowiedż.Rzeczywiście działa!Do tej pory uczulano mnie aby raczej rysować jako unconnected .Ja dopiero zaczynam 3 rok w Revicie - niestety poziom komplikacji nieraz najprostszych rzeczy jest dla mnie powalający.
Awatar użytkownika
zubrzyk
Posty: 146
Rejestracja: 05 lis 2008, 16:30
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: GRAFIKA ŚCIAN !

Post autor: zubrzyk »

Nie wiem z jakiego powodu ktoś Cię uczulał aby rysować ściany jako "unconnected" ale to poważny błąd.
Wyobraź sobie, że masz kilkudziesięcio piętrowy budynek o wstępnie zaprojektowanych wysokościach kondygnacji. W pewnym momencie projektanci sanitarni mówią, że jednak się nie zmieszczą w przewidzianej przestrzeni technicznej (klasyka :) ). Musisz więc wszystkim kondygnacjom zmienić wysokość. Jeżeli masz ściany niepołączone z poziomami to czeka cię dużo "zabawy" :)
ODPOWIEDZ