Dwa obiekty, jeden projekt - jak obracać rzuty

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartosz Zamorski
Posty: 12
Rejestracja: 07 sty 2010, 11:09
Lokalizacja: trójmiasto

Dwa obiekty, jeden projekt - jak obracać rzuty

Post autor: Bartosz Zamorski » 19 lut 2010, 12:52

Witajcie.

Obecnie robimy koncepcję na muzeum Katyńskie. W terenie są dwa obiekty istniejące które mamy zaaranżować na potrzeby muzeum. Pracujemy na pliku centralnym i mamy pewien problem.

Wysyłam jpg terenu. Żaden z obiektów nie jest zorientowany w kierunku płn-płd.

Oznacza to, że rzuty też nie są zorientowane.

Próbowaliśmy obracać True North i daje to pożądane efekty, ale tylko dla jednego budynku.

Kiedy nastąpi synchronizacja, to temu drugiemu z Nas obraca się rzut.

Może ktoś ma pomysł jak to zrobić byśmy obaj mogli pracować na obróconych do poziomu rzutach.

Pozdrawiam

BZ
Załączniki
bez tytułu.JPG
Bartosz Zamorski

alternativa
Posty: 70
Rejestracja: 29 lis 2006, 11:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Dwa obiekty, jeden projekt - jak obracać rzuty

Post autor: alternativa » 19 lut 2010, 13:27

Wg mnie przy projektach o kilku budynkach nie połączonych ze sobą najlepiej osobno robic projekt zagospodarowania terenu i osobno kazdy budynek, projekty budynkow załadowac nastepnie do projektu zagospodarowania. Podobnie w projektach o bardzo rozbudowanym terenie, przy pracy nad samym budynkiem teren nie obciaza wtedy kompa. Dodatkowa zaleta tego rozwiazania jest taka, ze dla terenu mozna miec poziom 0 jako poziom odniesienia bezwzgledny od poziomu morza a kazdy z budynkow ma swoj wlasny poziom 0 posadzki parteru. Mozna te rozne poziomy 0 budynkow zrobic ofkors jako RELATIVE w jednym projekcie ale latwo sie w tym pomylic. Latwiej tez przesuwac caly budynek w terenie kiedy jest osobnym plikiem. Pewnym utrudnieniem w takim trybie pracy jest to, ze nie mozna zobaczyc w pliku zagospodarowania terenu pliku budynku, kiedy jest on otwarty.
alternativa

Kaspric
Posty: 208
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:16
Kontaktowanie:

Re: Dwa obiekty, jeden projekt - jak obracać rzuty

Post autor: Kaspric » 19 lut 2010, 15:13

^^ jak nie jak tak?;)
Pracując grupowo wystarczy podłączać pliki CENTRALNE, a do każdego pliku zrobić swoje pliki lokalne i pracować na lokalnych. Tylko w przypadku bezpośredniego otwierania pliku centralnego Rvt się rzuca.

I również polecam podział na osobne pliki. Nie wiem, na jakim jesteście etapie w tym względzie, ale najlepiej po prostu zgrupować budynki -> klikając na grupę pojawia się opcja "podłączenie" -> po zrobieniu podłączenia klikamy właściwości podłączenia i w "położenie" zapisujemy w nim współrzędne współdzielone. Operacja na 2 minuty ;)
http://postergliwice.blogspot.com/

ODPOWIEDZ